YILBAŞI SOFRASI HASTA ETMESİN!
Yılbaşı gecesinde kimileri aileleriyle, kimileri eşleriyle/ sevgilileriyle, kimileri de arkadaşlarıyla veya yalnız olacak
Yılbaşı gecesinde kimileri aileleriyle, kimileri eşleriyle/ sevgilileriyle, kimileri de arkadaşlarıyla veya yalnız olacak. Çok önceden dışarıda program yapanlar veya evde mütevazı bir aile yemeği ile devam edecek. Her nasıl olursa olsun; önemli olan sağlıklı kalabilmek.. Tabi yediklerimizin ve içtiklerimizin de sağlığımızdaki önemi çok büyük..
Diyetisyen Ayşegül KESKİNKILIÇ,gazetemize yılbaşında beslenme konusu ile ilgili önerilerde bulundu...
Konumuzun detayları şöyle;
‘’BESİN ALIMLARINA DİKKAT EDİLMELİ’’
Özellikle diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Örneğin diyabetli bir kişinin tüketeceği basit şekerden oluşan tatlılar yılbaşı gecesinin kötü bitmesine neden olabilir, kalp hastalığı geçirmiş kişilerin yüksek yağlı ve fazla besin alımı ve aynı zamanda alkol tüketimi spazm yaşamaya kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin besin alımlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir.Yılbaşı akşamı bazı insanlar için eğlence odaklı düşünülen anlamlı bir kutlama tarihidir. Ancak pek çoğumuz için de bir takım kararlar almak, yaşam tarzımızda değişiklik yapmak, yeni bir şeylere başlamak ve kendimizi yenilemen için hoş bir başlangıç tarihidir. Bu motivasyonla yola çıkmak gerçekten etkili bir çözümdür.Bu kadar anlam yüklenilen bir geceyi mutlu hatırlamak, pişmanlıklar yaşamamak ve tadında kutlamak için alacağımız önlemler arasında en önemlisi dengeli beslenmedir. Çünkü tam bir kutlama havasında geçen yılbaşı gecesinde yemeklerin, mezelerin, kuruyemiş ve alkolün dozu maalesef fazlası ile kaçmaktadır. Ertesi gün tüm bunların vücutta yarattığı baş ağrısı, yorgunluk ve mide rahatsızlıklarınıdüşünürsek yeni kararlarımızı uygulamak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi nasıl bulabiliriz?
‘’KONTROLLÜ BESLENİLMELİ’’
Öncelikle yılbaşı gecesinden birkaç gün önce kontrollü beslenerek depolarımızı dengeleyebilir ve vücudu bu geceye hazırlayabiliriz. Zaten pek çok kadın yılbaşı gecesi daha ince ve güzel görünmek ve istediği elbiseyle daha şık olmak için bu yöntemi uygular. Vücutta bulunan ödem bir hafta içerisinde atılırsa gerçekten de daha ince görünebilir ve yılbaşı gecesi istediğiniz görünümde olabilirsiniz. Beslenme uzmanınızın hazırlayacağı 1 haftalık bir detoks beslenme listesi ile ödeminizden çok rahat kurtulmanız mümkündür. Bir uzmana danışmadan asla arkadaşlarınızdan veya medyadan duyduğunuz ödem atıcı, vücuttan su kaybettiren ilaçlardan kullanmayınız.
‘’GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLANILMALI’’
Yılbaşı akşamı nasıl olsa fazla yemek yeneceği fikri ile gündüz hiçbir şey yememek en büyük hatalardan biridir. Çünkü akşama kadar aç kalacak, ve gece boyunca normalin altına düşen kan şekerinizi dengelemeye çalışacaksınız. Aç kalan bir vücut aldığı besinleri yakmak yerine bir sonraki açlıkta kullanmak üzere depolamak ister. Bu nedenle güne kahvaltı ile başlamak çok önemli. Hafif bir öğle yemeği ve günlük normal su tüketimi ile akşama hazırlık yapılabilir. Gün içerisinde bisküvi, poaça , kek, kurabiye tarzı unlu mamullerden kaçının çünkü sizi daha çok acıktıracaktır. Yılbaşı akşamı yemekte hindi tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. Çünkü hindinin kolesterolü çok düşüktür. Kırmızı ete göre daha kolay sindirilir. Bu sebeple hindi tercih edilmesi faydalı olacaktır.
