Yarıştırmadan mağlup ilan etmek

Herhangi bir yarışta, yarışa katılması söylentilerine rağmen katılmadığı yarışın mağlubu ilan edilmenin nasıl bir duygu olduğunu herkes kendisine yapılmış bir olay olarak düşünsün ve değerlendirsin.

Yarıştırmadan mağlup ilan etmek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hadi gelin konuyu detaylandıralım:

Haber merkezlerine servis edilen habere göre, erken seçim tartışmaları devam ederken 26 ilde yapılan son seçim anketinde AK Parti yüzde 35.5 ile birinci parti olurken, ikinci sırada yüzde 31.7 ile CHP yer almış. Yine haberde “ankette en büyük sürprizi ise bugün partisinin ismini ve tüzüğünü açıklaması beklenen Yavuz Ağıralioğlu yaptı.” cümlesi kullanılarak bu partinin anketlerde yüzde 1.5 oy aldığı ifade edilmiş.

Yine habere dönelim: “Bugün partisinin ismini ve tüzüğünü açıklaması beklenen Yavuz Ağıralioğlu ise ankete damga vuran isim oldu. Ankete göre; olası bir seçimde Ağıralioğlu'nu destekleyeceğini ifade edenlerin oranı yüzde 1.5 oldu.”

Yapılan anketi yorumlayıp bunu haberleştiren başka bir gazeteci arkadaşımız da anketi şöyle değerlendirmiş. “Adı, amblemi dahi belli olmayan, kuruluş işlemleri başlatılmamış ve dilekçesi dahi verilmemiş bir siyasi parti sürpriz yaparak birçok partinin önüne geçerek yüzde 1.5 oy alıyor.”

Birincisi de yorum, ikincisi de yorum. Yorumlar reel olmaktan ziyade haberi yapanın durduğu siyasi konuma ve gönlünün aktığı yere göre değişiyor.

Biz her iki yorumdan uzak bir değerlendirme yaparak şunları söylemek istiyoruz. Adının daha dün “Anahtar Partisi” olduğu ambleminin de anahtar olduğu açıklanan, bugün kuruluş dilekçesi verilerek resmiyete binecek ve yine bugün kamuoyuna tanıtılacak bir siyasi partinin, diğer siyasi partilerle ve onların görüşleriyle yarışma imkân ve fırsatı verilmediği halde yarışa girip de kaybetmiş gibi bir muameleye tutulması çok insaflı olmasa gerek.

Bu partinin yüzde 1.5 gibi bir oy alarak şok yaşadığını yazan haber siteleri belli ki bu partiyle birlikte siyasi dengelerin değişeceği ve birçok siyasi partiden oy alarak ciddi bir çıkış yakalayacağından endişe ediyor ve korkuyorlar.

Bir yarışın adil olması için yarışın da adil şart ve zeminlerde yapılması lazım. Siz adamı hem yarışa sokmamışsınız hem de girmediği ve henüz hazırlık yapmadığı bir yarışa girmiş gibi muamele edip mağlup ilan ediyorsunuz.

Aslında bu refleks bile, bu partinin ciddi bir halk kitlesine ulaşacağı ve iktidar ya da muhalefet fark etmez, partisinden memnun olmayan tüm kesimlerin bu partide buluşacağının zımnen itirafı gibi olmuş. Oysa bir şey yok sayılarak yok olmuyor. Varsa vardır ve bu varlığını yeri ve zamanı geldiğinde gösterir. Bir ay sonra yapılacak anketlerde Anahtar partinin oyu görüldüğünde bu haberleri yapanlar biraz mahcup olacaklar.