'ÜLKENİN İHTİYACI, NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİDİR'
Fırat Üniversitesi Rektör Adayı Prof
Fırat Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, Fırat Üniversitesi’nin ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün oluşturulmasına yönelik geliştirdiği “Mesleki Sınav ve Belgelendirme” Projesi ile Elazığ ve Bölgenin ekonomik vizyonuna katkı sağlamayı hedeflediğini kaydetti.
Seçim süreci boyunca Fırat Üniversitesi’nin birçok köklü sorununu tespit edebilme imkanı bulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gençer, tespit ettiği sorunların çözümlerine yönelik geliştirdiği projelerine bir yenisini daha kattığını açıkladı. Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer açıklamasında, “Seçim süreci içerisinde Fırat Üniversitesi’nin birçok kökleşmiş sorununu da yakinen tespit edebilme ve bu sorunlara yönelik de beraberinde üniversitemizi çözüme götürebilecek projeler üretme fırsatı buldum. Şehrimizin ve ülkemizin sorunlarından birisi olan “Nitelikli İş Gücü’nün sağlanmasında üniversitemize büyük pay düşmesine rağmen, bu payda hiçbir şekilde bu güne kadar yerini alamadığını, bu noktada sorumluluğunu yerine getiremediğini tespit ettim. Bu bağlamda Fırat Üniversitesi’nin kendi bünyesinde özel ve kamu çalışanlarına yönelik "Mesleki Yeterlilik Belgesi" hizmetini sunmayı hedefliyorum” dedi.
TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞANLARIN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMASI ZORUNLU
Ülkenin, küresel ekonomi ile rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak amacıyla 21 Eylül 2006 tarihinde 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) kanunun çıkarılmış olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Gençer, bu kanun ile 2016 Nisan ayı itibariyle ile 633 ulusal meslek standardı, 327 ulusal yeterlilik sayısı, 46 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu ve 44.176 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sayısına ulaşılmış olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gençer, “MYK, 4/4/2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile çalışma hayatında çok önemli görevleri üstlenmiştir. Bu kapsamda, ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması zorunlu hale getirilmiştir. Böylece, ülkemizde verilecek tüm mesleki ve teknik eğitimin MYK tarafından yayımlanan ulusal meslek standartlarına göre verilmesi yasal zorunluluk haline getirilmiştir. Bu kanunla birlikte sınav ve belgelendirme süreci, belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarca yürütülmektedir. MYK tarafından ülkemizde 07/04/2016 itibari ile 633 ulusal meslek standardı, 327 ulusal yeterlilik sayısı, 46 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu ve 44.176 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sayısına ulaşılmıştır” dedi.
ÜNİVERSİTEMİZ VE ŞEHRİMİZ KANUNDAN BİHABER
Türkiye’de birkaç üniversitenin girişimci üniversite misyonu ile Mesleki Yeterlilik Kanununa yönelik yetki alırken, Fırat Üniversitesi’nin böylesi bir fırsattan bihaber olmasının altını çizen Prof. Dr. Berrin Tarakçı Gençer, “Bu sebeple üniversitenin ve Elazığ’ın böylesi bir fırsattan faydalanamamasına neden olmuştur” dedi. Prof. Dr. Gençer, “46 adet yetkilendirilmiş özel ve kamu kuruluşlarına bakıldığında Anadolu, Sakarya, İstanbul Aydın, Süleyman Demirel, Adana Bilim ve Teknoloji, Kocaeli ve Gazi Üniversitelerinin girişimci üniversite misyonlarıyla yetki aldıklarını görmekteyiz. Maalesef Fırat Üniversitesi bugüne kadar girişimci ruhunu bu alanda kullanamayıp, kanundan ve mevzuattan bihaber şehrimiz ve bölgemiz açısından önemli bir fırsattan faydalanamamıştır. 46 adet yetkilendirilmiş kuruluşa bakıldığında ilimizde ve bölgemizde yetki alan kuruluş bulunmamaktadır. İlimiz ve bölgeyi düşündüğümüzde tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışan binlerce potansiyel çalışanımız bulunmaktadır. Üniversitemizin misyonu gereği bulunduğu şehire ve bölgeye hizmet vermesi bakımından binlerce çalışana sınav ve belgelendirme hizmeti vermesi zaruri bir durum oluşturmuştur” dedi.
F.Ü., NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İLE ELAZIĞ’A CAZİBE KAZANDIRACAK
“Mesleki Yeterlilik Belgesi” projesinin, Rektör adaylığı sürecinde hazırladığı projeleri içerisinde öncelikli ve önemli gördüğü projelerden birisi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gençer, göreve gelmesi halinde, projeyi “Sürekli Eğitim Merkezi” bünyesinde gerçekleştirmeyi planladığını söyledi. Prof. Dr. Gençer, “Rektörlük görevine gelmem halinde öncelikli tutmayı planladığım projelerimden birisi “Mesleki Yeterlilik Projesi” olacaktır. Üniversitemizde bulunan "Sürekli Eğitim Merkezi" aracılığıyla Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilip Mesleki Yeterlilik Kurumu’na Belgelendirme ve Sınav yapabilmek için yetkilendirme süreci başlatılacaktır. Bu proje ile üniversitemiz, Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde ve sürecin hızlanmasında bir katma değer oluşturacaktır. Bu proje ile Üniversitemiz yetkilendirilmiş kurum olarak, ilimizin cazibe merkezi olmasına katkı sağlayacaktır” dedi.