Yabancı cisim aspirasyonlarında en önemli tedavi yöntemi korunmadır

Fırat Üniversitesi Hastanesi, çocuk cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tugay TARTAR, yabancı cisim aspirasyonu hakkında bilgiler verdi.

Yabancı cisim aspirasyonlarında en önemli tedavi yöntemi korunmadır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doç. Dr. Tugay TARTAR, ağza koyulan herhangi bir maddenin nefes borusuna kaçması durumunun yabancı cisim aspirasyonu anlamına geldiğini, tüm dünyada sık görülen, acil müdahale gerektiren ve gecikildiği takdirde ölüme neden olabilen bir durum olduğunu  ifade etti.

Doç. Dr. TARTAR, çocukların yemek yeme eğitimi almamış olması, azı dişlerinin henüz tamamlanmamış olması, yine küçük yaştaki çocukların ellerine aldıkları her cismi ağzına götürmeleri ve ağızlarında herhangi bir cisim varken gülme, ağlama ve koşma eylemlerini yapmaları nedeniyle çocuklarda daha sık görüldüğünü ve özellikle 1-3 yaş arası erkek çocuklarda daha sık görüldüğünü vurguladı.

Nefes borusuna en sık çekirdek, fındık, fıstık, ceviz, fasulye, nohut gibi yiyecekler ve meyve çekirdeklerinin kaçtığını, bunların haricinde küçük oyuncak parçaları, kalem ucu, çengelli iğne ve özellikle türban takan gençlerde türban bağlama esnasında iğne ağzında iken konuşma, gülme eylemlerine bağlı olarak toplu iğnenin nefes borusuna kaçan cisimler arasında olduğunu dile getiren Doç. Dr. Tugay TARTAR, yabancı isim aspirasyonunda  nefesin ani olarak  kesilmesinin, morarmanın, öksürüğün ve hırıltılı solunumun en sık görülen bulgular arasında olduğunu ifade etti. Doç. Dr. TARTAR yabancı cismin nefes borusuna kaçtığı esnada çocuğun yanında kimse yoksa ya da çocukta görülen ani bulgular kısa sürede düzelmişse kısaca aile fark edememişse yabancı cisim çocukların nefes borusunda aylarca kalabileceğini ve  bu nedenle ebeveynlerin astım, tekrarlayan zatürre, geçmeyen öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikâyetlerle sık sık doktora başvurabileceklerini vurguladı.

Yabancı cisim aspirasyonlarında en önemli tedavi yöntemi korunmadır

Doç. Dr. Tugay TARTAR,  yabancı isim aspirasyonuyla karşılaşıldığında bilinçsizce çocuğun boğazındaki yabancı cisimi parmak ile çıkartmaya çalışılmaması gerektiğinin, bu yaklaşımın yabancı cismin daha da ileriye giderek hava yolunun tam tıkanmasına ve çocuğun hayati tehlike yaşamasına sebebiyet verebileceğinin altını çizerek  bu tarz bir durumda temel yaşam desteği almış kişilerce uygun manevraların yapılması ve mümkün olan en kısa sürede çocuğun hastaneye ulaştırılmasının önem arz ettiğini ifade etti. Doç. Dr. TARTAR, tanının hastada ifade edilen  belirtilerle, fizik muayeneyle ve çekilen akciğer grafisiyle konulabileceğini, ancak bu hastaların yarısına yakınında akciğer grafisinin normal olabildiğini bu tarz bir durum yaşanması halinde Bronkoskopi olarak adlandırılan,  genel anestezi altında hastanın nefes borusunda ilerletilen ışıklı kamera sistemi ile hava yollarının incelenmesini sağlayan işlemin tanı ve tedavi amaçlı kullanılabildiğini ifade etti. Ayrıca  Doç. Dr. TARTAR, havayollarındaki yabancı cismin erken dönemde çıkarılmasıyla belirtilerde hızlı bir düzelme sağlanabileceğinin ancak yabancı cismin uzun süre hava yollarında kalması durumunda ise akciğerde geri dönüşümsüz hasara neden olabileceğinin altını çizdi.

Doç. Dr. TARTAR,  yabancı isim aspirasyonundan kaçınmak için ailelerin ve çocuk bakıcılarının bu konuda eğitilmeleri gerektiğini, özellikle 3 yaşından küçük çocuklarda nefes borusuna kolay kaçabilecek olan üzüm ve havuç gibi besinlerin uygun şekilde hazırlanarak verilmesigerektiğini,  çocukların yemek yeme esnasında uygun şekilde çiğnemesi ve yutabilmesi için rahatsız edilmemesi, oyun oynanmaması, zıplatılmaması, güldürülmemesi ve koşmaması gerektiğini ifade ederek aynı zamanda fındık, fıstık, ceviz ve leblebi gibi besin maddelerinin 4-5 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiğini, çocukların yaşına uygun oyuncakların seçilmesi gerektiğini ve özellikle 3 yaşından küçük çocuklara küçük parçalı oyuncak verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Tugay TARTAR, Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde yaklaşık 20 yıldan beri çocuklara Bronkoskopi işlemi yapıldığını, yabancı cisim aspirasyonu nedeniyle sadece Elazığ’dan değil Bingöl, Tunceli ve Muş gibi çevre illerden Bronkoskopi yapılması amacı ile hastaların Fırat Üniversitesi Hastanesine yönlendirildiklerini belirterek şu ana kadar Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde toplamda 500’ün üzerinde hastaya Bronkoskopi işlemi gerçekleştirildiğini, Bronkoskopi işleminde Anestezi ve Çocuk Cerrahisi ekiplerinin ve teknik alt yapının uyumlu olarak yönetilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.