Vatandaş Çözüm İstiyor
Hasret ATA/Yaşanan kuraklık ve Elazığ ovalarının sulama ihtiyaçlarının giderilmemesi tarım da talebin düşmesine neden olmaya devam ediyor. Yurtbaşı'n da yaşayan çiftçi vatandaşlarımızla bir araya gelerek yaşanan su problemi hakkında röportaj gerçekleştirdik. İşte detaylar…
Elazığ’da sayısı az ama aynı zamanda da çok verimli olan ovalar bulunmaktadır. Büyük akarsuların destekleriyle sulanan bu ovalarda, şekerpancarı arpa buğday, arpa, mısır gibi önemli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Ama ne yazık ki yaşanan kuraklık ve Elazığ’daki ovalarının sulama ihtiyaçlarının giderilmemesi tarıma talebin düşmesine neden olmaya devam ediyor. Elazığ’ın başta şeker pancarı olmak üzere arpa ve buğday gibi tahıl ürünlerinin ihtiyacını karşılan Yurtbaşı Beldesi'nin en büyük problemi tarım alanlarının suya ihtiyacının olması ve bu problemin giderilmesi.
“YAĞMUR OLMAZSA ARTEZYENİ KULLANAMIYORUZ”
Uzun yıllardır tarımla uğraşan Muhammed Bey : “Koca ova susuz baraj gölü önümüzde, çok değil Diyarbakır’a gidin çınar ilçesinde tarımla uğraşana vatandaşların yanında devlet yer tarlalara su getirmiş yer altından fıskiyeli falan. Bizim buraya bakın birde su yok halbuki Güzelyalı (Elami) tarafından getirip akıtsalar komple dönüp gelen suyla Yurtbaşı’nda dahil bütün ova suya kavuşmuş olacak. Bu yıl evet yağışlar oldu artezyenlere faydası oldu ama elektrik çok pahalı olduğu için onu da çok fazla kullanamıyoruz. Şeker pancarı ektiğimiz zaman sulamayı fıskiye sistemiyle yapıyoruz ama elektriği çok fazla kullanan bir sistem olduğu için bize maliyeti yüklü oluyor. Başta bahsettiğim suyun getirilme durumu olsa tüm vatandaşlar bundan faydalanacak. Yurtbaşı’nın en büyük gelir kaynağı şeker pancarı, buğday, arpa gibi mahsuller ekiliyor biz yağmur olmazsa artezyeni kullanamıyoruz böyle olunca da ekinimiz tarla da kalacak biz büyük zarara uğrayacağız” dedi.
“AĞAÇLARIMIZ KURUDU, BAHÇELERİMİZ KURUDU YANİ ÇİFTÇİ PERİŞAN”
Mustafa Çıkar: “ Üç fabrikanın üzüm bölge bayisiyim, maalesef bağlarında artezyeni olan vatandaşlar bir tek sulama yapabiliyor onun dışında artezyeni olmayanlar ise sulama yapamadan verim elde etmeye çalışıyor. Bugün Şanlıurfa’ya Diyarbakır’a baktığınız zaman bölgeler hep sulu ama bizim burada kanallarımız iptal edildi, sulama problemi halledilmedi. Ağaçlarımız kurudu bahçelerimiz kurudu, yani çiftçi perişan ve bu çok net bir şekilde ortada olan bir şey. Bizim Yurtbaşı halkın olarak yetkililerden tek istediğimiz var bu yaşanan su probleminin ortadan kaldırmaları. Kara suyunun olmaması vatandaşımızın yaşadığı en büyük mağduriyettir. Çok büyük ve çok güzel tarlalarımız mevcut ama maalesef sulama yok. Vatandaş bir artezyen vurmaya kalksa 150-200 bin TL gibi fiyatlarla karşılaşıyor. Vatandaşımızın bunu karşılamaya gücü yetmiyor. Devletimiz bize bir el uzatsa çiftçi rahatlığa kavuşacak. Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum çiftçinin destekçisi olsunlar ki üretim olsun çark dönmeye ve kazanç sağlanmaya devam etsin” ifadelerine yer verdi.
“VATANDAŞLAR ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR”
Yurbaşı’nın yerlilerinden olan Ahmet Koç: “ Suyun olmaması beldemiz iç çok büyük bir sorun. Artık vatandaşlar çiftçilik yapmak istemiyor, çünkü: mazot pahalı, elektrik, gübre aklınıza gelecek her şeyin fiyatı gün geçtikçe artmaya devam ediyor hal böyle olunca çiftçiler tarımdan uzaklaşıyor ve üretim azalıyor. Üretilen ürün azaldıkça fiyatlarda artmaya devam ediyor. Biz yetkililerden tarım alanı olan Yurtbaşı beldesinin su ihtiyacının giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.