*Güç, servet, iktidar ve makamın size Allah’ı ve verdiği nimetleri unutturmasını istemiyorsanız, dünyevi makam ve iktidarın geçiciliğini görüp Allah’a sığının, salih amel işleyin, yalaka ve dalkavuklarla değil, salih kişilerle beraber olma arzusunu taşıyın. Hazreti Süleyman dedi ki;
“Rabbim! Beni, gerek bana gerekse ana-babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın salih ameller-iyi işler yapmaya muvaffak kıl. Rahmetinle, beni salih kullarının arasına kat.” (Neml Suresi/19. Ayet)
*Herkesten ve herşeyden öğrenebileceğiniz bir şey vardır, bir kuştan bile.. (Neml Suresi/22)
* Her makam ve mevkii Allah'ın dinini yaşama ve insanlara anlatmanın aracı olarak kullanın. Hazreti Süleyman ve Belkıs kıssasında gönderilen mektup bu hakikati ifade etmektedir. (Neml Suresi/28-31)
* Nimeti veren Allah'tır. Onlarla bizi imtihan ediyor. Şükür mü edeceğiz yoksa nankörlük mü? Kim şükrederse kendisi için şükreder, kim de nankörlük ederse bilsin ki Allah hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır ve çok cömert olandır.(Neml Suresi/40)
*Dünyevi her iktidar, makam ve saltanatın geçici olduğunu bilip; güç odaklarına değil, alemlerin Rabbi olan Allah’a teslim olun, O’nun rızasını gözetin. (Neml Suresi/44)
*Zulüm ve haksızlıktan uzak durun. Zulüm; madden ve manen helake, yıkıma, nimetin elden çıkmasına davetiyedir. Allah bir toplumu kafir olduğu için değil, zalim olduğu için helak eder. Küfrün karşılığı ahirette, zulmün karşılığı ise hem dünyada hem de ahirette verilir. Dünya hayatında küfür devam eder, zulüm ise devam etmez… (Neml Suresi/51-52, Kasas/59)
*Kovulma ve dünyada kaybetme pahasına temiz olun, temiz kalın…
-Manen kirli ve pis olanlar, günahtan temiz kalanları, kendilerine doğruyu hatırlatanları sevmez ve istemezler. Rüşvet yiyen, rüşvet yemeyeni yanında istemez. Hırsızlık yapan, hırsızlık yapmayanı yanında istemez. Arsızlık ve ahlaksızlık yapanlar, bu işleri yapmayanları yanlarında görmek istemezler...
-Onları görmekten rahatsız olduklarından, aynı ortamda yaşamak dahi istemezler ve kovarlar; "Bunun üzerine kavminin cevabı ancak şöyle demek oldu: "Lût'un ailesini memleketinizden çıkarın. Çünkü onlar temiz kalmak isteyen insanlarmış(!)" (Neml Suresi, 56. Ayet)
* Allah'ın mesajından yüz çevirmeyin. Yüz çevirenler adeta yaşayan bir ölüdür. Hakikati görmeyen göz kör, hakkı işitmeyen kulak sağırdır. Kur'ana göre engelli değil özürlü olan; hakikatten, Allah'tan ve mesajından yüz çevirendir. Gözler kör olmaz, gönüller kör olur. Asıl körlük de budur.
