Ahmet KIZILKAYA

KİM DERS ALMALI?

Ahmet KIZILKAYA

 

Elazığspor, Hüseyin Kalpar yönetiminde çıktığı son üç maçta, ilk puanı Adana deplasmanında Demirspor’la 2-2 berabere kalarak aldı. Boluspor maçı sonrası futbolcu odaklı demeçler veren ve revizyona gideceği, rotasyon uygulayacağı sinyallerini veren Hüseyin Kalpar hoca, bu söylemlerini Adana Demirspor karşısında gerçekleştirerek sürpriz bir kadro ile maça çıkardı takımını.

Aslında işlerin iyi gitmediği zamanlarda, şablon değişikliği ve oyuncu tercihlerinde farklılaşmaya gitmek bir çare olarak görülmelidir ve doğru olan da budur. Geri dörtlünün tandem ikilisinde belli bir kalite ve istikrarı yakalayan Elazığspor, bekler konusunda şimdiye kadar takım içinden bir çare üretemedi ve uzun zamandır aksayan bek bölgelerinde aynı oyuncularda ısrar etti. Hüseyin Kalpar, biraz zorunluluktan biraz da işleyişteki sıkıntıyı gördüğünden bu maçta Serkan Kurtuluş’u sağ bek, Emre Öztürk’ü de sol bekte çıkararak Sezgin Coşkun-Erman Bulucu tandemiyle birlikte bu sezon ilk kez yan yana oynayacak olan bir defans hattını tercih etti.

Orta Sahada Elmar Bjarnason’un yanına Alparslan Öztürk yerine Kadir Bekmezci’yi tercih eden Hüseyin Kalpar, doğrusu çok insan gibi beni de şaşırttı. Sakatlık sonrası yeniden formasına kavuşan Andreas Tatos ise oyun kurucu olarak takımın en tartışılmayacak tercihi olarak yerini aldı. Asıl şaşırtan hamle ise sol önde Berk Yıldız ve Jeffrey Sarpong gibi forvet oyuncuları yerine Onur Güney’in tercih edilmesiydi. Sağ kanadın değişmezi Tom Wellington ile ileri uçtaki tek santraforumuz Ahmet Aras ise 11’i tamamlayan isimler oldular.

MAÇIN İLK YARISI

Son haftalarda sancılı bir süreçten geçen iki takımdan Elazığspor, maça daha istekli ve oyunu önde kurma isteğiyle iyi başlayan taraftı. İlk golün geldiği 24. dakikaya kadar rakip kaleye yakın bölgelerde arka arkaya iki serbest vuruş kullanan Elazığspor, bu dakikaya kadar kalesinde bir tehlikeli pozisyon gördü.

Adana Demirspor’dan beklediği baskıyı yemeyen Elazığspor ilk yarıda beklediğinden daha rahat bir oyun ortamı buldu ve rakibin bıraktığı açık alanlardan yararlanmaya çalıştı. Emre Öztürk’ün soldan yaptığı ortaya Ahmet Aras kafayla vurmak istese de arka alandan koşarak gelen Andreas Tatos, önüne düşen topu ustaca bir vuruşla filelere gönderdi. Burada Adana Demirspor defans oyuncularının alan ve adam markajındaki hataları çok bariz bir şekilde göze çarptı doğrusu. Ev sahibi takımın savruk ve takım disiplininden uzak oyun anlayışı ilk yarı boyunca neredeyse devam etti ve Elazığspor sahada istediği oyun ortamını büyük ölçüde buldu. Geriden atılan bir topu iyi takip eden Ahmet Aras’ın önce Sezer Özmen sonra da Yiğitcan Öztürk’ten sökerek aldığı topu sürüp usta bir vuruşla kaleye göndermesi bizi iyice rahatlatırken rakibi ise bir anlamda abondone duruma düşürdü. İlk yarının kalan dakikalarında 26. ve 45. dakikalarda iki önemli pozisyon yakalayan A. Demirspor, bu atakları gole çeviremeyince ilk yarı bizim lehimize tamamlandı.

İKİNCİ YARI DEĞİŞEN ROLLER

Kaybedeceği bir şey olmadığını anlayan A. Demirspor ikinci yarıya hızlı giren taraf oldu. Bunun böyle olacağı belliydi ve rakibin bu psikolojisini bozacak ve onları oyundan düşürecek hamleleri yapmak gerekiyordu ama bunu bizim kenar yönetiminden göremedik. Çok etkili bir hücum oyuncusu olan Atabey Çiçek’i ikinci yarının hemen başında oyuna alan Timuçin Bayazit, takımını tamamen ileriye çıkararak oyunu da bizim sahaya yıkmış oldu. Burada bir oyuncunun bir takım için ne kadar etki yaratabileceğini görmüş olduk. Atabey Çiçek organizasyonundaki A.Demirspor, Robert Tambe, Abdulkadir Parmak ve Savaş Yılmaz’la orta sahamızı kolay geçip atak üstüne ataklar yapmaya başladılar. Golü kalemizde gördüğümüz 58. dakikaya kadar bu oyuncuların hazırladığı üç mutlak gol pozisyonu vardı. Bu dakikalarda Erman Bulucu topun önüne iki kere kendini atarak golü geciktirdi ama sonraki dakikalarda arka arkaya gelen rakip ataklara takım halinde önlem alamadık.

58. dakikada Robert Tambe, 86. dakikada da Atabey Çiçek’in attığı gollerde takım olarak ve bireysel anlamda  pozisyon hatalarımız çok net görüldü.

Rakip dalga dalga gelirken Tom Wellington’un etkisizliği Serkan Kurtuluş’u da hayli zor duruma düşürdü ve sağ kanadımız rakip için adeta çok kolay geçilen bir alan haline dönüştü. Burada topun bizde kalmasını sağlayacak bir oyuncu tercih etmeyen Hüseyin Kalpar, aksine topun bizde kalmasını sağlayacak Andreas Tatos’u çıkararak topun rakipte kalmasına istemeden de olsa sağlamış oldu. Oysa rakip bütün hatlarıyla üzerimize gelirken arkada bıraktığı boşlukları değerlendirecek bir Berk Yıldız oyuna alınabilir, yorulmuş olan Onur Güney kenara alınabilirdi. Hele Tom Wellington’ı çok etkisiz bir maç çıkarırken oyunda tutup Elmar Bjarnason’u oyundan almak çok da futbol aklıyla bağdaşmadı doğrusu. Orta sahada topun bizde kalmasını sağlayacak Murat Kayalı daha erken oyuna alınabilir ve rakibin pas bağlantılarının kesilmesi belli ölçüde sağlanabilirdi.

Özetle söylemek gerekirse Elazığspor, A. Demirspor’un bu kadar savruk olduğu ve etkisiz oynadığı bir maçta aslında doğru oyuncu değişiklikleri ve doğru zamanlama ile oyunu soğutabilir ve rakibi ikinci yarıda da kontrol edebilir ve maçtan istediği üç puanı alıp dönebilirdi. Bunu yapamadık. Dahası maç 5-10 dakika daha oynansa Elazığspor 2-0 öne geçtiği maçı mağlup tamamlayıp dönebilirdi de.

Maç sonrası açıklamalarında ders çıkarmamız lazım diyen Hüseyin Kalpar hocayı bu anlamda haklı buluyor ve bu dersi en fazla kimin çıkarması noktasında düşünmeye davet ediyorum. Kaçan iki puana yazık oldu doğrusu.

Bir sonraki yazımda buluşuncaya kadar sevgiyle ve huzurla kalın.

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları