Yangını görün artık!

Ticaret Bakanlığı, gıda fiyatlarındaki artıştan dolayı son dönemde şikâyetlerin artması üzerine denetimlerini sıklaştırmış.

Yangını görün artık!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

81 ilde bulunan market, pazar yeri, çarşı ve toptancı hallerinde tek tek ürünlerin fiyatlarını inceleyen ekipler, fahiş fiyat artışı yapan firmaları tek tek belirlemeye devam ediyormuş.


Sadece son 1 haftada 1674 işletmenin 22 bin 535 ürünü denetlendi ve fırsatçılık yapan 120 firmaya 3,5 milyon lira ceza kesildi. Yapılan denetimlerde en fazla fiyat artışı sebze meyve, ayçiçek yağı, tavuk, yumurta ve un gibi temel gıda ürünlerinde yapıldığı görülmüş.


Bilindiği üzere son dönemde gıda fiyatlarındaki artış gündemden  düşmezken, vatandaşın da en çok şikâyet ettiği konulardan biri olmuştu. Özellikle ayçiçek yağı fiyatları yarı yarıya zamlanmış ve büyük tepki çekmişti.


Ticaret Bakanlığı bizce yanlış yolda. Hiçbir market sahibi, müşterisini kaçırmama adına da olsa bir malı olduğundan yüksek fiyata satmaz, bu riske girmez. 


Marketlerdeki asıl fiyat artışları;  üretim ve tüketim zincirleri arasındaki halkalarda oluyor. Üreten en çok zahmeti yer ve en çok masrafı yaparken en az kazanan da kendisi oluyor.


Üreticiden ölü fiyata alınan ürünler, tüketiciye ulaşana kadar olan süreçteki aracıların her birinin karları eklenince, markete zaten üst fiyatlardan ulaşıyor. Market işletmecileri de normal olarak; kira, elektrik ve su faturaları, vergiler ve  Bağkur primleri ile yasal kar marjlarını ilave edince fiyatlar gerçekten de fahiş bir düzeye ulaşıyor ve burada da günah keçisi haksız bir şekilde market esnafları yapılıyor.


Bakanlık ve hükümet, son zamanlarda en basit çekirdeğe bile katbekat zam gelmesi olayını ciddi olarak ele almalı, üretici ve tüketici arasındaki aracıların en aza indirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapmalıdır.


Üretici, kendisinden 1 TL’ye alınan domatesin, marketlerde 10 TL’ye satıldığını görünce; emeğine mi yansın, ettiği masrafa mı yansın yoksa bu fiyatlara mahkûm edilen gariban insanlara mı yansın.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın markette pişen ve ocaklara düşen bu yangının üzerine gitmesi lazım. Bu yapılmadığı takdirde açılan köprü ve otoyollar  ile anahtar teslimi yapılan TOKİ konutlarının çok bir anlamı olmayacak vatandaş için.. 


Marketteki ve mutfaktaki yangın sönmedikçe de sizlerin söylediği hiçbir doğru sözün ve icraatın da çok anlamı olmayacak..