UNUTULUP GİDEN MESLEKLERDEN ''SEMERCİLİK''

Devlet eliyle yardım yapılmadığı taktirde bu meslek teknolojiye yenilecektir dedi

UNUTULUP GİDEN MESLEKLERDEN  ''SEMERCİLİK''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devlet eliyle yardım yapılmadığı taktirde bu meslek teknolojiye yenilecektir dedi. Elazığ'da kendisinden başka semer ustası kalmadığına dikkat çekerek çevre illere Elazığ'dan semer yaparak gönderdiğini belirtti.

 

Ahmet Usta;’’Bu semer bitmez, köy biterse semer biter.  Öyle köyler var ki insan yaya gezemez, Bingöl, Tunceli ve Elazığ'ın ilçeleri ve dağlarınde semer olmazsa hayvan çalışmaz gezemez yük taşıyamaz. Ama kimse bu mesleğe heves etmiyor. Kimsede heves kalmamış.Teknolojiye bizim mesleğimiz ayak uyduramıyor.Yıllardan beri semercilik yapıyorum. Yaptığımız semerleri 200 ile 300 lira arasında satıyoruz. İhtiyacı olan ölçüsünü verip yaptırıyor.. Artık bu mesleğin ne olacağını bilmiyorum gidişatı hiç belli değil.Kimse çıraklığa gelmiyor kaçıyor.Biz gittik mi, bu meslek de bitecektir. Sadece Elazığ değil, çevredeki illerde de bu mesleği yapan kimse kalmamış. Bingöl, Tunceli,Malatya'ya bile burdan semer yaparak gönderiyorum" dedi.

Asırlık meslek olan semerciliğin zamanında büyük değerlerin verildiği bir iş olduğunu belirten Ahmet usta ,günümüzde ise gençlerin bu mesleği yapmaya yanaşmadığını söyledi.

 

Teknolojinin gelişmesi ile gençlerin meslek seçimlerini de farklı yönlere çevirdiğini dile getiren Ahmet usta bu mesleğin devam etmesi için çırak ve kalfa bulamadıklarını söyledi.Kimsenin yapmak istemediği semercilikte çırak ve kalfa bulunmadığı için mesleğin yok olduğunu belirtti.