Yapı denetim mi ego tatmini mi?

Son yıllarda yapılan inşaatların denetimleri özel yapı denetim firmalarına verildi.

Yapı denetim mi ego tatmini mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından belirlenen yapı denetim firmalarının önemli bir bölümü işini hakkıyla yapıp hem sektörün büyümesi hem de dayanıklı ve sağlam yapıların inşa edilmesine destek olurken, bazı firmalar ise sırf kendi egolarını tatmin ve komplekslerini ortaya koyma adına sudan sebeplerle sektöre sekte vuruyorlar.

Bunun son örneğini yapı sektöründe önemli projelere imza atan Hacı Danış Umay yaşadı.

Basına düşen “Müteahhit yapı denetim firması mühendisini darp etti” haberinden sonra olayın aslını araştıran Hakimiyet muhabirleri ilginç bilgilere ulaştılar.

Aslında bu haberin başlığını okuyan hemen herkes, bu olayın kahramanının sahibinin devlet memuru olan bir şahsa ait bir yapı denetim firması olduğunu anlamakta zorlanmadı.

Haberin devamında da görüldüğü gibi bu firma aynen de ilk akla gelen yapı denetim firmasıydı.

Olayı yaşayan inşaat firması sahibinin ifadesine göre temelden itibaren her türlü onayı veren ve bodrum katın tablesinin atılmasına onay veren yapı denetim firması mühendisi, firmanın sahibi olan devlet memuru patronuyla telefonla görüşmesinin ardından topluluk içinde sesini yükselterek beton dökülmesine izin vermeyeceklerini dile getirmiş. 

Oysa aynı inşaat hem Çevre ve Şehircilik hem de Elazığ Belediyesi tarafından herhangi bir sorun ve usulsüzlük olmadığı ifade edildiği halde, inşaat ne yazık ki kişisel ve anlamsız husumetle durdurulmak istenmiş.

Hiçbir makul ve teknik açıklama getirmeden inşaatın gidişatına engel olan yapı denetim firması mühendisinin bu saygısız ifadesi karşısında essiz kalmayan inşaat sahibi ile bir arbede yaşanmış ve iki taraf da şikayetçi olmuş.

Bu olay da gösterdi ki bazı meslek erbapları, özellikle hasbelkader yetki almış bir yapı denetim firması, sektöre ve sektörün aktörlerine duyduğu özel kin ve nefretini, görevini kötüye kullanarak göstermeye ve şehirde huzursuzluk çıkarmaya devam ediyor.

Diğer yapı denetim firmaları tüm hassasiyetlerini ortaya koyarak ifa ettikleri görevlerinden dolayı sektör temsilcileriyle herhangi bir tartışma ve sorun yaşamazken, devlet memuru olmasına rağmen yasal olmayan bir şekilde yapı denetim firmasını yöneten bir patron tarafından sürekli sabote ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, görevini hakkıyla yapmak yerine kapris, husumet ve şahsi egolarının esiri olan devlet memuru bir şahıs tarafından yönetilen yapı denetim firmasının dikkatini çekmek ya da yetkisini feshetmek adına harekete geçmezse daha büyük ve tatsız olayların yaşanacağını biz buradan ve şimdiden hatırlatalım.