Yanlışta Israrın Sonu

18 Haziran 2020 tarihinde Elazığ Valiliği görevine başlayan Erkaya Yırık, özellikle yıkım konusunda ortaya çıkan usulsüzlük iddiaları ve süreci iyi yönetememesi sebebiyle 15 ay gibi kısa bir süre sonra görevinden alınarak Mülkiye Başmüfettişliği görevine atandı.

Yanlışta Israrın Sonu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mini Valililer kararnamesi yayınlandı. Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Mülkiye Başmüfettişliğine atanırken, yerine ise daha önce  Elazığ Vali Yardımcılığı görevinde bulunmuş,  Kütahya ve Tokat Valilikleri yapmış İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ömer Toraman getirildi.

ÇÖZÜMLERDE YETERSİZ KALDI
24 Ocak  depreminin birçok sorun ve sıkıntısının giderilmesinden sonra Kayseri Melikgazi kaymakamı iken şehrimize ilk kez vali olarak atanan Erkaya Yırık, özellikle koordinasyon ve yürütme ve problemlerin çözümünde yetersiz kaldı.

Kaymakamlıktan, önemli bir deprem geçiren Elazığ’a vali olarak atanması karşında bazı kesimlerin “Elazığ acemi ocağı mı?” eleştirilerine karşın Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak Vali Erkaya Yırık’ın şehre güzel hizmetler yapması konusunda yüreklendirecek ve şevkini artıracak yayınlar yapan tek gazete olarak hem kendi başarısı hem de şehrin  sorunlarından kurtulup ayağa kalkması  için destek verdik.

SORUNLARA YÜZEYSEL BAKIŞ
Vali Erkaya Yırık, hem basın-yayın organlarında hem de sosyal medyada dile getirilen sorunların üzerine gitme ve kaynağında çözme yerine yüzeysel baktı. Bu anlayış ise çok küçük olan ve çözülmesi çok kolay olan sorunları daha da büyüttü ve kamuoyunun tepkisini aldı.

KURA ÇEKİMİYLE SORUNLAR ÇÖZÜLÜR SANILDI
Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve AFAD ile ilgili sorunlar hemen her gün en yüksek düzeyde dile getirilirken, vatandaşlar, yapılan evlerin küçüklüğünden, kalitesizliğini dile getirirken Vali Erkaya Yırık, canlı yayınlanan konutların kura çekimine katılıp bu tepkileri görmezden geldi.

Toplu kura gibi halkı en çok rahatsız eden konuda inisiyatif alamayan ve süreci bürokratların,  ilgisizliğine  bırakan Vali Erkaya Yırık, bu tavrı  sebebiyle de eleştiri aldı.

YIKIM USULSÜZLÜKLERİ AYYUKA ÇIKTI
24 Ocak depremi sonrası kamu ve vatandaşların ağır hasarlı binalarının yıkımlarında öne çıkan usulsüzlük iddiaları  aylarca konuşuldu.

Başta Hakimiyet Gazetesi olmak üzere Kanal Fırat ekranlarında her hafta yayınlanan ve Doç. Dr. Adem Doğan’ın daimi konuk olduğu “Analiz” programında dile getirilen ve kamuoyunun da duygularına tercüman olan uyarılar, ne yazık ki görmezden gelindi ve yapılan yanlışlık ve usulsüzlük iddiaları artarak devam etti.

DEVLET ADAMLIĞI VASFI GÖSTERİLEMEDİ
Vali Yırık, ilk kez vali olarak atandığı Elazığ’da kendisinin vali olduğu ve devletin şehirdeki en üst temsilcisi olduğu gerçeğini dikkate almadı ve sorunlar karşısında iyi bir yönetim gösteremedi.

Kamu yöneticiliği vasıflarını kullanarak olaylar karşısında hemen her yöneticinin mevcut yasa ve yönetmelikler çerçevesinde atacağı adımlar yerine, kanunları zorlama yorumlara dayalı ve her halükarda tartışmalı şekilde uyguladığı yönünde iddialar gün geçtikçe arttı. 

KANUNA DEĞİL ÇEVREYE UYDU
Vali Yırık,  özellikle yıkımlar konusunda atılacak adımların yasada çok net olarak belirlenmesine rağmen, çevresinden gelen tavsiye, yönlendirme ve hatta zaman zaman daha üst makamlardan geldiğini sandığı talimatlar çerçevesinde hareket ettiği yönünde iddialar oldu ve bu iddialar karşısında net bir açıklama yapmadı. 

