- Haberler
- Gündem
- YAĞIŞLARDAKİ AZALMAYA RAĞMEN DSİ DEPOLAMA TESİSLERİNİN DOLULUK ORANI, 2021 YILININ DA SORUNSUZ GEÇİRİLMESİ İÇİN UMUT VERİYOR
YAĞIŞLARDAKİ AZALMAYA RAĞMEN DSİ DEPOLAMA TESİSLERİNİN DOLULUK ORANI, 2021 YILININ DA SORUNSUZ GEÇİRİLMESİ İÇİN UMUT VERİYOR
DSİ 9. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan barajların 2019 yılı ve uzun yılların ortalamalarına göre doluluk ve yağış durumunu DSİ 9. Bölge Müdürümüz Mahmut DÜNDAR cevapladı.
DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında Elazığ, Malatya Tunceli ve Bingöl illerinin yer aldığını belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Hâlihazırda bu illerimizde işletmeye aldığımız 20 adet barajımız bulunmaktadır. Bu barajlarımız, sulama ve enerji amacına hizmet etmektedir. Diğer taraftan yapımını tamamladığımız ve resmi olarak işletmeye alınmadığından bu listeye dâhil edilmeyen Elazığ ilimize içmesuyu sağlayan Hamzabey Barajımızı da dâhil ettiğimizde 21 adet baraj bulunmaktadır.
Bölge Müdürlüğümüz sorumluk alanında yer alan 4 ilimizde, son 10 aylık (Ocak-Ekim) dönem dikkate alındığında;
Elazığ ilimizde; 2020 yılında; 2019 yılına göre %27 daha az yağış almakla birlikte, uzun yılların ortalamasına göre ise %4 daha fazla yağış almıştır.
Malatya ilimizde; 2020 yılında; 2019 yılına göre %7, uzun yılların ortalamasına göre ise %4 daha fazla yağış almıştır.
Tunceli ilimizde; 2020 yılında; 2019 yılına göre %30, uzun yılların ortalamasına göre ise %17 daha az yağış almıştır.
Bingöl ilimizde; 2020 yılında; 2019 yılına göre %2 daha az yağış almakla birlikte, uzun yılların ortalamasına göre ise %6 daha fazla yağış almıştır.
Bu veriler ışığında bu illerimizdeki barajlarımızın doluluk oranına baktığımızda ise;
Elazığ ilimizde bulunan enerji ve sulama amaçlı 7 adet barajımızda ki (Keban, Beyhan-1, Pembelik, Tatar, Seyrantepe, Kalecik, Cip) ortalama doluluk oranı %72 olup, 2019 yılına göre %11 daha az bir doluluğa sahiptir. Burada belirleyici olan barajımız, yaklaşık 30 milyar m3 depolama hacmine haiz olan Keban barajımızdır. Elazığ il merkezi, 2 ilçe (Palu ve Kovancılar) merkezi ve 4 belde (Mollakendi, Yazıkonak, Yurtbaşı, Akçakiraz) ile 2 il merkezine bağlı köyün (Şahinkaya ve Sarıçubuk) 2045 yılına kadar içmesuyu ihtiyacının temini için inşaatını tamamladığımız ve halihazırda Elazığ ilimize arıtma tesisinden arıtılarak verilen 320 l/s suyun verildiği Hamzebey barajımızda kullanılabilecek 5 milyon m3 suyumuz bulunmaktadır. Bu haliyle bile 6 aydan fazla yetecek suyumuz bulunmakta olup, gelecek akımlar dikkate alındığında içmesuyu temini ile ilgili hiçbir sorunun yaşanması mümkün değildir.
Malatya ilimizde bulunan sulama amaçlı 6 adet barajımızda ki (Çat, Boztepe Recai Kutan, Kapıkaya Turgut Özal, Sürgü, Sultansuyu, Polat) ortalama doluluk oranı %39 olup, 2019 yılının aynı dönemine eşit seviyede seyretmektedir.
Tunceli ilimizde bulunan enerji amaçlı Uzunçayır barajımızda ki doluluk oranı %84 olup, 2019 yılının aynı dönemine göre %9 daha fazla bir doluluğa sahiptir.
Bingöl ilimizde bulunan enerji ve sulama amaçlı 6 adet barajımızda ki (Özlüce, Yukarı Kaleköy, Aşağı Kaleköy, Kiğı, Gayt, Gülbahar) ortalama doluluk oranı %69 olup, 2019 yılının aynı dönemine göre %16 daha fazla bir doluluğa sahiptir.
Bölge Müdürlüğümüze ait dört ildeki 20 adet barajımızın toplam depolama hacmi 34,5 milyar m3 olup, hâlihazırda 24,5 milyar m3 bulunmaktadır. Dolayısıyla ortalama doluluk oranı %71 olup, 2019 yılına göre %8 daha az bir ortama doluluğa sahiptir. Ancak mevsim şartları ve bölgemizdeki yağışlı dönem dikkate alındığında barajlarımızdan beklenen faydanın teminin de herhangi bir aksama söz konusu olmadığı gibi, beklenen yağışlar dikkate alındığında sulama amaçlı barajlarımızda da herhangi bir sıkıntı olmayacağı tespit edilmiştir. 2021 yılının enerji üretimi ve sulama için verimli bir işletme yılı olmasını temenni ediyorum."