'ULUSAL ÇEVRE VE SU YÖNETİMİ PANELİ' DÜZENLENDİ
Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, suyun tarih boyunca medeniyetin en önemli vazgeçilmezlerinden biri olduğunu söyledi
Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, suyun tarih boyunca medeniyetin en önemli vazgeçilmezlerinden biri olduğunu söyledi. Yanılmaz, “Su gibi aziz ol duası bizim medeniyetimizde vardır. Suyun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan çok önemli bir duadır. Biz yetişme kültürü olarak bir büyüğümüz bir bardak su istediğinde o suyu gidip getirmenin onurlu bir davranış olduğuna inanan bir milletin torunlarıyız. Buna inanan insanlarız. Dolayısıyla su ve çevre belki geçmiş nesillerin bize emanet olarak bıraktığı bizimde gelecek nesillere en iyi şekilde ulaştırmamız gereken çok önemli iki unsurdur. Suyu korumamız lazım. Su zengini bir ülke değiliz. Birçok ülkeye baktığımızda su fakiri ülkede değiliz” dedi.
Suyun medeniyet ve hayat olduğunu belirten AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, “Özellikle yaşadığımız dünyada nüfus oranının da bir su artışı söz konusu değildir. Dolayısıyla gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek, gelecek nesillere karşı doğru bir medeniyet anlayışını intikal ettirmemiz için su ve çevre duyarlılığı önemlidir. Özellikle batı anlayışının dünyayı getirdiği nokta ortada. Sadece kendine bir dünya kurma anlayışı var. Gelecek nesilleri düşünmeyen ve doğru bir yaşam tarzını ortaya koymayan bir medeniyet anlayışıyla bu günlere geldik. Oysa bizim medeniyet ve kültürümüzde özellikle çevreye, insana yaklaşır gibi yaklaşmak temel felsefemizdir” diye konuştu.
Dünyanın ekolojik dengesinin bozulduğu bu yüzyılda bu tür organizasyonları çok önemli olduğunu aktaran Elazığ AK Parti Milletvekili Ejder Açıkkapı ise, “Bu anlamda AK Parti hükümetleri olarak da bizlerde kendi sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar bu anlamda taktire şayandır. Türkiye’de bugün su toplama kapasitesinin 151 milyar 100 milyon küpe ulaştığı bir süreçte biz bu suyun 44 milyar metre küpünün hem içme suyunda hem sulamada hem de sanayi alanında kullanmaktayız. Bizler su kaynaklarımızı mutlaka değerlendirmek zorundayız” ifadelerinde bulundu.
Vali Murat Zorluoğlu ise, yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: “Hızla gelişen ve sanayileşen dünyamızda doğal kaynakların ölçüsüz kullanımı, atıklar, çevre kirliliği ve ekolojik tahribat her ülkenin ortak sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevre kirliliğinin artışı karşısında ekosistemin kendini yenileme kapasitesi gittikçe azalmakta ve yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle doğal denge bozulmakta ve buna bağlı olarak iklim değişikliği gibi global şekilde tüm dünyayı tehdit eden çevre sorunları yaşanmaktadır. Hükümetlerimiz sorunları kalıcı olarak çözümünü sağlamak amacıyla ve kalkınmaya çevreyi birbirine feda etmeyen bir yaklaşımlar sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir yerleşmeler sağlamaktır. Ülke çağında kentsel dönüşümü yürütmek ve sağlamak, hayat kalitesi yüksek marka şehirler oluşturmak için yoğun bir mesai harcamaktadır. Bizlerde bu mesaiyi taşrada birer unsur olarak sürdürmeye devam ediyoruz.”
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmazın başkanlığını yaptığı panelde, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fatih Başaran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Vahdettin Kürüm, Alabalık Yetiştirici Özel Sektör temsilcisi Ayhan Şimşek, Vakıflar Genel Müdürlüğü Araştırmacı Uzmanı Hilal Aydemir çevre ve su yönetimi hakkında sunum yapmasıyla devam etti.