Yasak Koyan, Yasak Çiğniyor

Vakaların hızlı artışına karşın önlemlerin yetersizliği ve vatandaşın duyarsızlığı yeni yasakların da habercisi. Yönetici ve siyasilerin halkı uyarmalarına rağmen kendilerinin kurallara uymaması ve salgının seyrine olumsuz etki etmesi, 'yasaklar sadece bizim için mi?' tepkisine sebep oluyor.

Yasak Koyan, Yasak Çiğniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanlığı'nın risk haritasında Elazığ'ın geçtiğimiz haftalarda 100 binde 29,59 olan vaka sayısının 80,11'e yükselmesi yeni önlemlerle birlikle kısıtlamaları ve hafta sonu kapanmayı da gündem getirdi.

10. SIRADAYIZ
Türkiye'de vaka artışı sıralamasında, 81 il içinde 10'uncu sırada yer alan Elazığ’ı olası vaka artışları bekliyor.

Bu durumu gören Valilik aylar sonra önemli kararlar aldı ve halkın yoğun olarak kullandığı Gazi, Vali Fahribey, Hürriyet ve Kültür caddeleri ile Ahmet Aytar Meydanı'na giriş-çıkış için HES kodu zorunluluğu getirdi.

AMACA HİZMET EDİYOR MU?
Artan vaka sayıları sebebiyle üç cadde ve meydan için uygulanan HES kodu uygulamasının pratikte hiçbir karşılığı ve faydası olmadığını belirten vatandaşlar, kararın caydırıcılıktan ziyade sembolik bir karar olduğunu ifade ediyorlar.
Söz konusu HES kodu ile giriş zorunluluğu getirilen caddelerin giriş ve çıkışlarında denetim yapılmasına karşı bağlantı yol ve sokaklarında herhangi bir denetleme ve kontrol yapılmadığını ifade eden vatandaşlar, toplu ulaşım araçları ile şehre gelen ve bu caddelerin ortasında inenlere de herhangi bir sorgulama yapılmadığını ifade ediyorlar.

DENETİMLE BİRLİKTE UYARI
Vaka artışlarının hızlı seyretmesine karşın halkın duyarsızlık ve ilgisizliğine dikkat çekme amacıyla geçmiş aylarda yapılan kamu spotu  niteliğindeki uyarı ve bilgilendirme çalışmalarına yeniden başlanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu konuda valilik ile birlikte belediyelerin harekete geçmeleri gerektiğine vurgu yapıyorlar.

YASAKLAR SADECE VATANDAŞA MI?
Ülke genelinde artan vaka artışlarına rağmen kamu kurumları ile siyasilerin resmi toplantı ve siyasi toplantıları ile bu toplantılara gidişlerde ulaşım araçlarındaki görüntülerin de ürkütücü olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, kısıtlama ve uyarıların sadece halk için değil yöneticiler ve siyasiler için de geçerli olduğunu ifade ediyorlar.
Yasağı koyanların ve vatandaşları uyaranların bizzat kendilerinin bu kurallara uymadıklarını görmekten yorulduklarını ifade eden vatandaşlar, bu konuda yöneticilerin daha ilkeli duruş sergilemeleri gerektiğine vurgu yapıyorlar.

KIRMIZININ ARDI KARA TOPRAK
Koronavirüsün şakası olmayan bir tehdit içerdiğini belirten uzmanlar, şu an yüz binde 80.11 olan ve turuncu renkte olan Elazığ’ın dikkatsizlik ve tedbirsizlikle oluşacak vaka artışı ile en tehlikeli oran olan kırmızıya dönüşebileceğini, bunun sonunda da olası vefatlar ile rengin kara toprak rengine dönüşebileceğini belirtiyorlar.

HERKES İÇİN DİKKAT
Vaka artışlarının lise ve ortaokullarda sınavların ertelenmesini getirdiğini, önümüzdeki süreçte yüz yüze eğitime yeniden ara verilebileceği bilgileri sıklıkla gündeme düşerken, bu sonuca giden yolların önüne geçilmesi için başta yetkililer olmak üzere herkesin daha çok özen ve dikkat etmesi gerektiği ifade ediliyor.

RAMAZAN’DA DAHA İZOLE BİR HAYAT
15 gün sonra başlayacak ramazan ayıyla birlikte daha sakin  ve ev merkezli bir hayatın başlayacağını, bu yıl teravih namazlarının da yine mesafe kurallarına göre kılınacağı gibi camilerde kılma yerine evlerde kılma uygulamasına da geçilebileceği ifade ediliyor.