Uzm. Dyt. Kaya: 'Kurban Bayramında Eti Dinlendirerek, Sebzeyle Tüketin'
Nisa Yılmaz/ Kurban Bayramı öncesi etin nasıl tüketilmesi gerektiği ve etin saklama koşulları hakkında gazetemize açıklamada bulunan Uzm. Dyt. Fatih Süleyman Kaya, şeker ve kalp hastaları için de önemli uyarılarda bulundu.
Uzm. Dyt. Kaya, Kurban Bayramı’nın ilk günü etlerin dinlendirilmeden tüketilmesinin sağlık açısından tehlikeli olduğunu söyleyerek; “Kurban Bayramı’nda dikkat edeceğimiz en önemli konulardan biri etlerin dinlendirilerek tüketilmesi. Aksi takdirde sindirim sistemine ciddi rahatsızlıklar vererek, kolesterol değerini yükseltiyor. Bizim adetlerimizde kurban kesilir ve ilk gün kavurma yapılır. Fakat sindirim problemi ve kalp hastalığı yaşamak istemiyorsak etleri mutlak bir gün dinlendirmeliyiz. Dinlendirme aşamasından sonra etin işlenerek pişirilmesi ya da dondurulması gerekiyor” dedi.
BAYRAMDA ŞEKER, KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKATLİ OLMALI
Bayramda kalp ve tansiyon hastalarının yağlı et tüketmemeye dikkat ederek, etin yanında sebze tüketilmesine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek; “Kurban Bayramı’nda en riskli hasta grupları; tansiyon, şeker ve kalp hastaları. Tatlı yemek şeker hastaları, fazla et tüketimi de kolesterol ve kalp hastaları için risk oluşturuyor. Bu noktada da önerimiz kalp ve tansiyon hastaları için etin az yağlı olan kısımlarını, sindirimi zorlamayacağı saatlerde sebze ile birlikte tüketilmesi gerekiyor. Salata, pişmiş sebze, zeytinyağlı olabilir. Bu sayede etteki demir emilimi artıyor ve sindirim rahatlıyor. Genellikle kavurma üzerinde durulur Kurban Bayramı’nda. Etin kendi suyunda pişirilerek, örneğin haşlama olarak tüketilmesini de öneriyoruz. En çok tercih edilen pişirme yöntemi ızgara ve kavurma daha çok sindirim problemine neden oluyor” dedi.
ETİN YANINDA SU VE SEBZE TÜKETİN
Uzm. Dyt. Kaya; “Etin fazla kaçtığı günlerde su tüketimi artırmak gerekiyor. Özellikle yağlı et tüketiminde tansiyon hastalarının etkilenmemesi için günlük 3-3,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. Bayramlarda tatlı tüketimi çok fazla olduğu için genellikle sütlü tatlı öneriyoruz. Tatlı tüketimi öncesi ve sonrasında süt, yoğurt ve ayran içeren besinleri almak yine önem taşıyor. Yüksek şekeri protein ile desteklemek ani kan şekeri yükselmesi ve düşüşünü önlüyor. Aksi takdirde diyabet, kalp ve tansiyon hastalarında bir-iki saat sonra çok yoğun baş ağrısına sebebiyet verebiliyor.
En sık yapılan hatalardan biri, az su tüketip çok fazla kahve ve çay içmesi. Kafein vücuttaki suyu attığı için ani tansiyon çıkışlarına neden olabiliyor.”
BAYRAMDA ET VE TATLIYI FAZLA KAÇIRANLAR İÇİN TARİF
Bayramda tatlı ve eti fazla kaçıranlar, yemek öncesi ya da sonrası tüketebileceği bir tarif veren Uzm. Dyt. Kaya; “Uzun süre açlık sonrası tatlı tüketimi, daha fazla kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliğine neden oluyor. Kasların daha yorgun olmasına sebep oluyor. Aç karnına tatlı ve yağlı et yemeye dikkat etmek gerekiyor. Etin ve tatlının çok kaçtığı dönemlerde iki-üç yemek kaşığı yoğurtla cacık kıvamında salatalık ve nane doğrayarak birkaç tatlı kaşığı da çörek otu katarsak sindirimi rahatlatıcı özelliği var. Bu tarif yemek öncesi ya da yemek sonrası da tüketilebilir. Yemekten önce tüketildiğinde daha tok gireceksiniz zaten sofraya. Bu sayede daha kontrollü yemek tüketmiş olacaksınız. Kaçamak sonrasında ise daha rahat uyuyabilmek ve sindirebilmek açısından daha faydalı olacaktır” dedi.
ETLER, DİNLENDİRİLDİKTEN SONRA DONDURULMALI
Son olarak etlerin saklama koşulları hakkında bilgi veren Uzm. Dyt. Kaya, şunları söyledi: “Ülkemizde en riskli saklama koşulu, eti kurutmak. Enfeksiyon yönünden kurutma yöntemi oldukça risklidir. En sağlıklı saklama yöntemi uygun sıcaklıkta dondurularak saklanması. Eti çözdürüp, tekrar dondurmak da enfeksiyon riskini oldukça artırıyor. Etleri küçük porsiyonlar şeklinde ayrı kaplarda dondurarak saklamak daha faydalı olacaktır. Eti dinlendirmeden dondurmak da ileride tüketim sonrasında sindirim problemlerine neden olacaktır. En güzel yöntem derin dondurucuda dondurma yöntemidir.”