"Bil ki sen ölülere işittiremezsin, arkalarını dönüp giderlerken sağırlara da dâveti duyuramazsın. Körleri sapıklıklarından vazgeçirip doğru yola getiremezsin. Ancak âyetlerimize inanıp da teslim olanlara duyurabilirsin."(Neml Suresi, 80-81. Ayetler)
*Kur’an, apaçık ve anlaşılan bir kitaptır. Onu anlamak ve sonrasında yaşamak için bir gayretiniz olsun. Tarih boyunca Kur’anı yaşama derdinde olanlar onu anlamış ve ellerinden geldiğince yaşamışlardır. Günümüzde onu anlamak için istenilen seviyede bir gayretin olmayışı yüzünden yeterince anlaşılmaması ve yaşanmaması Kur’anın değil, ona inandığını söyleyenlerin suçudur.(Kasas Suresi/2)
*Sizden diye; haksızı, suçu ve suçluyu savunmayın. “Musa: Rabbim! Bana lütfettiğin nimetlere andolsun ki, suçlulara (ve suça itenlere) asla arka çıkmayacağım, dedi.” (Kasas Suresi,17. Ayet)
*Bolluk içinde azanlar, nimetler içerisinde şımaranlar kendi sonlarını hazırlar… (Kasas Suresi,58)
*Aklınızı kullanın, dünya hayatının süsüne, cazibesine aldanmayın. " (Dünyalık olarak) size verilen her şey, dünya hayatının geçimliği ve süsüdür. Allah'ın katındaki ise daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Hâlâ aklınızı kullanmıyor musunuz?" (Kasas Suresi,60. Ayet)
*Bugün övündüğünüz şeyler, yarın dizlerimizi döveceğimiz şeyler olmasın! "...Böbürlenme! Çünkü Allah, böbürlenip şımaranları sevmez." (Kasas Suresi,76.Ayet)
* “Allah'ın sana verdiğinden (O'nun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste; ama dünyadan da nasibini unutma. Allah sana ihsan ettiği gibi, sen de (insanlara) iyilik et. Yeryüzünde bozgunculuğu arzulama. Şüphesiz ki Allah, bozguncuları sevmez."(Kasas Suresi,77. Ayet)
* Bu hayat ve içerisindeki her şey birer emanettir. Mal ve servet de birer imtihandır. Servete sahip olun ama Karun’laşmayın. "Karun anlayışı" servetin sahibinin kendisi olduğunu iddia eder, serveti emanet bilmez, kendindeki bilgi ve kapasite sayesinde elde ettiğini savunur. (Kasas Suresi,78. Ayet)
*Heveslenmeyin… Dünya ve dünyalıkların kendilerini aldattığı; zulüm, haksızlık, şükürsüzlük, nankörlük ve bencillik üzerine bir hayat kuranların yerinde olmak istemeyin. Bugün yerinde olmak istediğimiz nice kimselerin, dünya veya ahirette kaybettiğini, hüsrana uğradığını görünce iyi ki onların yerinde değiliz diye Rabb'imize hamd edeceğiz. (Kasas Suresi,79-82)
* "Allah ile birlikte başka bir ilaha tapıp yalvarma! O'ndan başka ilah yoktur. O'nun zâtından (ve rızasına uygun olandan) başka her şey yok olacaktır. Hüküm O'nundur ve siz ancak O'na döndürüleceksiniz." (Kasas Suresi, 88. Ayet)
*Hayatınız inancınıza şahit olsun. İnancımızı ispatlamadan, imtihan edilmeden, “inandık” demekle bırakılmayacağız. (Ankebut Suresi/2)
* Allah’a isyan olan konularda kimseye itaat edilmez. Ana-babaya iyilik edin. Bununla beraber anne ve babayı razı etmek için dahi olsa Allah’a karşı gelmeyin. (Ankebut Suresi/8)
*Vebalin boynuma diyerek kimse bir başkasının günahını yüklenemez. Ancak günaha sebep olana, sebep olmanın günahı yüklenir, günahı işleyen kimse ise sorumluluktan kurtulamaz. (Ankebut Suresi/12-13)
*Din, bir inanç ve hayat tarzıdır. Bunun ötesinde; sadece toplumsal kaynaşma aracı olarak kullanılan, toplumda bir sevgi bağı oluşturacak şekilde geleneksel bir kurum olarak görülen, bir töre ve çıkar konusu, bir kültür unsuru olarak benimsenen din ebedî kurtuluşu sağlamayacaktır. (Ankebut Suresi/25)
*Namaz ve ibadetler, çirkin işlerden ve ahlaksızlıktan alıkoymalı, bir kimlik ve kişilik oluşturmalıdır... Kötülükten ve çirkin işlerden insanı engellemeyen bir namaz ve ibadet, amacını gerçekleştirmemiştir! Sadece namaz borcu ödenmiş, fakat namazdan istenen sonuç elde edilememiştir.
“... Kitab'ı (Kur'anı) oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan (çirkin işlerden) ve kötülükten alıkoyar.” (Ankebut Suresi 45. Ayet)
Hayatta olanları uyarmak için gönderilen Kur’anın; toplumsal hayata yönelik ilke ve düzenlemelerinden bir kısmını, 20. cüzdeki-bölümdeki Neml, Kasas ve Ankebut Surelerindeki ayetleri esas alarak, ayetlerden anladıklarımızı ve ayetlerin işaret ettiği hakikatleri ifade etmeye çalıştık.
Allah-u Teala hepimize Kur’anı anlamayı, yaşamayı ve hesap gününde de Kur’an ahlakına sahip Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam ile beraber olmayı nasib etsin. Vahyin bereketinden istifade etmek dileğiyle Allah’a emanet olunuz…