‘’SALATA ÇEŞİTLERİ BOL OLMALI’’
Evde yemek hazırlayanlar için çeşitin az tutulması, bundan ziyade sunum şıklığına önem verilmesi ufak bir tüyo olabilir. Örneğin şık kaselerde servis edilen bir salataya kimse hayır diyemez. Salata tüketimi tokluk oluşturacağı için besin tüketimini de baskılar. Bu nedenle yılbaşı menümüzde salata çeşitlerine bolca yer veriyoruz.Çok yağlı ve kızartma türü besinleri tüketmekten kaçınınız. Hazırlanan mezelerden birer kaşık alıp hem tadımlık hem doyumluk bir keyif yaşarsınız. Ordövr tabağında yer alan şarküteri ürünlerinin yarısını veya üçte birini yiyiniz. Çünkü salam, pastırma, peynir, mayonezli mezeler vb. yüksek kalorilidir. Ana yemeğinizin yanında pilav/makarna/püre/börek vb. karbonhidratlı besin varsa ekmek yemeyiniz.
Yılbaşı akşamı en önemli konulardan biri de alkol tüketimidir. Bir kutlama akşamı olduğu için ve yemek masasında uzun kalındığı için alkol de yemek kadar fazla tüketilmektedir. Alkol kullanan bireyler için rakı, votka, viski gibi yüksek alkollü olanların yerine şarap, şampanya gibi düşük alkollü içecekler tercih edilebilir. Kadınlar için en fazla 2 kadeh, erkekler için de en fazla 3 kadeh gibi bir sınırlama faydalı olacaktır.
MEYVELİ VEYA SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN
Alkolün vücutta doğrudan yağa dönüşen bir madde olduğunu vurgulayan KESKİNKILIÇ, şu bilgileri verdi: "Fazla kaloriden kaçınmak adına tatlı, çerez gibi yağ oranı yüksek besinler tercih edilmemelidir. Kuruyemiş tüketimi isteniyorsa E vitamini ve Omega-3 içeren fındık ve ceviz tüketimi tercih edilmeli. Ancak yağ miktarları fazla olduğundan tüketimleri 1 avucu geçmemelidir. Şekerli besinler yüksek enerji içerdiğinden ve kan şekerinin hızla artmasına neden olduğundan, tatlı tüketilmek isteniyorsa yemekten sonra ara öğün olarak tüketilmelidir. Kalorisi ve yağ içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı, kabak tatlısı gibi meyveli tatlılar veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Uyumadan 2 saat önce de yemek tüketimini sonlandırılmalıdır.Yılın ilk gününde yürüyüş ve ödem atabilmek için gün içerisinde bol sıvı tüketimi gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Su tüketimi hem yılbaşı akşamı hem de ertesi gün için mutlaka arttırılmalıdır. Yılbaşı akşamı sofrada ara ara, yudum yudum su içmek hem tokluk hissini arttırır hem de sindirim kolaylığı sağlar. Midenin yorulmamasına yardımcı olur. Yılbaşı gecesinin ertesinde de bol su içmek gerekir. Bitki çayları,özellikle meyve çayları ve taze sıkılmış portakal/havuç suyu gibi içeceklerle desteklemek de iyi gelecektir.
‘’YILBAŞI SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPILMALI’’
Yılbaşı gecesi sonrası beslenmenize ekleyeceğiniz meyve, sebze, salata desteği ile yapacağınız birkaç günlük detoks uygulaması hem vücudunuza iyi gelecektir hem de yeni yılda yapmak istedikleriniz size hatırlatacak bir kür olacaktır. Yılbaşı ertesinde aldığınız fazla kaloriyi yakmak için açık havada yapacağınız 1-1,5 saatlik yürüyüş de size kendinizi çok zinde htirecektir. Hem oksijenlenmiş hem de kalori yakmış olursunuz.
‘’LİMİTLERİ KENDİNİZ BELİRLEYİN’’
Özellikle hayır demeyi öğrenin. Sağlık lügatınızda bulunması gereken en önemli sözcük “hayır” olmalıdır. Lezzetli gözüken ve yılbaşına özel olarak hazırlanmış olan birçok ikram aynı zamanda çok kalorili de olabiliyor bu nedenle içeriğinden tam olarak emin olmadığınız yiyeceklerden uzak durun. Limitlerinizi kendiniz belirleyin. Kendinizi tanıyın ve duygularınızdan emin olun. İkramlar ve ısrarlar karşısında iradenizi test edin; “evet, çok güzel gözüküyor ancak teşekkürler” demeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Unutmayın, mideniz çöplük değil her istediğinizi onun içine atamazsınız.