Alparslan Kılınç

Modern Kölelik

Alparslan Kılınç

İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan kölelik kurumunun günümüzde farklı biçimlerde varlığını sürdürdüğüne tanıklık etmekteyiz.

            Klasik anlamdaki kölelik günümüzde insan ticareti, borç esareti, çocukların sömürülmesi gibi durumlarla devam etmektedir. Köleliğin kılıf değiştirmiş bu haline de modern kölelik denilmektedir.

            Bugün kaleme almaya çalışacağım kölelik türü ise bu iki türden farklı olmasına rağmen maalesef o da aslında modern köleliktir. Elimizin altındaki akıllı telefonların bizi teslim alması, sosyal veya görsel medyadaki yaşam tarzlarına göre yaşamaya çalışmamız modern köleliktir.

            Farklı bir bakış açısı kazandırmak için belki de bu konuya uygun verilebilecek en güzel örnek şudur: Ebeveynler bebeklerine yemek yedirirken bebeğin eline akıllı telefonu vererek istedikleri videoyu açıp izlettirmektedir. Aynı şekilde çocukları huysuzlandıklarında onları oyalayalım rahat dursun diye ellerine verilen akıllı telefon ile yapılan şey modern kölelik değil midir?

            Yetişkinlere gelecek olursak bir yetişkin günün kaç saatini sosyal medyada dolaşarak geçiriyor? İnternet paketi bittiğinde cebinde ki belki de son parasını önemli ihtiyaçlarına harcamak yerine internet paketini yenilmesi modern köleliğin bir göstergesi değil midir?

            Akıllı telefonlar ile dijital teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte faydalarının yanı sıra küresel güçlerin bunu kullanarak insanları ve toplumları istedikleri yere doğru yönlendirmeleri büyük bir sorundur. İnsanların bilinçaltlarını ve algılarını kontrol altına alıyorlar. Dolayısıyla bir nevi kendilerinin istediğini yapacak modern köle topluluğu oluşturuyorlar.

            Modern çağın hayatımızı kolaylaştıran imkânlarını kullanmayalım, onlardan uzak duralım demiyorum. Bir sefer bunlar hayatımızın her alanında var. Bunlardan uzak durma diye bir şey söz konusu dahi olamaz. Ancak bunları bilinçli ve güvenli kullanmak bizim elimizde olan bir şey. Sırf bizi rahatsız etmesin diye ya da karnını daha rahat doyuralım diye iki, üç yaşındaki bebeklerimizin eline akıllı telefonu tutuşturmayalım. Çocuklarımızın aç kalması bu şekilde karnının doymasından çok daha iyidir. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızı kendi elimizle modern köle yapmayalım. Bizler de daha bilinçli hareket ederek modern köle olmayalım.

            Hayatınızı modern köle olarak tüketmeyenlerden olmanız ve yaşanmaya değer bir hayat yaşamanız dileğiyle sağlıcakla kalın.

Yorumlar 7
Vedat 05 Ağustos 2024 20:54

Günümüz şartlara uygun bir yazınızdan dolayı tebriklerimi sunuyorum.Çarşıda,pazarda ve sokaklarda özellikle cep telefonu ve sosyal medya bağımlığı had safhadadır.özellikle geleceğimin teminatı gençler bağımlı hale gelmiştir.

Yasin 05 Ağustos 2024 17:48

Modern çağda ne yazık ki hepimiz birşeylerin kölesi olmuşuz.

Yadem 05 Ağustos 2024 17:24

"Azı karar çoğu zarar" Şu ayarlamayı hayatımıza düstur edinebilsek ne güzel olacak. Üstadım teşekkürler

Hüseyin ÇAHAN 05 Ağustos 2024 17:03

Suçluluk duygusu, Yalnızlaşma Dış dünyadan ve çevreden izole olmak gibi daha birçok olumsuz zararları olan teknoloji bağımlılığı konusunu kaleme aldığın için çok teşekkür ederim.. Yüreğine sağlık..

Aslı Yeşilçınar 05 Ağustos 2024 13:28

Maalesef akıllı telefonların kölesi olduk. Sosyal medya bağımlısı olduk.

Salih 05 Ağustos 2024 12:45

Yazılarınızı ilgiyle okuyoruz kaleminize sağlık

MELEK 05 Ağustos 2024 12:25

Günümüz insanının en önemli sorunu… bilerek ve isteyerek kendini sosyal medyaya esir hale getiriyor. Benim anlamadığım bir durum. Tamamen zaman kaybı olarak görüyorum. Ayrıca değer kaybı olarak da görüyorum Değerlerimiz gittikçe kayboluyor ve köklerimizden farklı bir nesil yetişiyor. Çok üzülüyor ve gelecek neslimiz için çok endişe ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları