Yatırımcıya Bürokrasi Engeli

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, Hakimiyet'in 2. OSB'nin neden yapılamadığı sorusunu yanıtladı. Gürkan, Bakanlık ziyareti esnasında projenin takip edilmediğini bizzat gözleriyle gördüğünü açıklayarak bu durumun özellikle deprem bölgesinden farklı şehirlere yönelerek yatırım yapmak isteyen yatırımcıların Elazığ'a gelmesine engel olduğunu söyledi.

Yatırımcıya Bürokrasi Engeli

Hakimiyet, yeni bir girişim başlatarak “Editör Masası” nı kuruyor. Editör masası siyasetçi, bürokrat ve STK’a temsilcilerini ağırlayarak şehrin önemli konularını  soracak ve yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunacak. 
Hakimiyet Editör Masası’nın ilk konuğu ise MÜSİAD Başkanı Tekin Gürkan oldu. Başkan Gürkan 2. OSB’nin bir türlü hayata geçirilememesinin sebebini açıklarken, Elazığ’a yatırım yapmak için bekleyen yatırımcılara yanıt verilemediğini, Elazığ’da ekonomik gücü olan hemşehrilerimizin başka şehirlere yöneldiğini belirterek Elazığ’ın kurtuluşunun iktisadi kalkınmadan ve ortak akıldan geçtiğini söyledi.

Yatırımcıya Bürokrasi Engeli

İşte Başkan Tekin Gürkan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

“ŞEHRİ DERT EDİNMELİYİZ”

“Bu şehrin sorunlarını ancak dertli olan insanlar çözer. Dertlenmezsen şehrin sorunları çözülmüyor. Yıllardır hep aynı sorunları konuşup konuşup duruyoruz ama bir türlü bu sorunları çözmek için bir adım ilerleme sağlayamıyoruz. Bildiğiniz gibi Dünya zor bir süreçten geçiyor. Önce pandemi sonra Ukrayna- Rusya savaşı ve son olarak Kahramanmaraş merkezli deprem. Bu gelişmeler ülkemizi de ilimizi de olumsuz etkiledi.” 

“ELAZIĞIN BÜYÜK BİR POTANSİYELİ VAR”

“Bu gelişmelerin hem avantaj hem de dezavantajları var. Bizim avantajımız olarak 2020 yılındaki depremden dolayı ilimizdeki bir çok bina yıkılıp yenisi yapıldı ve konut rezerv alanları oluşturuldu. Binaların güçlendirilmesi ilimiz açısından çok büyük bir şans oldu. İlimiz coğrafi olarak çok güzel bir yerde. Doğuya açılan bir geçiş noktasında. Diğer taraftan güneye Diyarbakır ve Gaziantep illerine kuzeyde ise Erzurum ve Karadeniz bölgesine yakın olması ve 3 bir tarafının sularla çevrili olması potansiyel olarak şehrimizin önemini artırıyor.“

“ELAZIĞ’IN POTANSİYELLERİNİ DEĞERLENDİREMİYORUZ”

Önemli olan bunları değerlendirmek. Maalesef biz bu potansiyelleri değerlendiremiyoruz. Şehrimiz için en önemli desteklerden biri 6. bölge teşvikleriydi. Bu teşvikler şehrimize geç geldi. Bu teşvik ilk geldiğinde almış olan iller şuan bizim 5-6 kat önümüzde mesafe almış durumdalar. Bununla ilgili bir örnek verecek olursak şuan Batman’da 180 tane tekstil firması var ve sadece tekstilde 42 bin çalışan var.  Biz cazibe merkezleri kapsamında dahil olduktan sonra tekstilciler gelmeye başladı. Gelen tekstilci sayısı yeterli mi bence değil. Çünkü daha fazla yatırımcının gelmesi lazım. 

“OSB’DE YER YOK 2. OSB HAZIR DEĞİL”

Depremden sonra Malatya, Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki yatırımcılar fabrikalarını daha güvenli yerlere taşımak istediler. Ve biz de hep yatırımcıların gelmesinden yanayız. Biz hep diyoruz buraya yatırımcı çekelim şehri istihdam ve gelişme yönünden kalkındıralım. Bunu hep söylem olarak söylüyoruz. Ama; sahaya indiğimizde yatırımcıya yer bulamıyoruz. Böyle bir acı gerçekle karşı karşıyayız. 1. OSB’de yatırımcı yer bulamıyor. Mevcut yerler dolu yeni açılan yerler alt yapısı hazır değil ve yamaç yerler olduğundan çok daha maliyetli olduğu için şehre şuan gelecek güçlü ve ciddi bir yatırımcı için yer yok.  

