Yatırım Var Ama Destek Yok!

Kağan İnal-Tuba Turhan/Mazota, elektriğe ve yem ücretlerine gelen zamlardan sonra çiftlik giderlerini karşılamakta zorluk çektiğini belirten Muharrem Erdem, artık tavuk ve besi çiftliğinden zarar etmeye başladığını söyledi.

Yatırım Var Ama Destek Yok!

Alaca Köyü’nde çiftçilik yapan Muharrem Erdem, devletten yardım alarak tavuk ve besi çiftliği kurduğunu ama şu anda işletmenin kapanma noktasında olduğunu belirtti.
Erdem, 3 milyon 2 yüz bin lira ile tavuk çiftliği yaptığını belirterek; “2020 yılında proje aşamaları oldu yaklaşık 50-60 bin proje maliyetimiz oldu, proje maliyeti dışında TKDK’ya başvuru yaptık. Başvurumuz onaylandıktan sonra yaklaşık bir milyon sekiz yüz bin lira maliyet hesaplandı ama ekonomik durumdan dolayı maliyetin biraz dışına çıktık. Yaklaşık bir milyon yüz elli bin lira hibe aldım ben devletten, ve aldığım krediler ile tesisi tamamladık. Yaklaşık 3 milyon 2 yüz bin liraya burayı tamamladık. Şu an Banvit ile çalışıyoruz. İçeride 36 bin tane hayvan var sistemin kapasitesi 30 bindir.” diye konuştu.
 

“AYLIK 5 BİNE YAKIN ELEKTRİK GİDERİMİZ VAR”
Aylık 5 bin lira elektrik faturası ödediğini belirten Erdem; “Elektriğe gelen son zamlardan sonra yaklaşık aylık 5 bine yakın elektrik giderimiz var, yemi firmanın kendisi getiriyor ona ücret ödemiyoruz. İşçi ve diğer giderlerle toplamda 25 bin lira gibi maliyeti var. Tavuklar geldikten sonra 40-44 gün arasında yetişiyor,içerisinin hazırlığı temizliği derken 40-50 gün sonra hazır oluyor” dedi.
 

“BU İŞLETME BABADAN KALMA BİR İŞLETME”
Besi çiftliğinin kendisine babadan kalma olduğunu ve son teknolojiye yakın yapıldığını dile getiren Erdem; “Besi maliyeti şu anda çok yüksek şu anda hem et fiyatı hem de yem fiyatları çok yüksek. Bir hayvanın bir günlük yem maliyeti şu anda yaklaşık 10-12 lira civarında, içerideki hayvan sayısı artınca  günlük beş bin altı bine çıkıyor. Bu işletme babadan kalma bir işletmeydi. Biz bu işletmeyi 2017 de biraz düzenledik şu anda son sisteme yakın oldu hayvanları daha danayken 8 -12 aylık arasında  alıyoruz ve 18-20 aylık  olana kadar besliyoruz kurban bayramına kadar. Yetişen hayvanları kurbanlık olarak veriyoruz, kesime gönderiyoruz” diye konuştu. 
 

“BESİCİLİK ÇOK CİDDİ ANLAMDA SIKINTI ÇEKİYOR”
Üreticilerin artık yem maliyetlerini karşılayamadığını söyleyen Muharrem Erdem konuşmasında; “Üreticiler olarak yem maliyetlerini karşılayamıyoruz. Saman, yonca, küsbe, yem ve arpa gibi 8 kalem ürünle besliyoruz. En çok sıkıntı çektiğimiz ürün şu anda sanayi yemi. Torbası yaklaşık şu anda 210 lira. Bir hayvan  bir haftada  210 lirayı tüketiyor. Türkiye standartlarına göre  hayvanlar  haftada 4 kilo et veriyor. Yemin bir torbası 210 lira, 4 kilo et şu anda 240 lira arada 30 lira gibi bir fark var.  Diğerlerini de üstüne eklersek  ortalama biz her hayvanda  bir hafta içerisinde  150 ile 200 lira arasında zarardayız. Şu anda besicilik çok ciddi anlamda sıkıntı çekiyor” cümlelerine yer verdi.
 

“GENELDE KURBAN SATIŞI ÜZERİNDEN ÇALIŞIYORUZ”
Demir ve beton fiyatlarındaki artıştan dolayı yenilemeleri gereken yerleri yenileyemediklerini belirten Erdem; “Diğer bir sıkıntı da yenilememiz gereken yerleri yenileyemiyoruz artan maliyetlerden dolayı. Hem demir fiyatları olsun  hem de beton fiyatları olsun zarardayız ve bırakma noktasındayız. Şöyle de bir şey var bizler bir tesis kurmuşuz  onu da bırakamıyoruz  zararına çalışıyoruz şu anda. İşletme de şu anda 95 hayvan var ayrı ayrı cinslerde. Yetişenlerin bir kısmını et olarak gönderiyoruz, yerine  yenilerini alıyoruz. Kurban bayramı için yaklaşık 30-40  tanesini besliyoruz. Genelde kurban satışı üzerinden çalışıyoruz.” diye konuştu.
 

“İNEKTEN ALINAN SÜT İŞLETMENİN GİDERİNİ KARŞILAMIYOR”
Süt satışından kazanılan paranın, ineklerin kendi yediği yemi bile karşılamadığını söyleyen Muharrem Erdem; “Ben süt işi yapmıyorum ama şu anda inekten alınan süt işletmenin giderini karşılamıyor. Kendi yediğini bile karşılamıyor. Çobanın masrafı, elektrik masrafı ve buranın haftalık 70 litre mazot masrafı var. 70 litre mazot bugün 700 liraya denk geliyor. Bu da nerden baksan haftada 2 bin 500 TL mazot gideri oluyor ve bizim 3 bin lira elektrik giderimiz var” dedi.

Yatırım Var Ama Destek Yok!
Yatırım Var Ama Destek Yok!
Yatırım Var Ama Destek Yok!
Yatırım Var Ama Destek Yok!