Yangınların Suçlusu Kim?

Dün Hakimiyet'e göre köşemizde ülkemiz ve ilimizde yaşanan orman yangınlarına değinmiş ve bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı ve dikkatli olmaya davet etmiştik.

Yangınların Suçlusu Kim?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dün ve bugünkü yangınlarla ilgili medyaya yansıyan bilgilere baktığımızda hemen hemen tüm yangınlara eski elektrik şebekelerinden kaynaklı kıvılcımların sebep olduğunu öğrendik.

Maden ve Baskil ilçelerimiz ile Diyarbakır, Mardin ve Ege’de yaşanan yangınların, yıllar önce yapılan ve açıkta bulunan çıplak elektik tellerinin rüzgârın ya da kuşların etkisiyle bir birine değip yere kıvılcımların saçılmasıyla başladığına dair önemli bilgiler var.

Elektrik kurumunun özelleştirilmesi aşamasında ihaleye konan maddelerden biri de yeni yerleşim alanlarına enerji verilmesi ile birlikte eski şebekelerin değiştirilerek artan ihtiyaca göre kapasitelerinin artırılmasıydı.

Ancak ve ne yazık ki ülkenin dört bir yanında bu ihaleleri alan firmalar, yeni yatırımlardan hep kaçtılar. Ücretini bir ay geciktiren vatandaşın elektriğini kesmekte oldukça mahir ve atak olan firmalar, sıra yatırım ve ıslah çalışmalarına gelince hep ödeneksizlikten, parasızlıktan dem vurdular.

Yangınların Suçlusu Kim?

Geçtiğimiz yıllarda özellikle 2020 ve 2023 depremlerinden sonra ciddi bir yapılaşmanın yaşandığı Yukarı Demirtaş mevkiinde evine elektrik almak isteyen vatandaşların nasıl bir mağduriyet yaşadığına bizzat şahidiz.

Artan talebe göre şebeke yenilemesi yapmayan ve bunda direnen ilgili firma, ısrarla yeni yatırım yapmadı. Bunun sonucu olarak da o bölgede ciddi bir mağduriyet yaşandı.

Konuyu bir milletvekiline taşıyan vatandaşa milletvekilinin verdiği “valla ben de bir sene bekledim elektrik almak için” sözleri, bu kurumlara karşı siyasetin de ne kadar yetersiz  olduğunu göstermesi açısından önemliydi.

Şimdi yurdun dört bir yanında yanan ormanlar var ve bunların önemli bir kısmı elektrik şebekesinden kaynaklı.

Yanan ormanlar yiten canlar ve telef olan binlerce hayvan ve insanların çaresizlikle yangını izlemeleri ve umutsuzluğu…

Tüm bunların bedeli;  şebekesini tek kablo içine alamayan ilgili elektrik firmalarından tahsil edilmeli. Onların bu duyarsızlıkları ve daha çok para kazanma hırslarına bu ülkenin akciğerleri feda edilemez,  edilmemeli.