Uyaran Bombardımana Dikkat!
Yaşanan intihar, kavga ve asayiş olayları hakkında Hakimiyet Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca, zaman zaman toplumlarda dönemsel olarak özel bir nedene bağlı olmadan da olayların artabileceğini, her olayı bir nedene bağlamanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.
Kübra Kabukçu/Elazığ’da son günlerde artan intihar ve asayiş olayları, gündemi meşgul etmeye devam ediyor.
Yaşanan intihar, kavga ve asayiş olayları hakkında Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca, Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
İnsanlar devamlı uyarı bombardımanı altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murad Atmaca, “Elazığ’da da son zamanlar da asayiş konularında ciddi bir artış meydana geldi. Aslında insanlar yani Elazığ’a özgü bir durum olarak algılanmamalı ama uyaran bombardımanı altında. Uyaran bombardıman derken 20 yıl öncesi ile karşılaştıralım, Telefon, SMS, e-mail, sosyal medyalar dan bir uyaran bombardıman altındayız. Durum böyle olunca da ruh sağlığımızı korumak çok kolay bir şey değil.” dedi.
MEVSİMSEL GEÇİŞLERE DİKKAT!
Mevsimsel geçişlerin insanlar da depresyon nedeni olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Murad Atmaca,”Onun için bu tür olaylar sadece Elazığ’a özgü bir durum değil. Başka iller de de olabilir. Ruh sağlığımız genel olarak dünyada da sarsılıyor. Böyle düşünüyorum. Bir diğer neden ise mevsimsel geçişler. Bu da önemli bir konu. Mesela kış depresyonu diye bir şey vardır. Mesela havalar yavaş yavaş kararmaya ve günler kısaldığı belirgin dönemlerde depresyon görülme ihtimali artar.”dedi.
BEYİN KİMYAMIZ ETKİLENİYOR
Güneş ışınlarının ülkemize geldiği eğiklik ya da diklik düzeyinin beyin kimyamızı etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Murad Atmaca, bu nedenle bu tarz geçiş dönemleri depresyonun gelişimi açısında da bir risktir. Mevsimsel geçişlerde ruh sağlığını etkiliyor olabilir.” dedi.
SABIRSIZLIK VE TAHAMMÜLSÜZLÜK ARTIYOR
Prof. Dr. Murad Atmaca, “İnsanlar arasında yaşanan tahammülsüzlüğü ben uyaran bombardımanına bağlıyorum. Hızlı hızlı, çabuk çabuk ve zaman ayıramadan cevap vermemiz gerekiyor. Bu durumda insan ilişkilerine yansıyor. Tahammülü de bozmaya başlıyor. Sabrı da zorlamaya başlıyor. Bu nedenle sabırsızlık ve tahammülsüzlük artmaya başlıyor.” diye konuştu.
UZMANLARDAN DESTEK ALINMASI GEREKİYOR
Sağlıklı bir ruhsal durum için insanların mutlaka uzmanlardan bilgi ve eğitim alması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Murad Atmaca, “Mevsimsel geçişlerde de tahammülsüzlük etkiliyor. Bu tür durumlar da ne yapmalıyız? Teknolojiden uzak durmak mümkün değil. Sağlıklı bir ruhsal durum için uzmanlardan bilgi almak gerekiyor. Mesela bir insan öfkeyi nasıl kontrol etmeli? Bununla ilgili bir sürü eğitim veriliyor. İnsanlar öfkenin kontrol edilebilir bir şey olduğunu öğrenmediğin de öfke kontrolsüzlüğünü normal bir şeymiş gibi görebiliyor.” dedi.
SORUN YAŞAYAN İNSANLAR TEDAVİ ARAYIŞINDA OLMALI
Prof. Dr. Murad Atmaca, “En azından bir insan olumsuz geri bildirimler alıyorsa, bir tedavi arayışında olması gerekiyor. Bu nedenle sağlıklı bir ruhsal durum için uzmanlardan bilgi ve eğitim almak gerekiyor.” dedi.