Taha Yusuf SARIGÜL

HOŞGELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN

Taha Yusuf SARIGÜL

  Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan Ayı'na bu yıl da kavuştuk. 11 ayın sultanı Ramazanı Şerif başladı. Büyük bir heyecanla ve mutluluk ile ilk orucumuzu tutuyoruz. Orucun bir arınma bir temizlenme aracı olduğunu bizatihi yaşayarak görüyoruz. Vücudun 11 aylık yükünü ve yorgunluğunu 1 aylık bir oruç ile bertaraf edip bedeni ve zihni muhasebemizi yapıyoruz.      

   Modernizmin "yenilenme" olarak nitelendirdiği bu durumu sadece "tatil" kavramına endekslediğini görüyoruz. Biz ise bunun "tatil" yerine "oruç", "namaz" gibi ibadetler ile mümkün olduğunu biliyor ve inanıyoruz. Modernizmin "yenilenme" dediği kavram ise esasen bizde fıtri bir temizliktir. Bu, hem ruhen hem de bedenen olan bir temizliktir. Özellikle oruç ibadeti hem bedenen hem de ruhen fıtratı temizleyen bir ibadettir. Ben kendi adıma Ramazan Ayını çok seviyorum. Ramazan Ayı dışında da nafile oruç tuttuğumda çok mutlu oluyorum. Çünkü oruç beni hafifletiyor. Bu sadece bedenen olan bir hafiflik değil. İnsanlara karşı bakış açınız, olaylara yaklaşım tarzınız değişiyor, yumuşuyor. Kolay sinirlenmiyorsunuz. Daha müşfik oluyorsunuz. Ramazan Ayında bu bir ay sürüyor ve çok güzel oluyor.

   "İnsanoğlunun doldurduğu en pis kap midesidir" hadisi şerifi de bize çok güzel bir ders veriyor. Tabi bunu söylerken kendi nefsimden başlayarak söylüyorum. Az yemek çok güzel bir şey. Ne zaman fazla yemek yediysem rahatsız olmuşumdur. Zaten virüs nedeniyle lokantalar kapalı. Esnaf için belki kötü bir şey bu ama Ramazan iftarının yarısını dışarıda lüks mekanlarda yapan insanlar var. Lüks ve israf, orucun maneviyatına zarar veren şeylerdir. En azından bu Ramazan ayında böyle şaşaalı, lüks iftar sofraları olmayacak. Evlerde de çok ağır, yağlı yemekler yerine daha hafif menüler tercih edilmelidir.

   Virüs nedeniyle evlerimizde masur olacağız fakat evlerimizi mabede çevirmeniz gerekir. Yüreklerimiz mahzun ama Allah bizimle ve bize bir inşirah vereceğine iman ettiğimize göre müsterih olmalıyız. Bu Ramazan ayını tefekkür ve tevekkül ile geçirelim. Allah'a giden tüm kapıların ardına kadar açıldığı bu ayı verimli bir şekilde geçirelim.

   Meal okumak için bu bir aylık süre çok bereketli. Herkeste akıllı telefon var. Televizyonlar cüz yayını yapıyor. Arapçasını dinlerken Türkçesini de takip ederek Kuran'ı Kerim'i hem Arapça hem de Türkçe hatim etmiş oluruz. Hem Arapça kıraatin lezzetini alırız hem de Türkçe anlamını iyice idrak etme fırsatı yakalarız. Ben her Ramazan böyle hatim ediyorum ve çok faydalı oluyor. Tavsiye ederim.

   Ramazan sabır, şükür, tevekkül, tefekkür ve arınma ayıdır. Yüce Allah'ım merhamet kapılarını sonuna kadar açar inşallah. Deprem ile yıkılan, korona virüsü ile evlerine hapsolan halkımız bayram ile birlikte inşallah bir felaha erer. Duaların kabul olduğu bu ayda bizlerin de duaları kabul olur inşallah.

   Tekrardan Ramazan Ayı ile birlikte Allah'ın birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesi, dertlilerin dertlerine derman olması, kimsesizlerin kimsesi olması dileğiyle.

Hayırlı Ramazanlar.

Yazarın Diğer Yazıları