Alparslan Kılınç

Kimse Ayranım Ekşi Demiyor

Alparslan Kılınç

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki herkes her şeyi biliyor. Bilgisiz kimse yok. Herkes her şeyden anlıyor. Maşallah hiçbir şeyden anlamayan yok. Herkesin on parmağında on marifet, beceriksiz kimse yok. Herkes her işin uzmanı her işi yapabiliyor. Bu yüzden herkes her konuda ahkâm kesebilir. Hatalı olan, haksız olan hiç kimse yok. Herkes haklı ve doğru yapıyor.

Bir Allah’ın kulu da çıkıp dese ayranım ekşi helal olsun diyeceğiz. Kimse düşünmez mi âdemoğlu hep eksiktir, hiç tam olmamıştır. O yüzden olabilir neden olmasın belki de ayranımız ekşidir. Ama yok. Demiyoruz. Diyemediğimiz için de eksikliklerimizi tamamlayamıyoruz. Yanlışlarımızı düzeltemiyoruz. İnsan eksiği, hatayı öncelikle kendisinde aramaya başlamalıdır. Ama maalesef biz yanlışı, hatayı hep başkasında arıyoruz. Bu nedenle de kendimizi düzeltemiyoruz.

Oysaki insan ruhu bir okyanus gibidir. İçinde birçok sırları barındırır ve bu sırlar da keşfedilmeyi bekler. Bu keşfedilme dışarıdan bir bakış açısına ihtiyaç duyar. Böylece kendini bulur ve kendine gelir.

Yaptığı hataları, yanlışları veya eksiklikleri kabul etme kişinin gelişimi için önemli bir adımdır. Eksiklikleri, hataları ve yanlışları kabul etmek insanı erdemli biri yapar. İnsan hata, yanlış yapa yapa doğruyu öğrenir. Hatalar, yanlışlar öğrenmeye fırsat verir.

Ayranının ekşi olduğunu kabul eden kişiler cesur kişilerdir. Kendisiyle yüzleşen insanlar yaptıkları işin doğrusunu yapmak için emek, çaba harcar. Gerçekleri kabul edersek mutsuz da olmayız. Ayran ekşiyse ekşidir. Biz ne kadar ekşi değil desek de herkes tarafından kabul gören gerçekler vardır. Bu gerçekleri değiştiremeyiz. Anlayacağınız güneş balçıkla sıvanmaz.

Günümüzde pek çok insan çeşitli nedenlerle dürüst davranmadığı için ayranım ekşi diyemiyor. Halbuki insan önce kendine dürüst davranmalıdır, sonra da başkalarına karşı dürüst olmalıdır. Günümüz dünyasında dürüstlük pahalı bir mülk haline geldi. Dürüstlük çoğu zaman zorluklar, fedakârlık gerektirebilir. Bütün bunlara rağmen kolay yolu seçmemeliyiz. Doğruluk yolunda yürüyen tek kişi olduğumuzu bilsek de o yolda yürümeliyiz. Başka yollara sapmamalıyız. Dürüstlük özveri ve adanmışlık gerektirir.

Ne mutlu dürüst davranıp ben her şeyi değil, bazı şeyleri biliyorum, benim on parmağımda on marifet yok, benim ayranım ekşi diyenlere.

Hatasını, eksiğini, yanlışını kabul edip kendine bunları düzeltme imkânı verenlerden olmamız dileğiyle sağlıcakla kalın.

Yorumlar 6
Neslihan 30 Eylül 2024 08:38

Güzel bir konuya temas ettiniz hocam Evet ne yazık ki kendimizi her konuda mükemmel gördüğümüz için bunun verdiği cesaretle kimseyi de hiç bir konuda yeterli görmüyor ve beğenmiyoruz. Dolayısıyla ne kimseden örnek alacağımız doğru bir davranış ne de olaylardan çıkaracağımız bir ders vardır. Aslında bunlar cehalet işaretleridir ve beraberinde de kibri getirir. Sizin gibi araştıran, okuyan, ilmin bir ucundan tutmaya çalışan ve nasiplendiğini paylaşanlardan olmak dileğiyle..

Yadem 24 Eylül 2024 14:06

Hata insan üstündeki kıyafet gibidir. Kıyafeti yıkamak hatayı düzeltmektir. İnşallah hatalarımızoı görüp düzeltiriz.

Abdülhamid 24 Eylül 2024 06:12

Ademoğlunda vehm hastalığı olduğu için halimiz böyle. Bu bakalım daha nereye kadar gidecek.

Hüseyin ÇAHAN 23 Eylül 2024 22:10

İş yapar gibi görünüp de hiç bir iş yapmayan insanlar asla hata yapmazlar... Yüreğine sağlık dostum...

Asuman Gürbüz 23 Eylül 2024 13:27

Ukala insan çok olduğu için kimse ayranım ekşi demez.

Kemal Nizihi 23 Eylül 2024 12:56

Hatasız kul olmaz herkes hata yapabilir önemli olan yaptığımız hataları kabullenmek ve ders almak yazılarınızı ilgiyle okuyoruz.kaleminize sağlık

Yazarın Diğer Yazıları