*Kendilerinde olan iyi hali değiştirmedikçe, Allah bir topluma olan nimetini değiştirmez. Elinizdeki nimetin çıkmasını istemiyor ve toplumun gidişatından da memnun değilseniz, öncelikle kendinizden değişime başlayın, yanlışı ve günahı terk edin. (Rad Suresi/11)
*Allah imanı kimseye dayatmaz, zorla iman etmeye zorlamaz. Kendisine yönelen kimseye, doğruyu bulmak isteyene hidayeti nasip eder. (Rad Suresi/27)
*Kalpler Allah’ı anmakla, Allah’ın vahyi Kur’an ve mesajı ile tatmin olur, huzur bulur. Gerisi oyun ve oyalanmadır. Huzur aradığımız çoğu şey, içimizdeki huzursuzluğu örtmek ve gidermek için kendimizi oyaladığımız oyuncaklardır. (Rad Suresi/28)
*Kur’an, insanoğluna Allah’ın merhametinin ürünüdür. Allah, Rahman olduğundan hayata müdahil olmuş ve hayattakilere ölçüler koymuş, kulunu başıboş bırakmamıştır. Mekke’li müşrikler, Allah inancını kabul ediyor fakat Rahman olan bir Allah’ı kabul etmiyorlardı.
Çünkü O’nun Rahman olduğu kabul etmek; Allah’ın hayatımızı düzenleyeceğini ve bunun için kitap ve peygamber göndereceğini kabul etmek anlamına geliyordu. Mekke’li müşriklerin itirazı buna idi. Yani bugünün birkısım insanlarının (deistlerin) düşündüğü ve inandığı gibi, Allah (yaratıcı) var, yaratmış ve bizi kendi halimize bırakmış, istediğimiz gibi yaşarız diyorlardı…(Rad Suresi/30)
*Bela ve sıkıntı, insanoğlunun kendi yaptıkları yüzünden gelmeye devam eder. Kula bela gelmez Mevla yazmadıkça, Mevla bela yazmaz kul azmadıkça. Bazen bir grup veya toplum, masumların da bela ile karşılaşmasına sebep olur. Bir orman yangınında bazılarının kasıt veya ihmalinin binlerce canlıya zarar vermesi gibi… İnsanoğluna ve iyilere düşen görev; kötülük ve günaha engel olmak, iyiliğin hakim olması için gayret etmektir. (Rad Suresi/31)
*Dünya hayatını ahirete tercih etmeyin. Böyle davranmak inkar edenlerin tavrıdır. Sizin önceliğiniz; Allah’ın rızası ve ahiret hayatı olsun. (İbrahim Suresi/3)
*Şükür; nimetin artmasına vesiledir, nankörlük ise nimetin elden çıkmasına sebeptir.
“Hatırlayın ki Rabbiniz size: Eğer şükrederseniz, elbette size (nimetimi) artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir! diye bildirmişti.” (İbrahim Suresi, 7. Ayet)
*Yaptığınız iyi ve güzel şeylerin, fırtınalı bir günde rüzgarın savurduğu küle dönmesini istemiyorsanız, inanarak ve Allah’ın rızasını gözeterek yapın. (İbrahim Suresi/18)
*Cin ve şeytanların insanlar üzerinde zorlayıcı bir gücü yoktur. Cinlerin en kötüsü olan İblisin-şaytanın dahi elindeki tek silah; vesvese-telkindir. Korunmanın yolu ise; dinlememek, üzerine düşmemektir. (İbrahim Suresi/22)
* Namazı dosdoğru kılın, hiçbir alışveriş ve dostluğun bulunmadığı bir gün gelmeden önce Allah’ın rızık olarak verdiği şeylerden O’nun yolunda gizlice ve açıktan harcayın. (İbrahim Suresi/31)
* “Bu Kur’an; kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın ancak tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara bir bildiridir.” (İbrahim Suresi, 52. Ayet)
*Hammaddeye, etnik kökene dayalı bir üstünlük tezi şeytana ait bir düşüncedir. (Hicr Suresi/33)
*Yoldan çıkmış, her türlü yanlışı ve sapkınlığı hayat tarzı edinmiş kimseler; kendilerine doğrunun hatırlatılmasından rahatsız olmuşlar ve bunu özgürlüklerine müdahale olarak görmüşlerdir.
