Uzm. Dyt. Kaya, Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi Hakkında Uyarılarda Bulundu
Nisa Yılmaz/ Özel Haber: Uzm. Dyt. Fatih Süleyman Kaya, okula yeni başlayacak olan ve öğrenimi devam eden öğrenciler için beslenme düzeni ve tüketilen içeriği hakkında açıklamalarda bulundu.
SAĞLIKSIZ YİYECEKLER BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEZ
Ailelerin çocuklara bağışıklığı güçlendirmek adına yabancı gıdaların tüketimine yönlendirmesinin oldukça sağlıksız sonuçlara neden olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Kaya, şu uyarıda bulundu: “Yabancı gıdalar yeterince protein içermediğinden ve besin değeri pişirilme yönteminden dolayı kaybolduğu için çocuğa direk kas dokusunu azaltıcı, gelişimi engelleyici bir etki yapar. Örneğin et içeren besinlerin temelinde sorun var. Vücuda hiçbir şekilde bağışıklığı güçlendirici etkisi yok. Bu besinler, vücutta kas kaybı yapıyor. Kas kaybı da, bağışıklığın çökmesine, çocuğun gelecekte kolay kilo almasına ve zeka seviyesinin geride olmasına sebebiyet veriyor. Bir gribal enfeksiyonun vücuttan atılması bile daha uzun bir süre alıyor. Bu tür şeker, karbon içeriği yüksek ama maliyeti düşük olan yiyeceklerdir. Bugün bana gelen çocuk danışanlarımın neredeyse yüzde 99’unda hamur işi, hazır gıda tüketimi çok yüksek olduğu için obeziteye neden oluyor. Hazır gıdalar daha çabuk acıktırıyor, gelişimi bozuyor ve ileride şeker hastalığına yatkınlık da artıyor. Kas kitlesi yüksek olan çocukların hazır gıda tüketimi yoktur, sadece 3-4 porsiyon tavuk ve balık tüketir. Diğer tarafta ise normal yemesi gereken yemeği yemeyen, sadece hamur işi tüketip sağlıksız bir obezite yaşayan çocuk var. İlkokul, ortaokul ya da lise çocuğu olsun, 30 yaşın altında ise her halükarda vücudu zarar görecek. Zaten 30 yaşından sonra daha hızlı zarar görmeye başlıyor. Bu nedenle hazır gıda tüketmenin hiçbir mantığı yoktur. Hazır gıda yerine evde hazırlanacak herhangi bir peynirli, köfteli ya da et ve ton balığı sandviç ve yanında okuldan alacağı 1 bardak ayranla tükettiği takdirde normalde tükettiği besinin neredeyse 4 katını almış oluyor.”
KAHVALTI YAPMAYAN ÇOCUKLAR, OBEZİTEYE DAHA YATKIN
Uzm. Dyt. Kaya çocukların beslenmesinde kahvaltının önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek; “Özellikle çocukların sabah kahvaltısında yumurta çok önemli. Kahvaltı yumurta yiyen çocuklar, diğer çocuklara göre yüzde 80-85 daha sağlıklı. Yüzde 80 oranında obeziteye daha uzaklar. Sadece bir yumurta bile çocukların sağlıklı beslenmesinde bu kadar olumlu etkiye sahip. Peynir, süt gibi besinlerden bahsetmiyorum bile. Kahvaltı yapmayan çocuklar gün boyunca çok acıkır, daha yorgun olur ve uykusu gelir. Algılama ve dikkatini vermede sorun yaşar. Akşamüstü saat 4’ten sonra kahvaltı yapmadığı için daha çok acıkmaya ve daha çok yemek yiyip kilo almaya başlıyor” dedi.
OKUL MENÜLERİ ÇOCUKLARDA AŞIRI ŞEKER TÜKETİMİNE NEDEN OLUYOR
Uzm. Dyt. Kaya; “Geçtiğimiz yıl ilkokul ve ortaokul çocuklarının menüsünde hazır kek ve yanında meyve suyu yer alıyordu. Poğaça ve yanında meyve suyu ya da marmelat tarzında yiyecekler yer alıyor. Hep şeker tüketmiş oluyor çocuk. Bu nedenle çocukları şekerden uzak tutmak gerekiyor. Geleceğin tehlikesi obezite, geleceğin en tehlikeli hastalığı. Bu hastaların hepsi gelecekte daha da artacak. Artmasının sebebi de günümüzde çocuklarımıza verdiğimiz hazır yiyecekler; kola, fanta, cips gibi atıştırma alışkanlıkları. Kek ve meyve suyunun karşılığı 12 dilim ekmek, 30 yemek kaşığı bulgur ya da pirinç pilavı ediyor. İlkokul ve ortaokul çocukları için bir bardak süt, bir adet meyve ile yanında bir avuç ceviz ya da badem kahvaltı kadar besin değerine sahip. İkinci bir alternatif olarak ise akşamdan hazırlanan içerisinde kaşar, beyaz peynir, yumurta yer alan bir sandviç ya da tost, yanında bir bardak süt ve yine bir avuç ceviz ile badem gün boyu daha tok tutacaktır. Çocuklar bu sayede daha az hazır gıdaya yönelir, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olur. Bunun dışında iki dilim ekmek ile yanında tereyağı ya da haşlanmış yumurta sütle birlikte tüketildiğinde yine faydası çok fazla. Çocuk eğer çok erken saatlerde kahvaltı yapıyor ve öğlen saatinde zihin aktivitesi düşüyorsa kahvaltıdan sonra saat 9-10 gibi yine bir avuç kuru üzüm yanında ceviz badem tüketilebilir. Bu sayede çocuğun öğle yemeğindeki besini daha az yağa dönüşerek, zihinsel aktivitesi daha çok artacaktır. Çocuk hiçbir şey tüketemiyorsa öğleden sonra 3-4 gibi sade süt ve bir avuç ceviz ya da badem tüketimi oldukça faydalı” şeklinde konuştu.
UZM. DYT. KAYA’DAN ÇOCUKLAR İÇİN MENÜ
Çocukların gün boyu zihnini açacak, kan şekerini dengeleyecek ve enerji verecek beslenme önerisini şöyle sıralıyor Uzm. Dyt. Kaya; “Sabahları sütün içerisine muz, bal ve yanında bir avuç ceviz tüketildiğinde bağışıklığı daha güçlü yapar, zihin açar ve enerji verir. Öğleden önceki ara öğünde 2-3 tane hurma veya kuru kayısı ya da ceviz içi olabilir. Öğle yemeğinde peynirli, kaşarlı, ton balıklı ya da köfteli bir sandviç olabilir yanında ayranla. Eğer çocuk saat 2-3 gibi okuldan çıkıyorsa bir avuç kuru meyve ya da ceviz badem yemesinde fayda var. Akşam çıkıyorsa öğleden sonra sağlıklı bir ara öğün yapması gerekiyor. Öğleden sonra dondurma bile verilebilir, bol sütlü 2 top olacak şekilde. Çocuklar yazı hareketli geçirip, kışa girerken derse ağırlık verdiği için hareketsiz kalıyor. Çocukları hareketsiz bırakmamak gerekiyor en azından hafta 1 saat hareketli aktivite yapmaları gerekiyor.”