“ORTA ÖLÇEKLİ YATIRIMCILARA YOK ÇEKİLİYOR”

Orta Ölçekli yatırımcılara yok çekiyorlar. Zaten şuan büyük yatırımcılar için de yer yok.  Akabinde 2. OSB için çalışmalar yapıldı. Bu şehrimiz adına güzel bir gelişme gerçekten buna ihtiyacımız vardı. Maalesef 2. OSB’de belirli bir mesafe kat edildi ama ; hala yollarında sorun var.  Su,  elektrik ve doğalgaz hatlarında  sorunlar var. Şuan orada yatırım yapılacak bir ortam yok. Dolayısıyla bir çok yatırımcı şuan bekliyor. Biz hep şunu söylüyoruz. İkinci OSB’nin bir an önce hazır edilmesi gerekiyor. Bu konuda elimizi hızlı tutamıyoruz. Bu büyük bir eksiklik. 

Yatırımcıya Bürokrasi Engeli

2. OSB NEDEN TAMAMLANAMADI?

Hakimiyet Editör Masası’nın; 2. OSB’nin uzun yıllardır şehrin gündeminde olmasına rağmen neden bir türlü hayata geçirilemediği sorusuna yanıt veren Başkan Gürkan, şunları söyledi:

“Biz ödenekler ve bürokrasi konusunda gerekli hızlılığı sağlayamadık. Bürokraside zamanında evraklarımızı çıkaramadık ve ödenekler konusunda Ankara’ya gerekli tesiri yapamadık. Bunları yapmada geç kalınca OSB’nin bitişi uzadı. Ben 2021 yılında MÜSİAD’a ilk başkan olduğumda Ankara’da Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’yi ziyaret ettim. Kendisi OSB’lerden sorumluydu. O dönemki ETSO Başkanımız Asilhan Arslan’ı arayıp eksikliklerimizi öğrenip yine Kovancılar, Karakoçan ve Palu OSB’si hakkında gerekli bilgileri  bakan yardımcımıza ilettim. O görüşme esnasında 2. OSB’nin evraklarının eksik olduğunu orada bizzat şahit oldum. Proje ilerleyemiyor. Oradaki süreç takip edilmeyince bizim OSB’nin yapılma süreci uzadı.”

“İLERLEME KAYDEDEMİYORUZ”  

Kovancılar, Karakoçan ve Palu OSB’si o bölgede ciddi bir yatırımcı potansiyeli var. Özellikle Kovancılar’da neredeyse her haneden bir kişi yurtdışında  ve ciddi şekilde oraya finans desteği geliyor. O zaman şehrimizin milletvekilleriyle konuştuğumuzda “Başkanım şimdilik kalsın. Kovancılar Belediye başkanı kendi ilçesine yakın olsun istiyor. Karakoçan Belediye Başkanı yine öyle bu iki ilçemiz ortak bir noktada buluşamaması ve seçim kaygısından dolayı orada adım atamadık. Bazı bölgesel tedirginlikler ve Ankara’daki lobiyi etkileyemediğimizden dolayı şuan orada hiçbir şekilde ilerleme kaydedemedik. 

“KURTULUŞ YOLUMUZ İKTİSADİ KALKINMA”

Bu şehrin birinci kurtuluş yolu iktisadi kalkınmadır. Bu şehri marka haline getirmek için bu şehrin ticaretini büyütmemiz lazım. Şehirde sanayi alanlarını, işyerlerini açmamız lazım ki şehir bir marka olsun. Bu şehrin kıymeti artsın. Yoksa belirli bir finans gücüne sahip olanlar bu şehri terk ediyor. Yatırım yapacakları başka illere gidiyorlar. Bizde diyoruz ki bu şehirde sanayicinin önünü açın bu yatırımcıları kaçırmayalım.

“ELAZIĞ’IN ACİL OLARAK 2 ADET SANAYİ MERKEZİNE İHTİYACI VAR”

Elazığ’da orta ölçekli sanayi merkezi olarak Elazığ sanayi sitesi var. Orada sokakları dar, bütün sektörlerin iç içe olduğu çağımıza göre son derece ilkel kalmış bir yer. Bu şehir kalkınacaksa istihdamla yatırımla kalkınır. Biz MÜSİAD olarak Çorlu’da büyük bir sanayi merkezi yaptık. Oradaki yatırımı yerinde görmek için valimize ve belediye başkanımıza gidip gezmeye davet ettim. Bu şehre acilen okul, spor sahaları, cami ve eğitim salonlarının olacağı bir tane değil 2 tane orta ölçekli sanayi merkezi kurulması gerektiğini söyledim ve bu da  ilimiz için şart.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİ YAKALAYAMIYORUZ”

