Uzmandan Doğru Bilinen Yanlışlar

Birçok insan günün ilk öğünü kahvaltının önemli olduğunu bilir. Peki aslı nedir? Muhabirimiz Hasret Kantarcıoğlu okuyucularımız için uzmanına sorduk. İşte Haberin detayları

Uzmandan Doğru Bilinen Yanlışlar

Kahvaltı eskiden beri var olan sabah acıkıldığında yenilen hafif bir yemek olarak adlandırılıyor. Eskiden beri var olsa da günümüzde saati içeriği değişmiş durumda. Atalarımız sadece acıktıklarında yaparlardı uyandıklarında önce işlerini yaptıktan sonra tüketilen bir öğündü. 1950lerde ki mısır gevreği hızlı kahvaltılık sektöründe ki kahvaltı günün en önemli öğünüdür sloganından sonra insanları manipüle etmesinden sonra sabah uyanır uyanmaz yapılan bir öğüne dönüştü diyen Uzman Diyetisyen Kübra Tekay; “Son yapılan çalışmalar bunun hatalı olduğunu kahvaltının aslında sabah uyanır uyanmaz değil uyandıktan sonra acıkmayı bekleyerek yapılması gereken bir öğün olması gösteriyor” dedi.

Uzmandan Doğru Bilinen Yanlışlar

 

DOĞRU KAHVALTI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Uzman Tekay; ”Kahvaltı en önemli öğündür. Ancak doğru saat ve içeriklerde yapılırsa en önemli öğün olabilir. Sabah uyanılır bazı işler halledilir acıklınca hafif yiyeceklerle zeytin, peynir, domates, salatalık, biber, yeşillikler ile kahvaltı yapılır. Hamur işi, içeriğini bilmediğiniz kahvaltılık gevreklerle kahvaltının yapılması doğru değil” dedi.

 PEKİ ÖĞRENCİ VE ÇALIŞANLAR NE YAPMALI?

Tekay; “Okula giden öğrencilerin okul başarısında, zihinsel gelişiminde katkı olur mu diye sorular geliyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki tok olan hiçbir canlı buna hayvanlarda dahil tokken uyuklamayı bırakmaz ve odaklanamaz. Yediğini sindirmesi için bir ağırlık çökebilir. Belgesellerde de gördüğümüz gibi bir aslan yemeğini yedikten sonra koşup hareket etmez uzanır uyuklar dinlenir çünkü yemek bir ağırlık verir. Bu sebeple çocukların tok gitmesinden ziyade aç gitmesinde bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. Aç gidip ardından bir iki teneffüs sonra atıştırabilirler. Bunlar tost, poğaça, simit gibi insülin salınımı hızlıca arttırıp hızlıca düşüren gıdalar değil bunun yerine, ceviz zeytin fındık gibi yağ grubu yanına da yumurta gibi sağlam bir protein kaynağı olmalı ki hem uyku vermesin hem uzun süre tok tutsun hem de ağırlık halsizlik gibi problemlerden kurtularak derse odağı daha fazla olur. Yine iş performansı içinde bu çok önemli” uyarılarda bulundu.

Uzmandan Doğru Bilinen Yanlışlar

“GÖBEK ÇEVRESİNDE YAĞLANMA GÖRÜLÜYOR”

 Uzman Diyetisyen Tekay; “Sabah bir kahvaltılık gevrek tüketen hem süt tüketmiş oluyor daha çok uyku geliyor gevrekte karbonhidrat oranı çok yüksek bunun sonucunda işte ki verimde düşüyor. Bunun yerine çok açlık hissediyorsanız bir kahvenin yanına iki ceviz, üç fındık ya da bir avuç çerezle birlikte uzun süre durabilirsiniz. Sabah uyanıldığında öğlen 11-12’ye kadar kahvaltı yapılmasını doğru bulmuyorum. Kahvaltının olmazsa olmasına gelirsek öncelikle doğru saatte yapılması lazım öncelikle peynir ve yumurta gibi bir protein kaynağı kesinlikle olmalı ceviz avokado fındık ya da zeytin gibi yağ grubunun yada birkaç tane yağ grubunun bulunması, domates, salatalık biber ve yeşillik gibi mide hacmini dolduran ve uzun süre tok tutan yüksek posalı sebze grupların olması bunlar aynı zamanda karaciğerin temizlenmesine de destek oluyor özellikle de yeşillik grubu sofralarımızda bulunması önemli. Çok karbonhidrat tüketmek istiyorsa kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli simit, poğaça beyaz undan yapılan ürünler yerine ev yapıp tam buğday unuyla yapılan poğaçalar ya da tam buğday ekmekler tercih edilebilir. Simit poğaça gibi basit karbonhidrat içeren karbonhidrat grupları insülin salınımı hızlı bir şekilde arttırıyor sonra düşüşüne sebep oluyor. Aynı zamanla bununla birlikle kan şekeri regülasyonu bozuluyor insülin direnci riski artıyor, göbek çevresinde yağlanma görülüyor” ifadelerine yer verdi.

“METABOLİK HASTALIKLARA YAKALANMA HIZI ARTABİLİYOR”

Kübra Tekay; “Eğer ki gitmeyen bir göbeğiniz söz konusu ise dönün bir bakın acaba sabahları karbonhidrat mı tüketiyorsunuz. Çok zayıfsınızdır fitsinizdir ancak göbek çevresinde ki yağlanmadan kurtulamıyorsunuzdur bunu sebebi yenen simit ve poğaçalar. Bunun yanı sıra metabolizma hızı düşebiliyor kilo vermeniz zorlaşıyor. Diğer metabolik hastalıklara yakalanma hızı artabiliyor çünkü insülin salınımı bozmuş oluyorsunuz. Şeker hastalığına yakalanma riski artabiliyor bunlarda maalesef ki sabah yenen karbonhidratların sonucu. Aynı zamanda odaklanma ve zihinsel gelişimi de etkileyebiliyor çok fazla karbonhidrat grubunun tüketilmesinden ziyade protein ve yağ grubunun tüketilmesi zihinsel gelişimini çocuklarda dahil yetişkinlerde de desteklemekte” açıklamalarını okurlarımız ile paylaştı.