Yangınlar, Tarımsal Üretimi de Vurdu

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, Baskil'de son günlerde yaşanan fırtına ve yangınlardan dolayı kayısı üreticilerinin ciddi zarara uğradığını, üreticilerin mevsimlik işçi sıkıntısı yaşadığını ve son olarak ise yangınların birçoğunun elektrik direklerinin eski olmasından dolayı çıktığını ifade etti.

Yangınlar, Tarımsal Üretimi de Vurdu

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada, Baskil’de son günlerde yaşanan fırtına ve yangınlardan dolayı kayısı üreticilerinin ciddi zarara uğradığını belirtti.

Yangınlar, Tarımsal Üretimi de Vurdu

 Son günlerde Baskil ilçesinde meydana gelen fırtına ve yangınlardan dolayı vatandaşlar zor durum kaldı. Fırtınadan dolayı kayısı ağaçları yerinden sökülürken, yangınlardan dolayı ise yüzlerce kayısı ağacı yandı.

500’DEN FAZLA KAYISI AĞACI YANDI

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz,”Birkaç köyümüzde hem ağaçlarımız da kopma ve kırılma var, hem de meyve ağaçlarımız telef oldu. Tabi yangınlar da çıktı. Mesela Çiğdemlik köyümüz de yangın çıktı. Bayağı kayısı ağacı yandı. Büyük bir hasar oldu. 500’den fazla kayısı ağacı yandı” dedi.

ZİLAYAZ:“ELEKTRİK DİREKLERİ ESKİ”

Zarara uğrayan Kayısı üreticilerinin olduğunu ifade eden Murat Zilayaz,“Merkezde de yangın oldu ve 200 dönüme yakın buğday yandı. Yangının büyük bir sebebi elektrik direklerinden kaynaklanıyor. Elektrik direkleri çok eski. En ufak fırtına ve sıcaklarda yetersiz kalıyor direkler, kuşların da tellere değmesi nedeniyle yangın çıkıyor. Zarara uğrayan üreticimiz var. Hasar tespiti için TARSİM’i çağırdılar. Onlar gelip bakacaklar. Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Tarım da tespit yapıyor.” dedi.

Yangınlar, Tarımsal Üretimi de Vurdu

MEVSİMLİK İŞÇİ BULUNAMIYOR

Mevsimlik işçi bulmada zorluk yaşandığını söyleyen Zilayaz:“Kayısı oldukça iyi ama fiyatı çok düşük.180 lira olan kayısılar şuan 120 lira. Ayrıca mevsimlik işçi sıkıntısı var. Odalar olarak fiyatları bizler belirliyoruz. Hepimiz bu yıl 670 lira belirledik. Günlük yevmiye olarak. Asgari ücretin brütü oluyor. Onlar da az diyor. Bunlara çavuşluk ücreti biniyor. Onlar ayrı bir ücret alıyor. İşçi bulunmuyor. Öyle bir sıkıntı da var. Şuan vatandaş çaresiz kalmış. 800 ya da 900 liraya anlaşıyorlar.” dedi.

EN KALİTELİ KAYISI, BASKİL KAYISISIDIR

Kayısı üreticilerinin en büyük problemlerinin işçi ücreti olduğunu belirten Başkan Zilayaz,’’Kayısı üreticilerinin en büyük problemleri işçi ücretidir. Türkiye’nin kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini Baskil karşılıyor. En kalitesi kayısı bizimdir. Kalsiyum ve şeker orasına bakıldığında en kaliteli kayısının Baskil’de olduğu zaten belirlenmiştir.” dedi.