Eşcinsel bir toplumu uyaran Lût Aleyhisselam'a dediler ki:
"Biz seni, elâlemin işine karışmaktan men etmemiş miydik (yasaklamadık mı)?"
(Hicr Suresi, 70. Ayet)
*İşinizi iyi yapın, sağlam zeminlere evler inşa edin fakat Allah’ı unutmayın, Allah’a kafa tutmaya kalkmayın. Sağlam kayalıklara evler yontan Semud kavmi helakten kurtulamadı. (Hicr Suresi/82)
*Kur’anı kısım kısım ayırıp, işinize geleni kabul edip, işinize gelmeyeni reddetmeyin. Bu, inkarcıların tavrıdır. (Hicr Suresi/91)
*Son nefese kadar Allah’a kulluk bilinciyle yaşayın… (Hicr Suresi/99)
* “Allah'a kulluk edin ve Tâğut'tan (Allah yerine koyduğunuz sahte ilahlardan) uzak durun.” (Nahl Suresi/36)
* Peygamberimizin bir görevi de tebyin, yani Kur'anı açıklamaktır. O, sadece tebliğ etmekle, ayetleri insanlığa ulaştırmakla kalmamış, aynı zamanda ayetleri-vahyi söz ve fiilleriyle beyan etmiş açıklamıştır. (Nahl Suresi/44)
* Bize gelen her nimet Allah'tandır, başımıza gelen kötülükler ise kendi işlediklerimiz yüzündendir. Allah'tan şer ve kötülük gelmez... Musibet ve sıkıntılar ise ya imtihandır, ya ikaz ve uyarıdır veya cezadır... (Nahl Suresi/53)
* “Eğer Allah, insanları zulümleri yüzünden cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Fakat onları takdir edilen bir müddete kadar erteliyor. Ecelleri geldiği zaman onlar ne bir saat geri kalabilirler ne de öne geçebilirler.” (Nahl Suresi 61. Ayet)
* Paylaşmıyorlar ki eşit olsunlar! “Allah, rızık konusunda kiminizi kiminizden üstün kıldı. Üstün kılınanlar, rızıklarını ellerinin altındakilere vermezler ki rızıkta hep eşit olsunlar. Şimdi Allah'ın nimetini mi inkâr ediyorlar?” (Nahl Suresi, 71. Ayet)
* “Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl Suresi, 90. Ayet)
* Allah’a kullukta ve sonucu olan ahiret hayatında kadın-erkek ayırımı yoktur. “Erkek veya kadın, kim mü’min olarak iyi iş (salih davranışlar) yaparsa, elbette ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükâfatlarını yaptıklarının en güzeli ile vereceğiz.” (Nahl Suresi, 97. Ayet)
* “O gün (hesap günü), herkes gelip kendi canını kurtarmak için uğraşır ve herkese yaptığının karşılığı eksiksiz ödenir, onlara asla haksızlık yapılmaz-zulmedilmez.” (Nahl Suresi, 111. Ayet)
*Boğazınızdan haram lokma geçirmeyin. Yediklerinizin helal ve temiz olmasına dikkat edin. (Nahl Suresi/114)
*Kafanıza göre, bilgisizce helal ve haram uydurmayın. Helal ve haram olanı öncelikle Allah-u Teala belirler, Peygamber Efendimiz de O’nun rızasına uygun olarak bize helal ve haramı belirler ve açıklar.
“Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak “Bu helâldir, şu da haramdır» demeyin, çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.” (Nahl Suresi,116. Ayet - Ayr. bkz. A’raf S./157, Tevbe S./29)
Hayatta olanları uyarmak için gönderilen Kur’andan hayatımıza yönelik ilke ve düzenlemelerinden bir kısmını, Rad, İbrahim, Hicr ve Nahl Surelerindeki ayetlerden anladıklarımızı ve ayetlerin işaret ettiği hakikatleri ifade etmeye çalıştık. Allah-u Teala hepimize Kur’anı anlamayı, yaşamayı ve hesap gününde de Kur’an ahlakına sahip Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam ile beraber olmayı nasib etsin. Vahyin bereketinden istifade etmek dileğiyle Allah’a emanet olunuz…