Umudumuz 2023!

İlimizin en önemli ve ilk çözülmesi gereken problemi olan Uluova sulama projesinin akıbeti ile ilgili olarak birinci ağızdan net açıklama geldi.

Umudumuz 2023!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, beklentilerinin Uluova’yı  2023 yılında suyla buluşturmak olduğunu ifade ederek en azından bir tarih vermiş oldu.

Kanal Fırat televizyonuna açıklamalarda bulunan DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Uluova’yı aşama aşama suya kavuşturma imkanı bulacağız. Sulama enerjisi Güneş Enerjisiyle sistemiyle çalışacak. Güneş Enerjisi Sistemi ile enerjinin karşılanması daha ekonomik boyuta taşındığından dolayı Güneş Enerjisi Tesisi kurulmak sureti ile burada vatandaşa her hangi bir enerji bedeli yansıtılmadan Uluova’daki alanların sulanmasına imkân sağlayacak bir çalışma bitme noktasına geldi. Şu anda rapor hazırlandı ve dün itibariyle bize ulaştı. Bu çerçeve içerisinde uygun alanda Eyüpbağları pompa binamızın bulunduğu bölgede Güneş Enerjisi Sistemi aşamalı bir şekilde kurmak sureti ile yine pompaj ile yapacağımız sulamada peyderpey sulamaya açtığımız alana göre GES’i ilave etmek sureti ile bu Uluova’daki sulamayı hayata geçirmeyi planlıyoruz. GES’i kurup hizmete geçirirsek beklentimiz 2023’te ilk suyu verebilme noktasında vermek ama bizim dışımızda bunun bir bütçe tarafı var bir de imalatın gerçekleştirilmesi süreci var. Her şey para değil bazı işlerin yapım süresi var.”

DSİ Bölge Müdürü Dündar, bir bürokrat ve işin başındaki en yetkili idareci olarak Uluova sulama projesi ile ilgili mevcut fotoğrafı çekmiş. 

Gelinen noktayı, çiftçiye su bedelinin çok binmemesi için GES projesi ile maiyeti düşürme projelerini, bunun için ne kadar süre olduğu, ödenek olsa bile imalatlar için süreye ihtiyaç duyulduğunu açık ve şeffaf biçimde ortaya koymuş. Açıkça “ilimizde bulunan imkân ve ödeneklerle süreci en erken tamamlamayı planlıyoruz demekle birlikte ödeneklerin daha hızlı gelmesi halinde Uluova’nın da suyla buluşacağını ifade ederek biraz da siyasilerin Ankara’daki performansına ve ödenek çıkarma gayretlerine işaret etmiş.

Bürokratlar, sonuçta bakanlık ve kendi Genel Müdürlüklerinin projelerine aktardığı bütçe kadar ancak iş yapabilir. 1 milyonla 1 milyonluk, 50 milyonla 50 milyonluk iş yapılabilir.  Asıl marifet ve icraat şehirle ilgili projelere ne kadar ödenek aktarıldığı ve bu ödenek miktarlarında siyasilerin ne kadar etkili ve miktarının artırılması noktasında ne kadar mahir olduklarıdır. 

DSİ Bölge Müdürlüğü, gelen ödeneklerin her bir kuruşunu en verimli ve isabetli bir şekilde kullanarak kadim sorunu çözmeye odaklanmışken, ödenek sıkıntısı konusunda da siyasilerimizin bakanlıklara odaklanması gerekiyor. Bunun için de sorunu sorun görüp dert edinmek gerek.