Muhammed KURŞUN

MANİSASPOR GERÇEĞİ!

Muhammed KURŞUN

Öncellikle spor yorumcusu olmadığımı belirtmek isterim. Tabi zamanında Elazığ Amatöründe DSİ Spor’da futbol adına güzel şeylere imzalar attık.  Ayrıca Elazığ’da imtiyazlığını yaptığım gazetemin düzenlediği ilk Mahalleler  Arası Futbol Turnuvasını tertip ettik ve Elazığ’a bir yenilik kazandırdık. Elazığ’da yaşayan yetenekli gençlerimizin önünü açarak Türk futboluna ve Elazığspor’a yeni isimler bulma düşüncesine kapıldık. Hatta spor okullarıyla desteklenmeli ve alt yapı tesislerine önem verilmesi gerektiğini vurgulamıştık. Hem maliyet açısından hem de Elazığlı gençlerin önünü açma açısından güzel adımlar diye düşünmüştük. Tabi sesimiz ne kadar ulaştı muamma!

Türk futbolunda maalesef kulüpler mevcut bütçenin üstünde harcamalar yaparak hem kulübü hem de futbolcuları zor duruma sokmaktadırlar. Kulüpler bu bütçe konusunda şampiyon olma hedefiyle çıtayı yükseltmek isteseler de yanlış hesaplar kulübü borç batağına sürüklemektedirler. Son zamanlarda TFF ciddi anlamda tedbirler alsalar da şu aşamada yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda TFF’nin radikal kararlar alarak bu yanlışa dur diyebilmelidir…

Türkiye futbolunda önemli başarılara ismini yazdırtan Manisaspor’un Transfer ücretinin büyük bir kısmı ödenemeyen eski oyuncuları Makukula ile başı belada. 8-9 yıl önce Makukula 1 milyon 700 bin Euro'ya bu kulübe transfer edilmiş ve sonrasında bu borcu ödeyemeyerek kulübü bugünkü yaşadığı sıkıntıya düşürmüştür. Manisa bürokrat, işadamı ve taraftarından gerekli desteği alamamasıyla Elazığspor maçına 12 kişi otobüs yolculuğuyla alt yapı oyuncalarıyla müsabakaya çıkma zorunda kalmışlardır.

Şimdi iki çift lafım var; birincisi kulüplere ve diyorum ki lütfen bütçeniz nispetinde hareket edin ve kimsenin kesesine umut bağlamayın. Gerekirse takım amatör liginde oynasın ama şerefiyle mücadele etsin. Kimsenin bir takımı hele şehir takımını ayaklar altına almak zorunda kalmasın. Yazık!!!

İkincisi ise; özellikle şehir takımlarına TFF’nin desteği şart ve farklı bir Statü uygulaması taraftarıyım. Yani şehir takımları bir ligde toplanmalı, bunun içinde maddi durumu iyi olan takım gerekli denetlemeler ve sorgulamalarla şampiyonluğu hak etmişse bir üst gruba terfi edilmelidir. 16 Mayıs 2009 tarih 27230 sayılı Resmi Gazete’de yer alan 5894 kanunda belirtildiği gibi;  MADDE 3 – (1) TFF’nin görevleri şunlardır:


  1. Türkiye’deki her türlü futbol faaliyetini yürütmek, düzenlemek ve denetlemek olduğunu unutmamak gerekir.

Hülasa, Manisaspor gerçeğini tüm futbol kulüpleri örnek olmalı ve yetkililer farklı Manisasporlar yaşanmaması adına adımlar atmalıdır. Bu memleket hepimizin.Konu Manisaspor değil, Türk futbolunun yanlışlarıyla yaşanan talihsiz olaylardır vesselam…

Yazarın Diğer Yazıları