Yapay Zekâyla Kopya

Önce haberi okuyalım. 'Isparta'da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda üniversite 3'üncü sınıf öğrencisi M.E.E., ChatGPT isimli yapay zeka programına soruları çözdürmeye çalışırken suçüstü yakalandı. Kopya düzeneği, düğme kameralar ve dijital materyallere el konulurken M.E.E. tutuklanarak cezaevine gönderildi.'

Yapay Zekâyla Kopya
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haberin teferruatı da var ama meselemiz o değil. Sen sınavda yapay zekâyı kullanıp kopya çekerek birçoğu uzun paragraf ve zor matematik sorularını çözecek bir teknolojik mekanizma kuracak bir beyne ve yeteneğe sahip olacaksın ancak bu zekânı,  ders çalışarak ve hakkınla sınav kazanmaya değil de kopya çekerek başarılı olmaya çalışacaksın.

Tam bir Türk işi uyanıklık. Hani sıkça anlatılır ve söylenir ya Türkler birçok alanda ve yasadışı olarak kullandıkları zekalarını, bilimde kullansalar dünyanın birçok mucidi Türkiye’den çıkar diye.

Bu gencimize yaptıkları teknolojik deha ürünü yapay zekâ kopyası için belki ceza verilebilir ama cezalarını çektikten sonra özel ve teknik bir ekibe dahil edilerek yazılım konusundaki çalışmalarda istifade edilebilir.

Yaptıkları çok yanlış bir davranış ama kullandıkları teknoloji, yapay zekânın her türlü önleminin alındığı bir sınavda kullanılması, cesaret de dikkate alınarak bu gençlerden yazılım firmaları istifade edebilir ve etmelidir.