Yağışlar ve Altyapı

Son birkaç günden beri sadece şehrimizde değil ülkemizin birçok ilinde aşırı yağışların getirdiği sel ve buna bağlı su baskınlarını hep birlikte izliyoruz.

Yağışlar ve Altyapı

Bu tür olumsuzluklarda ilk akla gelen altyapı oluyor doğal olarak.
Altyapısı tamamlanan ve en mükemmel bir şekilde yapılan ABD ve batı ülkelerinde de her aşırı yapış sonrası bu tür görüntüleri izliyoruz.

Bu görüntü ile anlıyoruz ki zaman zaman  altyapı ve  teknoloji doğal afetler karşısında aciz kalabiliyor.
Şehrin ihtiyacının ve normal yağışların 10 katı daha fazla yağış alacak kapasitesi  ile  bir altyapı yapsanız dahi gün geliyor mevsim normallerinin 30 kat fazlası yağmur düşünce alt yapınız bunu taşımada zorlanabiliyor ve iflas edebiliyor.


Altyapınız mükemmel dahi olsa selin getirdiği çer-çöp ve yolda önüne katarak getirdiği cisimlerin mazgalları kapatması ile de bazı olumsuzluklar yaşanabiliyor.


Bu tür olaylarda her zaman masaya yatırılan ve eleştirilen yerel yönetimlerin başarı karnelerini yağmur suyu şebekesiyle oluşturmak ve buna göre hüküm vermek de çok doğru değil. 


Hangi partiden olursa olsun bir belediyenin başarısı; ani  bir şekilde sağanak ve şiddetli bir yağmur sonrası oluşan tabloya bakarak vermek çok doğru olmaz. Altyapı, belediyelerin başarılarında belki en önemli parametredir ama tek gösterge değildir.

Mühendisler ve altyapı uzmanları ne kadar öngörü içerisinde olursa olsunlar olağanüstü şartları ancak bir noktaya kadar düşünebilir ve uygulayabilirler.  Beklenmedik ve aşırı yağışlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de benzer manzaraların yaşanmasını zorunlu kılıyor.

Elazığ Belediyesi, şehrin en büyük eksikliğini gördü ve 20 Mayısta ilk ihaleyi yapmak için adım attı. Birinci kısım altyapı çalışmaları muhtemelen Haziran ayında başlayacak ve birçok mahallemizde iki yıl süreyle devam edecek.
Belki bir süre günlük hayat, ulaşım ve trafik gibi konularda sorun yaşayacağız ama sonuçta şehrin en önemli sorununun  çözümü için hep birlikte fedakârlık etmek gibi bir sorumluluğu ve fedakârlığı da göstereceğiz. 
Umarız şehrimiz yeni altyapı ile birlikte benzer sorunları yaşamaz ve mağduriyetler oluşmaz.