YATIRIM İÇİN REKOR BAŞVURU

Doğu ve Güneydoğu'da ekonomik olarak terörün mağdur ettiği 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nda yatırım ve istihdam tablosu belli oldu

YATIRIM İÇİN REKOR BAŞVURU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğu ve Güneydoğu'da ekonomik olarak terörün mağdur ettiği 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nda yatırım ve istihdam tablosu belli oldu. Bölge kalkınması için hayati önem taşıyan programa 92 milyar liralık yatırım, 365 kişilik de istihdam başvurusu geldi. En fazla yatırımı Erzurum, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır çekti.

‘’DOĞU ANADOLU AYAĞA KALKACAK’’

Türkiye’nin doğusunu ayağa kaldıracak Cazibe Merkezleri Programı’nın son resmi rakamlarını içeren tablo netleşti. Kalkınma Bakanlığı, Kalkınma Bankası ve bölgedeki kalkınma ajanslarına göre 23 il için toplam 3 bin 380 yatırım başvurusu yapıldı. Kalkınma Bakanlığı’nda toplanan yatırım başvurularının toplamı 92 milyar lira olarak hesaplandı. 83,7 milyar lirası sabit yatırımlardan oluşan resmi başvurulara göre; 365 bin 311 kişi istihdam edilecek.

‘’ELAZIĞ, DİYARBAKIR’I GEÇTİ’’

 En çok yatırım başvurusu alan ilk beş il Şanlıurfa (450), Diyarbakır(374), Mardin(336), Malatya(334) ve Elazığ(229) olarak sıralandı. Yatırım miktarının büyüklüğü bakımından da Elazığ 7,3 milyar, Diyarbakır ise 6,2 milyar TL'lik yatırımla listeye girdi. Bu kapsamda Elazığ’a yapılacak yatırım miktarının Diyarbakır göre oldukça yüksek olduğu belirlendi.

 ‘’ELAZIĞ EN ÇOK İSTİHDAM SAĞLAYACAK İLLER ARASINDA’’

Toplamda 365 bini aşkın istihdam taahhüt edilen 23 il arasında Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Batman ve Mardin ve Erzurum 20 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak iller olarak dikkat çekiyor.

‘’8 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM’’

 İşadamlarının başvurusunun yatırıma dönüşmesi halinde, Elazığ’da yaklaşık 8 bin kişi istihdam edilecek. Bu rakam da Elazığ’da ki işsizliğin çözümü noktasında büyük rahatlık getirecek.

‘’TESİSLERİ TAŞIMA DESTEĞİ VERİLECEK’’

 Az gelişmiş bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracatı artırmak yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına Cazibe Merkezleri Programı kapsamında destek verilecek.

Buna göre; yeni yatırım projeleri için veya yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen geçmiş yahut başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırım ve işletme dönemine ilişkin olarak aşağıdaki destekler sağlanacak:

– Danışmanlık Hizmeti Desteği,

– Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği,

 – Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği,

 – Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği,

– Faiz İndirimli İşletme Kredisi Desteği,

– Üretim Tesislerini Taşıma Desteği.

Ayrıca, atıl vaziyetteki kamu binalarının çağrı merkezi ve veri merkezi olarak kullanımı için tahsisi, çağrı merkezi ve veri merkezi binası yapım desteği ve çağrı merkezlerinde ve veri merkezlerinde ihtiyaç duyulan telekomünikasyon altyapısına da aşağıdaki kapsamda destek sağlanacaktır:

– Çağrı ve Veri Merkezleri Yatırım Desteği,

– Veri Merkezleri için Enerji Desteği.