Uzman İsimden Naci Görür'e Tepki!
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Malatya- Ovacık Fayı ile ilgili açıklama yapan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'e tepki gösterdi.
İçelli, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Naci Görür’e gönderme yaptı. İçelli paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye bir deprem ülkesi !600 adet canlı Fay, geçmişini bilmediğimiz, ölü fay tabir ettiğimiz 10000’ den fazla fay var. Yıllar önce uyarmıştı şimdi şurası için uyarıyor "Bilim mi bu? Küflü bilgilerle, bilim mahmurluğu ile nereye varmak istiyoruz? Faylara steorotip yaklaşımlar ile değil; veri, parametre yani matematik ile yaklaşmadan " Doğu/Batı, Güney/Kuzey" tüm ülkeyi bugün saysanız, 7 yıl içinde 7.0 magnitud deprem olasılığı yüzde 100 dür. Fayların üzerinde saha çalışması yapmadan, geçmiş verileri birleştirip analiz etmeden her yeri sallamak bilim değildir...Hangi fay üzerinde ne kadar bir yamulma birikimi var, kaç metre atım birikmiş, maksimum hangi büyüklük olur ondan bahsedin de cehaletimizi aydınlatın saygıdeğer hocalar…
Neden anlamamakta direniyoruz? Uyarmalım, depreme dayanıklı kentler kurmayalım, yapılarda gerekli güçlendirme yapmayalım, insanlar ölsün mü diyorum? Sadece anlatım dilini, hedefi değiştirip, matematikle ile objektif konuşalım diyorum. Bazı yorumlar cidden can yakıyor...”
PEKİ NACİ GÖRÜR MALATYA- OVACIK FAYI İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?
“MALATYA FAYI ÖNEMLİ MİKTARDA GERİLİMİ KABUL ETMİŞ OLABİLİR”
Geçtiğimiz günlerde Malatya Fayı ile Ovacık Fayı’na ısrarla değinen Prof. Dr. Naci Görür,
“Doğu Anadolu Fayı büyük ölçüde kırıldı. Malatya’nın batısında Malatya Fayı var. Bir de Ovacık Fayı var, Kuzey Anadolu Fayı ile birleşen… Bu Malatya Fayı ve Ovacık Fayı, Doğu Anadolu Fayı’nın deprem üretmesinden dolayı önemli miktarda gerilimi kabul etmiş olabilir. Önemli miktarda gerilimi Malatya ve Ovacık Fayı’na enjekte etmiş olabilir. Bu iki fayın deprem tekerrür periyodu uzun süreli. Yani en azından diyelim ki 2 bin sene… Ama bu işler böyle çalışmıyor. Yani ‘Şu fayın tekerrür periyodu doldu, ancak o zaman deprem olabilir!’ Öyle bir şey yok. Çevresinde olabilecek depremler, olma zamanını bekleyen faya ekstra stres, yük bindirme suretiyle onu öne çekebilirler” diye konuştu.
"MALATYA FAYI’NIN ÖZELLİKLERİNİ TAM OLARAK BİLMİYORUZ”
“Biz Malatya Fayı’nın, Ovacık Fayı’nın, Nazimiye Fayı’nın, bu bölgeleri içeren yerde biz gerçekten bu fayların özelliklerini tam olarak bilmiyoruz” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Görür,“Hepimiz konuşuyoruz ancak elimizde yeterince veri yok. Ne için, ne zaman deprem üreteceğini söyleyemiyoruz. Yeterince paleosismolojik, jeolojik çalışmalar yok. Bu çalışmalar desteklenmiyor” sözlerini kaydetmişti.