TÜSİAD'ın Kılıçdaroğlu Korkusu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'TÜSİAD Başkanı'nı aradım. Ülke yangın yeri. Akli melekelerini kaybetmiş bir şahsın ülkeyi intihara sürüklemesini mi seyredeceğiz? Herkes konuşmalı artık, herkes' ifadelerini kullanmasının ardından patronlar kulübü TÜSİAD'tan anında açıklama geldi.

TÜSİAD'ın  Kılıçdaroğlu Korkusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşık bir aydan beri yaşanan ekonomik sıkıntı ve sorunu görmeyen TÜSİAD, Kılıçdaroğlu’nun yüreklendirmesi ve belki de; “Bak cumhurbaşkanı olarak geliyorum ha!” tehdidi ile anında patlattı açıklamayı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yaparak, iktidara çağrıda bulundu.

"Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir" denilen açıklamada, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına "hızla dönülmesi" çağrısı yapıldı.

Açıklama birçok açıdan sorunlu ve sıkıntılı. Önce açıklamanın Kılıçdaroğlu’nun araması ve uyarmasından sonra gelmesi, vesayetçi sisteme  dönüş mü sorusunu akıllara getirdi bu bir…

İkincisi daha vahim ve iş insanı ve yatırımcı gözüyle değil de sıradan insanların yapacağı yorum cinsinden. Ne diyor açıklamanın bir yerinde TÜSİAD; “Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesi gerekiyor" 

Öncelikle TÜSİAD’ın “genel kabul görmüş iktisat bilimi kuralları", tedavülden çoktan kalkmış ve günümüz ekonomik sisteminde yeri olmayan liberal safsatalardır. 19. yüzyıldan sonra o kurallara uyarak kalkınan ülke yoktur.  20.yüzyılda kalkınan tüm ülkeler, Almanya ve Japonya örneklerinde olduğu gibi;  planlı, kamucu, disiplinli ekonomi politikalarıyla başardı.

Yine aynı TÜSİAD bu açıklaması ile önemli bir gerçeği de itiraf etmiş oluyor. Zira geriye dönüp bakınca görünen resim şu: Dokuz büyük ekonomik kriz yaşadık. Ve ne yazık ki, bu krizleri yaşadığımız dönemlerin hepsinde de genel kabul görmüş iktisat bilimi kuralları uygulanıyordu.

Tamam, TÜSİAD, Kılıçdaroğlu’nu müstakbel Cumhurbaaşkanı gördü, tırstı ve bu açıklamayı yaptı belki ama, bu kadar süre beklediklerine göre demek ki onların da aklı epey karışık.

Geçmişte üzerine vazife olmadığı halde “Eğitim Raporu” hazırlayıp İmam Hatipleri kapatma adına tüm meslek lisesini  kapatarak ara eleman sorununun yaşanmasına sebep olan,  binlerce İmam Hatip Okulu kapandıktan sonra da kendi ayaklarına sıktıklarını anlayınca bu defa da “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” kampanyaları başlatan TÜSİAD, hükümete laf yetiştireceğine, krizden nasıl çıkılır ve hangi adımlar atılmalıdır diye bir rapor hazırlayıp hükümete sunsa daha hayırlı bir iş yapmış olur.