VURANI ÖDÜLLE SUSTURMAK MI? 
Her yöneticinin doğal olarak eleştirilmesi gerçeğini unutarak eleştirilerden aşırı rahatsızlık duydu. Bunu sonlandırmak amacıyla çevresinden gelen “Bunlara yıkım  ver ki sussunlar” tavsiyesine uymak gibi büyük bir yanlışın içine düştüğü iddia edilen Vali Erkaya Yırık, kendisini eleştiren bazı medya mensupları ile sosyal medya kullanıcılarına yıkım, çekim, yapım ya da farklı işler vererek iyi geçinme yolunu seçtiği  ve bu konunun  uzun süre kamuoyunda konuşulduğu iddia edildi. 

SİYASET, KAMUYU UYARDI
Ülkemizde genelde siyaset kurumunun  yanlışlıkları Valilik, bakanlık ya da farklı bir kamu kurumundaki iyi bir  yönetici tarafından uyarılır ve engellenirken, Elazığ’da bu durum bu dönemde tersine işledi.

Pandemi döneminde yanlış bir karar alınarak  şehrin üç ana caddesi yaya değil araç trafiğine kapatıldı. Yine okulların güçlendirilme ihaleleri yüzde 3 gibi  cüzi bir kırımla verilince kamuoyunda oluşan infial, Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım da görüldü ve anında müdahale edilerek caddeler trafiğe açıldı, ihaleler iptal edildi.

SORUMSUZLUKLAR DEVAM ETTİ
İl Özel İdaresindeki tüm bürokratların rahatsızlığı ve işlemlerin yanlış yapılıyor itirazlarına rağmen 2886 sayılı Devlet İhale Kanununu’nun 45. Maddesinde belirtilen açık ihale ile  yapılması gereken yıkım ihaleleri, depremin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen “acil” işler kapsamında görülüp davetiye usulüyle ve Doğrudan Temin yoluyla ihale edilmeye devam etti.

KAMUNUN MENFAATİNİ VATANDAŞ KORUDU
Harput Çocuk Evleri, Baskil YİBO, Mehmet Akif Ersoy Lisesi gibi çokça konuşulan kamu binaları yıkım ihalelerin ilgisiz kişilere  usulsüz verildiği ve bu durumdan kamunun, ciddi  anlamda zarar ettiği iddialarının ortaya  çıkmasıyla birlikte, usulsüz ve hiçbir resmi karar olmadan başlatılan yıkımlar, savcılık ve emniyete ihbar etmek suretiyle duyarlı vatandaşlar tarafından durduruldu.

Kamunun hakkını ve menfaatlerini korumasıyla görevli  kurumların yanlışları, Elazığlı vatansever insanların girişimleri ile durdurulması ve hala bazı binalarda gönüllü bekçilerin olması yapılan yanlışlıkları gözler önüne serdi.

HAKİMİYET BİR YILDAN BERİ UYARIYOR
Valilik görevini yürütürken yanlışlar yapan,  vatandaşların ve kamuoyunun ciddi anlamda tepkisini çeken  Vali Yırık’ın yanlış uygulamaları ve usulsüzlük iddiaları karşısında bir önlem almaması nedeniyle en fazla uyarı yazıları yazan   gazete ise Hakimiyet oldu.

Göreve ilk atandığında birçok çevrenin olumsuz görüş ortaya koyduğu dönemde, şehrimize güzel hizmetler yapması amacıyla moral bozan ve şehirden soğutan “acemi ocağı” benzeri yayınlar yerine, kendisini yüreklendiren, cesaretlendiren ve hizmete odaklanma noktasında tek olumlu görüş ortaya koyan Hakimiyet Gazetesi’nin tek amaç, gelen valinin şehrin sorunlarına yoğunlaşmasını sağlayarak hizmetlere destek olmaktı.

Ancak süreç içerisinde yapılan yanlışlıklar ve hataları, yine şehrimiz adına ve şehre olan duyarlılığımız adına bir yıldan beri hemen her gün yaşanan olumsuzları, aksaklıkları ve yanlışlıkları büyük bir cesaretle gündeme getirdik ve giderilmesi için uyarılarda bulunduk.

