Ulaş: Elazığ'da Büyük Değişim Yaşanıyor
Hazır giyimin çoğalması nedeniyle konfeksiyon sektörüne vatandaşların çok fazla rağbet göstermediğini ifade eden Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat ulaş, Bağkur ve Sigorta primlerinin yüksek olması nedeniyle işverenin zor durumda kaldığını dile getirdi.
Fethiye Uçal-Feyza Nur Dikici/Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, konfeksiyon sektöründe yaşanan sorunlar ile ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
“KONFEKSİYONDA CİDDİ İMALATIMIZ YOK”
Konfeksiyon sektörünün yaşadığı sorunlardan en önemlisinin SSK ve Bağkur primlerinin yüksekliği olduğunu ifade eden Başkan Ulaş,“ Konfeksiyon sektöründe güncel sorunlarımız şu anda özellikle ana sorunumuz gelir ve gider konusunda, kamu alacaklarımız sigorta, Bağkur primi giderlerimizin yüksek olmasıdır. Piyasanın durgun olması. Bizim şehrimizde konfeksiyon anlamında çok fazla bir imalatımız yok. Şehrimiz adına konuşacak olursam ihracatın oluşması anlamında değerlendirmem gerekirse benim piyasadan aldığım bilgiler neticesinde düşüş olduğunu söyleyebilirim” dedi.
“DÜŞÜŞÜN NEDENİ ULUSLARARASI KRİZ”
Yaşanan düşüsün Ortadoğu da yaşanan olaylar nedeniyle olduğunu ifade eden Ulaş,“ Bu düşüşün nedeni uluslararası durumdur. 2-3 yıllık değerlendirme yaptığım zaman ve son 5 yıldır uluslararası arenada ülkeler arası ilişkilerden dolayı bir etkileşim var. Son dönemlerde özellikle ticari anlamda düşündüğümüz zaman Ortadoğu ile ilişkilerimiz, imalatçılarımızın ve toptancılarımızın genelde Arap ülkeleriyle ve ortadoğu ülkeleriyle ticaretimizin yüksek olduğu bilinip konuşuluyordu. Bugün Ortadoğudaki durum ister istemez ticareti etkiliyor. Bildiğimiz gibi şu anda İsrail ve Filistin'in durumu ondan önce Suriye, Irak, Azerbaycan bunlar diğer Ülkelerle hadise olmasa dahi diğer ülkelerde etkileniyor”dedi.
“VATANDAŞ HAZIR KONFEKSİYONU TERCİH EDİYOR”
Hazır giyimin fazla olmasından dolayı insanların konfeksiyon sektörüne çok fazla ilgi göstermediğini belirten Başkan Ulaş, “Son dönemlerde hazır giyim konfeksiyon yani bay-bayan ve çocuk giyimde hem çeşit hem de fiyat uygun olunca vatandaşların tercihleri de bu yönde oluyor.
Vatandaş, gidip bir takım diktirdiği zaman hazır giyimden daha pahalı olduğunu görüyor. Diktireceği bir takım maliyetine 5 tane takımı hazır giyimden alabiliyor. Ekonomik anlamda da etkileşimi vardır ama bunun son dönemlerde özellikle bir örnek verecek olursam 15-20 yıl önce Mesut Yılmaz gömleği vardı 2-3 yıl gündemden kendini düşürmedi. Bugün bir markada olsa farklı bir model de olsa kendini hayatta tutuyor çünkü ona eş değer modeller ürünler daha rahat üretiliyor.”dedi.
KONFEKSİYON VE TEKSTİLDE CİDDİ ANLAMDA FİYAT ARTIŞI OLDU
İnsanların son günlerde alım gücünün düştüğünü ve kendi sektörlerinde ciddi anlamda fiyat artışı yaşandığını ifade eden Ulaş, “Bunun sebebi tasarımın yüksek olması. Bugün özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe artık dışa bağlılığımızda çok yok. Artık ülkemizde biz bunu değerlendirmeye aldığımız zaman sadece kendi üretimimiz değil ihracat ve ithalatımız neredeyse baş başa gidiyor. Elazığ'da Saka Tekstil bugün yurtdışına 8-9 ülkeye üretim yapıyor. Konfeksiyon geliştirmek için hazır giyimin satışının gerçekleşmesi lazım ki esnafı ve alıcıya cazibe kılsın. Ekonomik duruma bakacak olursak bir sabit gelirlilerin alım gücü artık sınırlı ve her şey çok pahalı. Bir asgari ücretliyi değerlendirmeye aldığımız zaman, bir memurun yaptığı alış verişi yapabilmesi konuşulamaz, düşünülemez. Konfeksiyon ve Tekstil anlamında bizim sektörümüzde ciddi anlamda fiyat artışı oldu. Bunu keyfi bağlantılara bağlayamayız en basiti altı buçuklarda ve yedi buçuklarda olan benzin bugün kırkları buldu.”dedi.
İŞVEREN KENDİ BAĞKURUNU MU YATIRSIN, YOKSA ÇALIŞANIN SİGORTASINI MI?
Başkan Ulaş, bir asgari ücretlinin iş verene maliyetinin 20-25 bin TL arası olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Konfeksiyon sektöründe ham maddesi kimyasallarla petrole dayanıyor. Bunlar da sık sık zam aldığından ister istemez maliyete ve fiyatlara yansıyor. Bugün bir mağaza sahibi ürünü neden pahalıya satar, kirası, elektriği, doğalgazı, sigortası var. Çalıştırdığı elemanı var. İster istemez sattığı ürüne yansıtmak zorunda kalacak. Ürünün sadece kendisi pahalı değil giderleri olduğu için vatandaş iş yaptığında da gider payını da düşünmek zorunda. Bugün bir asgari ücretle çalışan vatandaşın işverene maliyeti 20-25 bin TL’yi buluyor. Sadece bir personelin sigortası 4700 TL . Bağkur da aynı, işveren kendi BAĞKUR’unu mu yatırsın, personelin sigortasını mı? Yakın zamanda elektriğe zam yapılmış olmasına rağmen tekrardan yakın zamanda zam konuşuluyor. Bunu faturaya esnaf da yansıtmak zorunda cebinden karşılayamaz.” diye ifade etti.
ELAZIĞ’DA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM VAR
Son yıllarda Elazığ’da tekstil ve konfeksiyon alanında önemli gelişmeler yaşandığını, birçok belediyenin Tekstil Kent atölyeleri kurduğunu dile getiren Başkan Ulaş; “Organize Sanayi Bölgemizde 8-9 fabrikamız açıldı. Elazığ'ı kendi sektörümüzde değerlendirmeye aldığımız zaman, on yıl öncesi ile şu an arasında büyük bir değişim var. Tekstil Kentte devreye girerse biz çok güzel bir duruma gelebiliriz. Bu duruma sadece ticari anlamda bakmamak lazım. Biz bu ürünleri farklı ülkelere gönderdiğimiz zaman bu ürün nerden geliyor, Türkiye'den hangi şehirden denildiği zaman Elazığ'dan yani burada Elazığ'ın reklamı yapılmış oluyor. Burada bizim şehrimiz artık tekstille anıldığı zaman şehre teveccüh artar, şehirdeki yatırımların artışına sebep olacaktır. Şehrin ekonomisi ve bölgemiz gelişip büyüyecektir. Toplum olarak daha iyi olacağız.”dedi.