Uzmanından Uyarı 'Etiket Okuma Alışkanlığı Kazanmamız Gerekiyor'

Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıklar ülke genelinde arttığı gibi Elazığ'da da 40 dereceye ulaştı. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri Bariatrik Cerrahi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner açıkladı.

Uzmanından Uyarı 'Etiket Okuma Alışkanlığı Kazanmamız Gerekiyor'

Bariatrik Cerrahi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner “Özellikle yaz aylarında yağ ve şeker içeriği yüksek besinlerden uzak durmalıyız. Su, vitamin, minarel içeriği yüksek sebze meyve tam tahıllı ürünler tercih edebiliriz.” Dedi.

Uzmanından Uyarı 'Etiket Okuma Alışkanlığı Kazanmamız Gerekiyor'

Güner; “Yaz aylarında yapılacak en güzel diyet listesi Akdeniz diyetidir. Aynı zamanda havaların ısınmasıyla birlikte terleme oranımız arttığı için, vücudun elektiroit dengesini sağlayabilmek adına yoğurt, cacık ve maden suyu gün içerisinde tercih edebiliriz. Yaz aylarında özellikle krema ve mayonez içeriği yüksek ürünlerden uzak durmalıyız. Krema ve mayonez sıcak havalarda çabuk bozulduğu için sindirim sistemimizi de olumsuz yönde etkiler” ifadelerine yer verildi.

Uzmanından Uyarı 'Etiket Okuma Alışkanlığı Kazanmamız Gerekiyor'

“SU TÜKETİMİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Uzman Beyza Güner; “Yazın günlerin uzamasından kaynaklı akşam yemeğini geç tüketmemeliyiz. Uyumadan 4 saat önce akşam yemeğini yiyip, uyumadan iki saat önce de son ara öğünümüzü yapmaya özen göstermeliyiz. Özellikle bu aylarda su tüketimi bizim için çok önemlidir, susamadan su tüketmeye özen göstermeliyiz. Suyumuzun içerisine çubuk tarçın, sevdiğimiz meyve kabuklarını ve nane atarak suyumuzu aromalandırıp çok daha rahat bir şekilde tüketebiliriz” şeklinde uyarılarda bulundu.  

Uzmanından Uyarı 'Etiket Okuma Alışkanlığı Kazanmamız Gerekiyor'

“ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAMIZ GEREKİYOR”

Güner; “Günlük içmemiz gereken su miktarını, kilomuzu 30 ile çarparak da hesaplayabiliriz. Günlük aldığımız kalorinin her bir kalori başına bir ml su olarak da hesaplayabiliriz. Ortalama olarak kadınların 2 Litre erkeklerin ise günde 2.5 litre su tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda buna ekstra olarak gün içerisinde egzersiz yapıyorsak eğer günlük içtiğimiz su miktarına ek olarak 1-2 bardak su ekleyebiliriz.

Kalori içeriği yüksek sıvılar dediğimiz sinsi bir besin grubu vardır. Bunlar çayımıza kahvemize şeker atmak hazır meyve suları, soğuk çaylar, soğuk kahveler enerji içecekleri, asitli içecekler olabilir. Özellikle yaz aylarında marketten soğuk içecekler alırken etiket okuma alışkanlığı kazanmamız gerekiyor. Etiketi okurken özellikle bir ürünün içeriğinde glikoz, fruktoz, mısır şurubu var mı yok mu diye kontrol etmeliyiz. Olabildiğince evde doğal yaptığımız serin içecekleri tercih etmekte fayda vardır” dedi.