Ahmet KIZILKAYA

ORANTISIZ MAÇ

Ahmet KIZILKAYA

Ligin başlamasına sayılı günler kala yeni yönetimine kavuşan Elazığspor, olabildiğince zor koşullarda gittiği Adana deplasmanında Adanaspor karşısında 1 puan alarak lige umutlu bir başlangıç yaptı.

‘Ligin ilk maçı zordur.’ şeklindeki klasik yaklaşımı hepimiz biliriz. Doğrudur. Elazığspor için bu zorluğun yanında bir de lige hazırlık döneminde yaşadığı zorluklar vardı ki, herkesçe bilinen bu zorlukları tek tek anlatmaya gerek yok. 

Aslında kamuoyunda son dakikada da olsa transferin önündeki engeller kalkar ve en azından sayısal anlamda yeterli ve hiç değilse alternatifli bir kadroyla Adana’ya gidebiliriz, şeklinde bir beklenti de vardı.  Bu gerçekleşmedi.

Kampta çalışmış, ancak deneyimsiz; kamp görmemiş ama deneyimli birkaç oyuncudan oluşan kadro, çok kişinin kafasında soru işaretleri oluşturacak nitelikte bir kadroydu.  

Rakip açısından baktığımızda Cihat Arslan gibi ligi bilen bir hoca ve daha alternatifli ve uyumlu bir kadrodan oluşan bir takım vardı karşımızda. Hele mevsim koşullarının bizim için oluşturduğu negatif etki de göz önünde tutulacak olursa tüm parametreler aleyhimizeydi ve futbol açısından orantısız bir durum vardı ortada.

Maçın ilk yarısında iki ve ikinci yarısında yine iki mutlak gol pozisyonunu önleyerek takımın puan almasında önemli katkı sağlayan kaleci Ahmet Doğan başta olmak üzere Eren Çinkılıç ve Moussa Bagayoko gibi genç oyuncuların özgüveni ve saha içi performansları maç öncesi oluşan kaygıların önemli bir bölümünü giderdi diyebiliriz.

4-2-3-1 dizilişine uygun nitelikte oyunculara sahip olmadığımız için dizilişten değil, ama kadro yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılar da yaşadık maç boyunca. Burada en büyük kazancımız oyuncuların özverili oyun anlayışı ve kenetlenmiş ruh halleriydi.

Attığımız gol, her ne kadar rakip takımın yaptığı bariz savunma hatalarını ortaya çıkardıysa da Mehmet Yiğit’in topu kontrolü ve son vuruştaki özgüveni takdir edilecek cinstendi.

Aslında maç boyunca Elazığspor açısından akılda kalan en önemli detay, çaresizliğin bazen insanları güçlü kılabileceği ve gücünün üstüne çıkarabileceği gerçeğiydi.

Yaptığı kurtarışlarla hem özgüveni artan hem de takıma özgüven veren kaleci Ahmet Doğan, diğer arkadaşlarının da motivasyonunun artmasını sağladı. Bu durum takımın maç içerisinde gerek pas trafiğinde gerekse hücum organizasyonlarında yeterli olmasa da belli bir standarda ulaşmasını sağladı.

Maçın son dakikalarına kadar kazanma azmini canlı tutan takım, Ahmet Aras’ın uzatma dakikalarında kaçırdığı pozisyonda golü yapsa bugün 3 puan almış bir Elazığspor’u değerlendirecektik.

Henüz tam takım olamamış, alternatifli ve güçlü bir kadroya sahip olamayan Elazığspor’u teknik yetersizlik anlamında değerlendirecek durumda değiliz. Zira henüz bu ligin standartlarına uygun bir takım yok ortada. 31 Ağustos’a kadar transferlerini gerçekleştirmesini beklediğimiz Elazığspor’u ve Orhan Kaynak hocayı gerçek anlamda ancak bu tarihten sonra değerlendirip, yorumlayabiliriz.

Yine de yediğimiz golde hem kalecimiz Ahmet Doğan’ın topa çıkarken yaptığı hatayı hem de savunma oyuncularımızın duruş ve pozisyon almadaki hatalarını ilk günden irdelemek ve çözüm bulmak şart. Genelde Türk futbolunun, özelde de Elazığspor’un yıllardır kanayan bir yarası olan yan top zafiyetini elden geldiğince en aza indirmek gerek. Yenilen goldeki ceza alanı içi görüntüsünü tekrar tekrar seyretmekte fayda var.

Zor bir deplasmanda ligin ilk maçında onca eksiğe rağmen alınan 1 puan ve ortaya konan inanç, gelecek adına umut verici ve iyi bir işaret fişeği bana göre.

Ahmet Doğan, Moussa Bagayoko, Eren Çinkılıç gibi oyuncuların saha içi performansı Elazığspor’un geleceği açısından yine önemli bir kazanç. Bu oyunculara zamanla diğer genç oyuncuların da katılması temennimiz.

Mevcut görüntüsüyle ligin en güçsüz kadrosuna sahip takımı olduğumuzun farkındayız. Bu ligde işi baştan ciddi tutmak gerek. Yapılması plânlanan transferler takıma ne kadar erken katılırlarsa diğer takımlarla olan mesafeyi de o denli erken kapatabiliriz.

Önümüzdeki hafta ligin iyi takımlarından biri olan Boluspor’la karşılaşacağız. Bu maça kadar yeni oyuncular kadroya dahil edilir mi bilinmez ama Adana deplasmanında alınan 1 puan kuşkusuz bu maça pozitif olarak yansıyacaktır. Dileğim ilk iç saha maçından 3 puan alarak yolumuza devam etmek.

Bir sonraki yazımda buluşuncaya kadar sevgiyle ve huzurla kalın.

Yazarın Diğer Yazıları