YAN GELİP YATMAK YOK

Erol KARA/Fırat Üniversitesi ASELSAN 'dan ilk olarak proje aldı. ASELSAN'dan ilk olarak proje alan Fırat Üniversitesi ve TEKNO KENT, eski emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Şevki Hoşağası ile bir başarı daha yakalamış oldu.

YAN GELİP YATMAK YOK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Top mermisini kavrayan mekanizmayı geliştirip, projeyi ASELSAN’’a verecek olan  Elazığlı Bilim adamı Prof.Dr. Şevki Hoşağası,Elazığ Hakimiyet Gazetesine konuştu.

Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü emekli öğretim üyesi Fırat TEKNO - KENT Besemot firmasının kurucusu ve danışmanı Prof. Dr Şevki Hoşağası’ nın 19 Kiloluk Top mermisini kavrayıp mekanizmaya veren projesi ASELSAN tarafından kabul gördü.

Hoşağası, ‘’Türkiye artık 10 Yıl öncesinin Türkiye’si değil artık. Türkiye de teknik açıdan bayağı bir atılım var. Savunma sanayide bunun nasibini alıyor. Kimseye böyle bir proje verilmemişti.  İlk olarak Fırat Üniversitesine böyle bir proje geldi. Yan gelip yatmak yok. Her gün çalışacağım. Ben çalışmayı çok seven biriyim. Diliyorum ki, çalışarak ayakta öleyim. Ölene kadar da çalışacağım.” diye konuştu.

TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL ARTIK

Türkiye’de  genelde çok iyi  gelişmenin yaşandığına dikkat çeken Prof.Dr. Şevki Hoşağası, 10 Yıl öncesinin Türkiye’si değil artık. Türkiye de teknik açıdan bayağı bir atılım var. Savunma sanayide bunun nasibini alıyor.Bir çok şeyleri burada yapmak mümkün’’ diye konuştu.

BU YILIN SONUNDA BİTİRECEĞİZ

Hoşağası.” Projenin yaptığı iş belirli bir cismi A Noktasından B noktasına götürmek. Bunu da biz LENEER (Doğrusal motor) doğrusal motorun yapısı şöyledir. Normal bir motoru alırsınız bunun bir tarafını kesersiniz. Yani konvansiyonel motordan bu şekilde doğrusal motora geçersiniz. Hareket doğrusal olacaksa yapacağınız en güzel yöntem LİNEER yöntemdir.  ASELSAN bunu kendi sitemlerinde kullanmak istiyor. Geçen yıl geldiler böyle bir proje yaparmısınız ? dediler. Yaparız dedik Almanya’da bu konuda çalışmalarım vardı. Bilindiği gibi benim Hayatımın 40 yılı Almanya’da geçti. 16 Yıl Alman firmalarında danışmanlık yaptım. Bu projenin uygulanmasında sıkıntılar oldu.Üst yöneticiler olayı duyunca bu konuya müdahil oldular ve kısa sürede biz bu işe başladık. Şu an yarısını bitirmiş durumdayız. Ön raporlar hazırlandı gitti. Bu senenin sonunda her halde bitireceğiz.” diye konuştu.

Sistemin adının doğrusal motor tahrik sistemi olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Hoşağası,’’19 Kiloluk  mermiyi sistem kavradıktan sonra  açılıyor ve  kendisi geri kaçıyor. Bu sistemin özelliği batarya gerilimi ile çalışacak  ve ağır yükleri taşıyacak. Onun için bu sistemi denemekte fayda var diye konuştu.

BİR İMKÂN DAHA SUNACAĞIZ

Hoşağası,” Biz bunu deniyoruz. Sürtünmesiz hareket eden bir nesne. Öbürü kasnak sistemi koyduğunuz zaman onun sıkıntıları oluyor. Bu gibi yerlerde de kullanabileceğiniz en üstün teknoloji veya en uygun teknoloji bu fakat diğerlerine göre pahalı. ASELSAN şimdiye kadar bunu hiç denememiş, şimdi bu sistemi yapacak olursak bu sistemle beraber sistemin özelliklerini de öğrenecekler ve bundan sonraki projelerinde hangisini tercih edeceklerine karar verecekler. Yani bir imkan daha sunmuş olacağız. Onun için yaptırıyorlar ”dedi

SAVUNMA SANAYİDE ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR

Türkiye’deki Savunma sanayi de  önemli bir ilerlemenin kayıt  edildiğini söyleyen Prof.Dr. Şevki Hoşağası, ‘’Türkiye genelde bir gelişmenin yaşandığına dikkat çekerek, 10 Yıl öncesinin Türkiye’si değil artık’’ dedi.

Hoşağası. “ Türkiye’de teknik açıdan bayağı bir atılım var. Savunma sanayide bunun nasibini alıyor. Bir çok şeyleri burada yapmak mümkün.  Fakat Savunma sanayi derken bunlar en üst düzeye sahip aletler. Tank ve Uçak dediğiniz zaman kolay yapılacak işler değil. Bunlar tekniğin en üst düzeyidir. Yetirince bilginiz yoksa Teknolojiniz yoksa sizde yaparsınız ama öbürlerinin yanında bir anlamı olmaz.  Bir şeyi yaparken bu Teknoloji ile neler yapabiliriz ona iyi karar vermek lazım. Yapılabilir hedefleri seçmek lazım.” dedi

ÇALIŞARAK AYAKTA ÖLMEK İSTİYORUM

Türk bilim adamlarına fırsat verilirse güzel şeyler yapacağına inandığını söyleyen Hoşağası,’’Aradaki farkı nasıl kapatacaksınız?. Bizle onlar arasında 50 yıllık mesafe varsa nasıl farkı kapatacaksınız. Onlar da boş oturmuyor. Bütün mesele onların yapamadıklarını yapmakta fayda var şeklinde konuştu.

Çalışmaların Elazığ ‘da yürütüldüğüne işaret eden Hoşağası, Yrd. Doç.Dr. Eyyüp Öksüztepe ile birlikte bu yılın sonuna kadar projeye tamamlayacağını söyledi.

ELAZIĞ İÇİN BİR İLK

Hoşağası,” Çalışmalar yapılacaksa ve motor üretimi de yapılacaksa Elazığ ‘da üretilecek. Bu proje yalnız Üniversite için değil Bölge için ilk bir proje. Bu anlamda çok mutluyum. Yan gelip yatmak yok. Her gün çalışacağım. Ben çalışmayı çok seven biriyim. Diliyorum ki, çalışarak ayakta öleyim. Ölene kadar da çalışacağım.” diye konuştu.

 

MİLLİ BİR PROJE

Prof. Dr Şevki Hoşağası, bu projenin önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, milli bir projede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 Prof. Dr. Şevki Hoşağası Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne 1984 yılında geldikten sonra bölümün gelişmesi konusunda liderlik yapmış ve pek çok akademisyen yetiştirmiş biri olarak da tanınıyor.