DİNLETEMEDİK
Birilerinin sosyal medyada yazdığı iki cümleden ya da haberlerinden etkilenen Vali Yırık, bizlerin hem de kendisine rehber olacak, yol haritası sunacak haber ve yorumlarımızı görmezden geldi. Kendisine duyarlı bir gazetecilik ve bu konuları çok iyi bilen uzman bir danışman edasıyla ve her halükarda dostça yaptığımız tavsiyeler ne yazık ki görülmedi ya da görülmek istenmedi.

Tüm aksaklıklar ve usulsüzlükler iddiaları  konusunda söylediklerimiz özeti;  “Devletin yasalarını uygula, adil ve şeffaf ol, kimseye ayrıcalık tanıma, çevreni değil vicdanını dinle, ilkeli duruş sergile, kimseye yaranmaya çalışma” oldu.

“İmtiyaz tanınan insanlar elde ettikleri kazançlarla gününü  gün ederken bunun bedelini siz ödersiniz, hem yöneticiliğini hem de itibarınız gider” dedik ama dinletemedik.

SİYASET DUYARSIZ KALAMADI
Muhtarlar Derneği ziyareti esnasında Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar’ın “valilikteki toplantılara neden diğer siyasi parti il başkanını davet etmiyorsunuz?” sorusu ve buna verilen cevap, vali-siyaset uyumsuzluğunun da başlangıcı oldu.

Vali Yırık’ın böylesine bir soruya verilecek ve tartışma yaratmayacak onlarca cevabı varken, panik yaparak aslında tüm sorunların çözüm kaynağı ve adresi olan iktidar partisini dışlayan talihsiz bir açıklama yapması, haklı olarak Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’dan  tepki görmüştü.

Bu süreçte de Hakimiyet Gazetesi olarak Vali Erkaya Yırık’ın beyanlarının yanlış olduğunu ve böyle bir açıklamanın izahının olmadığını ifade etmiştik.

SİYASİLER RAHATSIZDI
Vali Erkaya Yırık’ın Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ile olan polemiği kısmen tatlıya bağlansa da yıkımlar etrafında oluşan usulsüzlükler milletvekillerinin de gündeminden düşmedi.

Hem Ak Parti İl Başkanı Yıldırım, hem de Ak Parti Milletvekilleri Metin Bulut ile Zülfü Demirbağ, yıkımlardan dolayı kamuoyu vicdanının rahatsız olduğunu ve bundan en çok siyaset kurumunun zarar gördüğünü basın yayın organlarında ifade etmesi Vali Yırık’ın görevden alınacağının ilk işaretleriydi.

VALİLİĞİ KISA SÜRDÜ
Vali Erkaya yırık için Elazığ ili ilk ve son valilik yaptığı bir şehir oldu. Birçok güzel icraat ve hizmet ile anılmak ve bu başarılarıyla daha büyük şehirlerde valilik yapmak gibi bir hayal ne yazık ki 15 ay gibi kısa bir süre valilik göreviyle son buldu.

Özünde iyi bir insan olan, iyi niyet ve merhamet duyguları baskın olan Erkaya Yırık’ın bu duyguları ile devlet adamlığı vasfını birleştirerek  iyi  bir yönetici  olarak sergileyememesi ve bu konuda ortaya irade koyamaması, valilik gibi en önemli bir yöneticilik vasfını da resmen olmasa da fiili olarak elinden alınmasına kapı araladı.

YENİ DÖNEM YENİ UMUT
Vali Erkaya Yırık döneminde ciddi bir fetret dönemi yaşayan Elazığ’ın, yeni vali ile eksikliklerini gidermesi ve tökezleyen konumdan koşmaya geçmesi için önemli bir fırsat ve avantaj yakaladık.

Elazığ belki on yıllardan sonra iki şehirde valilik yapan, uzun yıllardan beri de İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği gibi önemli bir görevi yürüten   tecrübeli bir isimle yönetilecek artık.

Elazığımız, geçmişte ilimizin köklü değişimine kapı aralayan, sakin görüntüsünün aksine; ufku, vizyonu ve çalışkanlığı ile şehirde izler bırakan Vali Osman Aydın döneminde Elazığ Vali Yardımcılığı görevinde bulunmuş, sonrasında Kütahya ve Tokat Valilikleri yapan Ömer Toraman valimize emanet.

Hakimiyet Gazetesi olarak Vali Toraman’a hem şahsı hem de şehrimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, başarılar diliyoruz.