Üretimde Rekor Kırdı Ama Yine de Özelleştirilecek !

Tamer ÖREN - Şeker pancarı üretiminde bu yıl Elazığ'da  rekor bir üretim gerçekleşmesi nedeniyle büyük bir sevinç yaşanırken  Maliye Bakanı Naci AĞBAL'ın  şeker fabrikaları özelleştirilecek  sözünden sonra üretici ve fabrika işçilerinde  sevinç yerini hüzne bıraktı. 

Üretimde Rekor Kırdı Ama Yine de Özelleştirilecek !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ şeker fabrikasında bu yıl yaklaşık  170 bin  ton gibi pancar işlenmesi beklenirken üreticinin yüzü güldü. Fabrikada  kampanyadan kampanyaya çalışan bu yıl  rekolte üretim nedeniyle  daha fazla çalışma beklentisi taşıyan fabrika işçilerin mutluluğu  Maliye Bakanı Naci AĞBAL’ın fabrikaların geleceği hakkında yaptığı açıklamayla yerini hüzne bıraktı.  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 bütçesi  görüşmeleri üzerinde geçici işçilerin geleceği konusunda kendisine yöneltilen soru üzerine  Bakan AĞBAL “Şeker fabrikaları benim gözümün bebeğidir.  İşçi arkadaşlarımızın hassasiyetlerini biliyoruz. İşçilerimiz, sendikalarımızla şeker fabrikalarının daha da büyümesi için çalışmalar yapacağız. Tabii özelleştirme de yapacağız” dedi.

Sendika  olarak özelleştirmenin hep karşısında olduk

Sendikacı olarak özelleştirmeye karşı olduklarını ifade eden Malatya Şeker-İş Şube Başkanı Nuri MURAT “ Sayın bakan şeker fabrikalarına ve işçilerine çok büyük bir ilgi duyuyor bu da bizi gerçekten mutlu ediyor.  Biz 2004 yılından beri hep özelleştirme programının içerisinde olduk hiçbir zamanda çıkarılmadık. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir şeker fabrikası bir şahsa satılmamıştır. Özelleşen fabrikaların tamamında muhakkak bir tarafında işçi, çiftçi ve devlet bir tarafında vardır. Sayın bakanımız Çorum Şeker fabrikası açılışında “ Devlet bu konuda kesinlikle yanlış yapmayacak. Çünkü; şeker sanayi Türkiye’de 10 milyon insanı ilgilendiren yılda 3 milyar dolar katma değer yaratan çok büyük bir kurum” demişti.

Devlet  Et Balık Kurumunda yaptığı yanlışı İnşallah burada yapmaz

Devletin Et Balık Kurumu özelleştirilirken yanlışlar yaptığını  hatırlatan MURAT “ Biz sayın bakanımıza bu konuda güveniyoruz. Sayın bakanımız Malatya fabrikasını ziyaret ettiğinde ben kendisine bir zat ifade ettim. Biz şeker işçileri olarak geçici işçi sorunumuz var. Yıllardır kangrene dönüşen bir sorun bu. 20-30 yıldır kadro bekleyen  insanlar var. Son günlerde taşeronlarla ilgili bir çalışma yapılırken bizim çalışanlarımızın göz ardı ediliyor gibi bir hava esiyor, bu bizi üzüyor. Bu sektörün en büyük sıkıntısı eleman yetersizliği. Mevcut işçilerimize kadro verildiği takdirde sıfırdan geçici işçi alınırsa bu fabrikalar bu memlekete yıllarca hizmet edeceklerdir” diye belirtti.

Elazığ şeker fabrikasının sıkıntılı günleri atlattığını kaydeden  MURAT “ Elazığ fabrikamız gerçekten sıkıntılı günler geçirdi. Sudan kaynaklı, ham madde kaynaklı sıkıntılar vardı. Bu yıl 20 bin tona yakın şeker üretimi gerçekleştirecek. Elazığ için bölge için çok büyük bir katma değer ve sevindirici durum” dedi.

 

Üretici olarak özelleştirilmesinden yanayız

SS Elazığ Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Feridun ERGİN  fabrikanın özelleştirmesinden yana olduklarını özelleşirse Pankobirlik olarak Tüm Türkiye’de fabrikalara talip olacaklarını söyledi. ERGİN “ Özelleştirmesinden yanayız tek şartımız  pancar ekimine izin verilmesi. Şeker üretimi  konusunda Konya, Türkiye’de şuan bir numara 4 fabrikadan 3’ü özel vatandaşlar özel fabrika için ekim yapıyor” diye kaydetti.

 

Kota sorunumuz olmaz

Şuan ki şeker fabrikasının yılda yaklaşık 250 bin ton işleme kapasitesi olduğunu vurgulayan  ERGİN “ Bizim fabrikanın üretim sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Bu yıl rekolte 180 bin ton civarında fabrikanın kapasitesi yeterli buna. Eğer özelleşirse fabrikada yapılacak yenileme ile kapasite  450- 500 bine kadar çıkarılabilir. Bizim Elazığ olarak üreteceğimiz pancar 400 bin tonu geçmez. O yüzden  pancarda kota sorunumuz olmaz. Biz ayrıca Türkiye Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği olarak Elazığ’daki ve Türkiye’nin diğer illerinde özelleştirilecek olan fabrikalara talibiz” diye aktardı.

Hedefimiz 20 bin ton şeker üretimi

Öte yandan bu yıl  şeker pancarı rekoltesi hakkında gazetemize açıklama yapan Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mimtaz ÇELİK  bu yıl 20 bin şeker üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini  söyledi. ÇELİK “ Geçen yıl fabrikamızda  86 bin ton pancar işledik. Bu yıl normalde 180 bin civarında pancar işlenmesi beklerken hava koşulları, yaşanan  kuraklıklar nedeniyle  165- 170 bin civarında pancar işleyeceğiz gibi gözüküyor.  20 bin ton civarında  şeker üretimi bekliyoruz. 

ÇELİK ayrıca şuana kadar 70 bin ton pancar işlediklerini belirterek yaklaşık 100 bin ton daha üreteceklerini kampanyanın 20 Aralık’a kadar sürmesini beklediklerini ifade etti.