'Unutturmayacağız' Dediler!
Ülkemizi yasa boğan, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, milyonlarca vatandaşın etkilendiği Kahramanmaraş merkezli depremleri unutmadık, unutmayacağız.
Depremden en çok zarar gören, nüfusu bugün bile yarıya inmiş durumda olan, şehir merkezinin neredeyse tamamen yıkıldığı Malatya’da fotoğrafçılar depremin Malatya’daki etkisini ölümsüzleştirmek istiyor.
Malatya’dan yola çıkan ‘Vefa Otobüsü’ Elazığ’a geldi. “Zor Günlerimizde Yanımızda Olan Milletimize Minnettarız” mottosuyla yola çıkan Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kaymakamlar, Vali Yardımcıları, Malatyalı STK’lar ve Malatyalı Fotoğraf Sanatçıları Elazığ’da düzenlenen programa katıldı.
Malatya’da depremin etkisi konulu fotoğraf sergisi düzenlendi. Sergilenen fotoğrafları, fotoğraf sanatçıları tanıttı.
“FOTOĞRAF BELGEDİR BENİM GÖZÜMDE”
Malatya’da oluşan hasarın fotoğraflarını çeken, o korkunç anları ölümsüzleştiren Fotoğraf Sanatçısı Furkan Işık, konuyla alakalı olarak: “Depremin ilk gününden itibaren Malatya’dan ayrılmadık. STK ekipleri ile yardımlara ve enkaz çalışmalarına destek verdik. O duyguyu ve hisleri anlatacak kelime bulamıyorum. Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız hiçbir psikiyatrinin üstesinden gelemeyeceği şeylerdi. Rabbim bir daha böyle bir felaketi bizlere yaşatmasın. Fotoğraf belgedir benim gözümde. Bu durumlar özünde sanattır. Çekimlere başladığımız dönem aklımızda böyle bir proje yoktu. Hocamız projeden bahsettiğinde çekimlere hız verdik. Emeği geçen herkese şahsım ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum, herkese minnettarız. Bu vesileyle depremin Malatya’da olan boyutunu anlatmış olduk.” Şeklinde konuştu.
“VEFA BORCUMUZ DA KARDEŞLİĞİMİZ DE BİR ÖMÜR SÜRECEK”
Elazığ’a ‘Vefa Ziyaretinde’ bulunanlardan biri olan Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Ali Cengiz, yaptığı açıklamada:
“6 Şubat depremlerinde herkesin bildiği gibi Malatya’mıza ilk olarak Elazığlı kardeşlerimiz yetişti. İlk 3 gün en büyük destekçimiz Elazığ idi. Bütün yollar kapalıydı, yolu açık olan bir tek Elazığ vardı. Malatya’da herkes bilir ki deprem süresince Elazığ’da fırınlar ekmek, lokantalar yemek vermedi. Bütün yiyecek ve içecekler Malatya’ya gönderildi. Asrın felaketinde asrın kardeşlik örneğini gösterdiler. Bu nedenle turumuzun ilk adresi Elazığ oldu. Vefa borcumuz da kardeşliğimiz de bir ömür sürecek. Elazığ ve Malatya Belediye Başkanları, Valilerimiz, Kaymakamlarımız, Malatya’daki neredeyse bütün sivil toplum kuruluşları burada. Fotoğraf sergimizin amacı yaşadığımız felaketi unutturmamak diyebiliriz."
"Elazığ ve Malatya’nın kardeşli münasebetiyle başlatmak istediğimiz ELMA Projemiz, Malatya ve Elazığ’ın kardeşliğini pekiştirecek. İki şehir arasında yaşanan sorunlu dönem statta kaldı.” İfadelerini kullandı.
Malatya’ya deprem günü ilk yardımın Elazığ’dan geldiğini anlatan, projeye bu yüzden Elazığ’a gelmekle başladıklarını belirten İrfan Tunay: “Elazığ’dan başlamamızın ilk sebebi kardeş şehrimiz, deprem günü yardım ilk onlardan geldi. Bize ilk Elazığ yetişti. Bu proje 20 ilde gerçekleşecek. Elazığ’dan başladık. Yakın zamanda Bingöl, Bitlis, Muş, Van, Trabzon Giresun, Bartın, İstanbul, Ankara İzmir, Bursa ve Muğla gibi şehirlerimize de sergilerimiz gerçekleşecek.
“BU ACIYI ÇEKMEK KOLAY DEĞİL”
Buradaki fotoğrafların yüzde 65’i Malatyalı sanatçılara aittir. Hepsinin üzerinde isimleri yazıyor. Bu acıyı çekmek o kadar kolay değil. Bu arada sizin aracılığınızla Malatya’daki ve depremden sonra Türkiye’de başka illere yerleşen bütün fotoğrafçılarımıza teşekkür ediyoruz.” Dedi.
“DEPREMİN YÜREĞİMİZDE BIRAKTIĞI YARAYI GÖSTERİRCESİNE FOTOĞRAF ÇEKTİK”
Malatya’dan gelen Fotoğraf Sanatçılarından olan Furkan Ertuğrul:
“Depremin olduğu günden hatta saatten bu yana kendimizi enkazlar ve çevrelerinde yardıma adadık. Vakit buldukça da arama kurtarmaların haricinde fotoğraflarla depremin etkisini anlatmaya çalıştık. Gözümüzde yüzlerce, binlerce fotoğraf karesi vardı ama bunlardan en fazla 10 tanesini çekebildik. Ama elimizden geldiğince depremin yüreğimizde bıraktığı yarayı gösterircesine fotoğraf çektik. İnşallah gelecek nesillere bir şeyler anlatabiliriz, inşallah insanlık ders alır ve inşallah böyle bir şeyi yeniden yaşamayız.” Şeklinde konuştu.
“DEPREM FOTOĞRAFLARI ÇEKMEK HAYATIMDAKİ EN ZOR SÜREÇTİ”
Malatya’dan gelen bir diğer fotoğraf sanatçısı Yasin Övüt: “Deprem fotoğrafları çekmek hayatımdaki en zor süreçti. Kolay olmuyor. Zamanın dakika dakika eriyişi, çocukların “anne neler oluyor?” diye kaçışı, annelerin verecek cevabının olmaması…"
"Bu bahsettiğim acıları ve anları fotoğraflamak çok ağır. Fotoğraf çekmenin zamanı değil gibiydi. Ama o anları biz unutursak herkes unuturdu. O acıları kimseye unutturmaya niyetimiz yok. Rabbim bizi böyle bir imtihanla yeniden yüzleştirmesin.” Şeklinde konuştu.