 Maalesef bir hiçbir şeyde birlik beraberliği yakalayamadığımız gibi bunda da yakalayamadık. Mevcut bir kooperatif kurulmuş fakat daha sonra farklı bir kooperatif kurularak sanayi sitesinin kurulacağı yer için farklı bir görüş belirtmiş. İki kooperatif biri Malatya yolunda olsun istiyor bir diğeri 2. OSB’ye yakın bir yer olmasını istiyor. İki farklı grup iki farklı ses çıkınca bizim bu proje bakan tarafından tabiri caizse koltuğumuzun altına verilip geri yollandı. Bir defa gidin ve birlikteliği yakalayın.  Bu birliktelik olmayınca orta ölçekli sanayi merkezi konusunda da şehir olarak bir adım atamadık. Ben bu birlikteliği yakalamamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyorum. 

“ORTAK AKIL VE İSTİŞAREYE MUTLAKA İHTİYACIMIZ VAR”

Biz bu şehri kalkındıracaksak, geliştireceksek mutlaka ortak bir akıl ve istişareye ihtiyacımız var. Biz bunu yakalamazsak bu şehrin sorunlarını çözemeyiz ve şehri büyütemeyiz. Örneğin bizim şehrimizin ciddi bir turist potansiyeli var. Biz bunu değerlendiremiyoruz. Peki çevre İllerimiz Erzincan, Tunceli, Diyarbakır gibi şehirlerimiz neden turist çekebiliyor.  Tur zamanlarına bakıldığında  çok sayıda tur otobüsleri bu şehirlere gidiyor. Bizim şehrimize baktığımızda 1-2 tane tur otobüsü anca görebiliyoruz. Onda da  Tunceli ya da Kemaliye gideceklerinde konaklamak için ilimizi kullanıyorlar. Muhtemelen oradaki yerlerde konaklama kapasiteleri doludur alternatif olarak şehrimizi kullanıyorlar. 

“TARIM SEKTÖRÜ OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Bu şehrin olmazsa olmazlarından biri de tarım sektörüdür. Bu nedenle biz 2022 yılı Eylül’ünde tarım zirvesi yaptık. Çünkü; pandemi bize gösterdi ki artık tarım ve gıda stratejik sektörler arasındadır. Birçok ülke bunu anladı ve o zaman ihracatçılarını durdurdular.  Biz o zaman dedik ki tarım potansiyelimiz  çok yüksek acilen gelin sorunlarını çözelim. Uluova, Kuzova , Bermaz, Yarımca ve Kovancılar ovalarının acilen suya kavuşturulması gerekiyor. Biz maalesef son 20-30 yıldır yapılması gereken yatırımları yapamadık. Çıkarılması gereken ödenekleri çıkaramadık.  Bu bizi hakikaten üzüyor. 

“BİR ARAYA GELMEMİZ GEREKİYOR”

MÜSİAD olarak biz şunu öneriyoruz ve sizden de destek istiyoruz.  Ortak akıl ve istişareye  önem verirsek, Medya, STK’lar, valiliğimiz, belediye başkanlığımız, ETSO, borsa ve esnaf sanatkarlarımız olarak biz ayda bir ya da iki ayda bir bir araya gelirsek bu şehrin sorunları ile kafa yorarsak, dertlenirsek ben bu şehirde çözemeyeceğimiz sorun olacağına inanmıyorum. 

“BÜROKRASİYE TAKILIYORUZ”

Bu şehrin bürokratlarının ehil olması vizyon ve ufuk sahibi olması lazım.  Bu şehri geliştirecek, kalkındıracak kamu kurumları ve onların bürokratlarıdır.  Bunların  da ehliyet sahibi olmasını istiyoruz. İşi bilen yetenekli kimselerin kurumların başında olmasını istiyoruz. Bazen hakikaten çok zorlanıyoruz. Bir bürokrasiyi aşamıyoruz. Bir kamu kurum müdürüne takılıyoruz. Proje götürüyoruz ya da bu şehirle ile ilgili bir konuda düşüncemizi söylüyoruz adamın kafası basmıyor. Kafası bir noktaya kitlenmiş ve şehrin sorunlarında çok da dertli de değil ve Elazığlı değilse onun için çok da önemli değil. Çünkü bugün oradayım yarın yokum diyor. Hakikaten de öyle bir iki yıl içinde bu şehirden gidiyor ve biz burada kalıyoruz. Biz burada yaşıyoruz, bizim çocuklarımız burada bu şehirde biz ticaret yapıyoruz. Ama vizyon konusunda sorunlar yaşıyoruz. Milletvekillerimizden ricamız şu: bürokrat atamalarında ehliyet ve liyakate  önem versinler.