Cemil TURGUT

NİÇİN BÖYLE OLDU BEN SÖYLEYEYİM

Cemil TURGUT

31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Ülke genelinde ortaya çıkan sonuca göre Cumhur ittifakı yüzde elli iki civarında oy alırken Millet ittifakı yüzde otuz yedi civarında bir oy aldı. Cumhur ittifakı, Millet ittifakından fazla oy almasına rağmen; İstanbul, Ankara, Adana, Mersin gibi büyük şehir belediyelerini kaybetti.

Peki neden böyle oldu dersiniz? Madde madde ben söyleyeyim:

1-Seçim sürecini Cumhurbaşkanı neredeyse tek başına yürüttü. Altmışa yakın il ve birçok ilçe gezen Cumhurbaşkanının yoğun temposuna, bakanlar ile Ak Parti teşkilat yetkilileri

yetişemediler. 

2-Her seçimde olduğu gibi ekonomik sıkıntılar az da olsa belirleyici oldu. Özellikle mutfağın temel gıdalarındaki artış zaten ekonomik sıkıntı çeken insanların tercihlerini etkiledi.

3-Cumhurbaşkanının konuşma metinlerini hazırlayanlar Cumhurbaşkanını yanlış yönlendirdiler. Cumhurbaşkanı bundan dolayı konuşmalarında birleştirici bir dil kullanmadı. Ötekileştiren,  ayrıştıran bir dil kullandı. Millet yerine zillet, illet gibi söylemler vatandaşın bir bölümünün oy zeminini başka partilere kaydırdı. Tabi ki Millet ittifakı yöneticileri de zaman zaman ayrıştırıcı bir dil kullandılar.

4- Başkan adaylarının seçimi birçok yerde yanlıştı ve tepeden inme yapılmıştı. Halkın itibar edeceği adaylar yerine halkın nabzı tutulmadan ve halkın tanımadığı kişiler aday yapıldı. Hatta aday olmak istemeyenler bile(Binali Yıldırım gibi) zorla aday yapıldı gibi.

5-Özelikle başta İstanbul ilçeleri olmak üzere birçok yerde adaylarda Karadenizli etkisi vardı. Yirmi beş civarında ilçe adayı Karadeniz kökenlilerinden seçilmişti. Oysa İstanbul’da Doğu kökenli vatandaşların da ağırlıklı olarak yaşadığı yerler vardı. Onların istediği adaylara sıcak bakılmadı.

6-Ak Parti sandık müşahitlerinin bir bölümü görevlerini bilerek ya da bilmeyerek yapmadı. Sandıklardan çıkan sonuçlar sonuna kadar takip edilmedi. Hatta öyle anlaşılıyor ki Ak Partili olmayanlar müşahit yapılmış.

7-Ak parti içindeki “AKP”liler seçimi kaybettirmek için ellerinden geleni yaptılar. Cumhurbaşkanı bir türlü bunları tespit edip partiden uzaklaştıramadı. Yani başka bir ifadeyle partide gerçek dava adamları yerine yolda bulunan daha çok menfaate odaklı kişilerle yol alınmaya çalışıldı. Bakanlıklardaki bürokrasiden tutun da illerde görev yapan idarecilere kadar birçok yönetici Ak Partiyle yolu kesişmemiş olanlardan ve ahbap çavuş ilişkisiyle seçildi. Ehliyet ve liyakat sahibi olanlar dışlandı. Bunu yapanlar da çoğunlukla illerdeki bazı milletvekilleri oldu.  Gerçek dava adamları idareci olarak değerlendirilmediği için onlar da kabuklarına çekilmek zorunda kaldılar ve büyük bir bölümü oy vermeye gitmedi.

8-Kaybedilen büyük şehirlerde özellikle il başkanları resmen uyumuşlar. Olup biten entrikaları sadece seyretmekle kalmışlar. Bundan dolayı da il teşkilatları gevşemiş ve görevlerinde titiz davranmamışlar.

9- Yapılan hizmetlerin hiçbir anlamının olmadığı bu seçimle bir kez daha ortaya çıkmıştır. Onun için çılgın projelerin tek bölgeye hatta tek şehre yapılması diğer bölgelere haksızlık olarak algılanmıştır. Özellikle Orta ve Doğu Anadolu bölgelerine dikkat çekici bir yatırım yapılmamıştır. Bu durum Ak Parti oylarına negatif yansımıştır.

10-Neredeyse her evde en az bir işsiz var. Yani işsizlik insanların oy tercihlerinde etkili olmuştur. Evlilik çağı geçen binlerce üniversite mezunu genç yüksek puan almalarına rağmen mülakat denilen bir saçmalıktan dolayı iş bulamamakta, büyük oranda baba eline bakmakta ve bundan dolayı da psikolojik problemler yaşamaktadır. Daha önce Ak Partiye oy veren Anne babalar da oylarını bu kızgınlıkla başka partilere kullandılar.

11-Yeni hükümet sistemi henüz tam anlaşılamadığından, özellikle başta Tarım Bakanlığı olmak üzere bakanların çoğu başarısız olmuş, bu durum halka yansıdığından seçimde Ak Parti aleyhine etkili olmuştur.

12-Cumhurbaşkanının geçmişte yaptığı ümmet vurgusu, son dönemlerde ağırlıklı olarak milliyetçilik vurgusuna dönüştüğünden, daha önce AK Parti’ye oy veren dini konularda hassas vatandaşlarda küçük de olsa bir kırgınlığa sebep olmuştur. Bu da onları ya oy vermeye gitmeme ya da geçersiz oy kullanmaya yönlendirmiştir.

13- Eski belediyelerin; başta imar olmak üzere trafik, çarpık kentleşme, hava kirliliği gibi konularda başarısız olmaları Ak Partiye oy kaybettirmiştir.

Bunlar gibi daha pek çok sebep sayabiliriz. Ancak genel olarak yapılan bir reel değerlendirmede karşımıza çıkan tablo aşağı yukarı böyledir.

Peki ilimizde ne oldu dersiniz. Öncelikle yeni belediye başkanı Şahin Şerifoğlu’nu tebrik ederiz. Ancak geçmişe baktığımızda ilimizde Ak Parti’nin oy oranının daha yüksek olduğunu görebiliriz?  Ak Partinin ilimizde de oy kaybettiği çok açıktır. İlimizde oy kaybetmesinin en önemli sebebi de kanaatimizce iki üç dönemdir tepeden inme seçilen vekillerdir. Halkın istemediği kişileri ısrarla vekil yaparak ilimiz “ataş”a verilmiştir. Önceki belediye başkanı döneminde yapılan imar hatalarını da buna ekleyebiliriz tabi.

Sözün kısası seçimlerdeki sonuçlar Ak Parti yetkililerinin ağırlıklı olarak kendi hatalarından kaynaklanmaktadır diyebiliriz.

 

Yazarın Diğer Yazıları