'Yalnızız'

Batılılaşma hareketinin ardından kimliğini arayan kalabalıkların yalnızlaşma sürecine mercek tutan Peyami Safa,  'Yalnızız'  isimli psikolojik romanında dönemin toplumunun en net fotoğrafını çekiyordu. 

'Yalnızız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnsanlar kalabalıklar içinde de yalnız yaşıyordu Peyami Safa’ya göre.

Yalnızız romanı, engin ruh ve psikolojik tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla onu yalnızca Türk edebiyatının değil, Dünya edebiyatının zirvelerine taşımış şaheseridir. 

Peyami Safa’nın “Yalnızız” romanı artık günümüz normali oldu ve Türkiye'de tek başına yaşayanların sayısı 5,2 milyona çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 verilerinde en dikkat çeken sonuçlar ülkemizde yaşlı nüfusun ilk kez iki haneli rakama ulaşması oldu.

Bu da gösteriyor ki doğum oranı düşüyor ve yaşlıların oranı genel nüfusa oranla artıyor.

Demek ki insanlar evlenmekten korktukları gibi geçim sıkıntısından dolayı fazla çocuk da yapmak istemiyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bir başka ilginç verisi ise yalnız yaşayanlar. TÜİK’e göre tek başına yaşayanların sayısında 10 yılda yüzde 77,2 artış gerçekleşmiş. Son yıllarda bu artış hızı yavaşlasa da toplam sayı giderek artıyor.

Tek kişilik hane halkı sayısı, 2014'te 2 milyon 931 bin 85 olurken bu sayı her yıl artarak yükseldi. Koronavirüs salgını döneminin yoğun yaşandığı 2020 yılında da yalnız yaşayanların sayısı, 342 bin 421 artışla 4 milyon 404 bin 997'e yükselmiş.

Artık hem ruhen hem de bedenen yalnız yaşamak istiyor insanlarımız demek ki.  Aslında bu ilk bakışta hoş ve konforlu bir şeymiş gibi dursa da uzun vadede hem ruhsal hem de bedensel duygu-durum bozukluklarına sebep  olan  ve insanları mutsuzluğa iten bir durum.

Paylaşmanın hazzı, mutluluğu, birlikte olmanın verdiği güven duygusu, birlikte yenen yemekler, geziler, hatta tartışmalar her sorunun çözümüne yeterken yalnız yaşamak nedir ki? Hiçbir gerekçe bunu meşrulaştıramaz. Meşrulaştırmamalı…