ÜÇÜNCÜ İTTİFAK YOLDA

CUMHUR VE MİLLET İTTİFAKINDAN SONRA SAĞDA YENİ BİR İTTİFAK KURULMASI GÜNDEMDE. YRP BAŞKANI FATİH ERBAKAN İYİ PARTİ, DEMOKRAT PARTİ, SAADET PARTİSİ, GELECEK, DEVA VE YENİDEN REFAH'TAN OLUŞAN BİR İTTİFAKIN ATEŞİNİ YAKTI

ÜÇÜNCÜ İTTİFAK YOLDA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saadet Partisi’nden ayrılarak Yeniden Refah Partisi’ni kuran Milli Görüş’ün efsane lideri merhum Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın ardından yeni ittifakın fitilini ateşledi.

Erbakan, Habertürk’te katıldığı programda CHP ve HDP ile kurulan ittifakın ‘terör’ ile suçlandığını hatırlatarak yeni bir ittifakın olabileceğini söyledi.

Erbakan, ‘CHP ile HDP ittifakına söylenecekler. Üçüncü ittifak olursa ellerindeki argümanları azalacak. Bu yüzden sağ kesimden beş parti ile ittifak yapabiliriz' diyerek ittifak yapabilecekleri partileri sıraladı.

İTTİFAKSIZ OLMUYOR

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, tek başlarına seçime girmeyi arzuladıklarını ancak mevcut sistemin ittifakı dayattığını belirterek ‘Üçüncü ittifak bir seçenek olabilir. Bu düşünülebilir’ dedi.

 

YENİ İTTİFAKTA KİMLER VAR?

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, ‘İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nden oluşan bir ittifak olabilir’ diyerek sağ ve muhafazakâr kesimlerinden müteşekkil yeni bir oluşumun ve ittifakın fitili ateşlemiş oldu.

İYİ PARTİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Fatih Erbakan’ın söz ettiği yeni ittifak içinde en büyük parti olarak şimdilik İyi Parti görülüyor. İyi Parti’nin HDP’ye yakınlığı dolayısıyla CHP ile sorunlar yaşadığı biliniyor. Buna rağmen CHP gibi birçok ilde oy potansiyeli olan, Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını kazanan önemli bir partiyi bırakıp, birçoğu seçimlere ilk kez girecek olan partilerle ittifak kurmanın ne getirip neler götüreceğinin muhasebesini iyi yaparak kararını vermesi bekleniyor.

İyi Parti, reel politik olarak mevcut millet ittifakındaki konumundan rahatsız olsa da siyasetteki kazanımlarını kaybetmemek adına bu aşamada herhangi yeni bir ittifak arayışında olmayacağı ifade ediliyor.

ERBAKAN BORSA MI OLUŞTURUYOR?

YRP Genel  Başkanı Fatih Erbakan’ın; İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisinden oluşacak yeni ittifak önerisinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını, muhtemel ittifak içinde Saadet-YRP, Deva-Gelecek gibi yan yana durma imkan ve ihtimali olmayan liderlerin bir ittifak içinde yer almasının asla mümkün olamayacağı görüşleri de siyasi kulislerde dillendiriliyor.

Siyasi gözlemciler, Fatih Erbakan’ın bu çıkışını, Ak Parti ile Cumhur İttifakında yer almasında pazarlık gücünü artırmaya, milletvekili kontenjan sayısının belirlenmesi görüşmelerinde “farklı alternatiflerim var” mesajını vermeye yönelik bir adım olarak dillendiriyorlar.

 

YRP MUHALEFETİNE İHTİYAÇ VAR

Muhtemelen ve büyük bir ihtimalle Ak Parti ile Cumhur ittifakında yer alarak meclise girecek olan YRP’nin makul muhalefetine ülkenin çok ihtiyacı olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, CHP’nin klasik ve kör muhalefeti ile İyi Parti’nin Erdoğan karşıtlığı üzerine kurduğu muhalefet anlayışlarına rağmen, Fatih Erbakan’ın yanlışlara dikkat çeken ve  milli meselelerdeki başarılara destek veren muhalefet anlayışının hem siyasette hem de halkta büyük karşılık bulduğunu  ifade ediyorlar.