TÜRKİYE TARIMININ LOKOMOTİFLERİ

Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Müdürü Adil Önal İle bir röportaj gerçekleştirdik

TÜRKİYE TARIMININ LOKOMOTİFLERİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Müdürü Adil Önal İle bir röportaj gerçekleştirdik..Detaylar şöyle;
 
Kısaca Kendinizden Bahsedermisiniz?
 
Ben Adil Önal.Malatya Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Müdürüyüm.Malatyalıyım.İlk,orta ,lise tahsilimi Malatyada yaptım.Üniversiteyi Tokat Ziraat Fakültesi 1988 yılında tamamladım.1989 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinin bilim kooperatiflerinde ziraat mühendisi olarak göreve başladım.5 yıl kooperatifte çalıştıktan sonra 1994 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Müdürlüğüne tayinim çıktı.Malatya Tarım Kredi Kooperatiflerinde bölge birliğinde 2004 yılında şef, 2010 yılında bölge müdür yardımcısı,2015 tarihlerinden itibaren de  bölge müdürlüğüme devam etmekteyim.Tarım Kredi Koooperatifleri Malatya Bölge Birliğine bağlı 13 ilde hizmet vermekteyiz.Bu iller Malatya,Elazığ,Bitlis,Bingöl,Van,Hakkari,Şırnak,Diyarbakır,Siirt,Mardin,Batman ve Tunceli illeri..

TARIM KREDİ KKOPERATİFLERİ ORTAKLARINA VE ÜRETİCİLERE NE GİBİ HİZMETLER SUNAR?                                   
 Ortaklarının,
-İhtiyaç duyacakları kısa ve orta vadeli kredileri ile her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını yüksek kalite ve uygun fiyatlarla temin eder,
-Mahsullerinin değerlendirilmesi (Ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması v.b) ve pazarlanmasını sağlar,
-Müştereken faydalanabilecekleri her çeşit makine, ekipman ve tesisleri yüksek kalitede ve en iyi şartlarda temin eder,
Ortaklarının ve gerektiğinde diğer üreticilerin,
-Üretim ve zaruri tüketim maddeleri ile üretim araçlarını toptan sağlar ve bu amaçla tesisler kurar ve/veya bu kuruluşlara iştirak eder,
-Hükümetçe görevlendirildiğinde, devletçe yapılacak destekleme ödemelerine aracılık eder,
-Meslekî ve teknik yönden bilgi aktarımı sağlar, sosyal ve kültürel konularla ilgili faaliyetlerde bulunur.
İşletmelerinde yaşanabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek ve üreticilerin mağduriyetlerin giderilmesi için sigorta acentesi olarak hizmet sunar ve sigorta bilincinin gelişmesine öncülük eder.59 kooperatifimiz mevcut..Bu 59 kooperatifte 15.000 civarında çiftçiye hizmet vermekteyiz.Çiftçilerimizin bütün tarımsal ihtiyaçlarını en uygun şartlarda temin ederek kaliteli olarak hizmet veriyoruz.
 

KREDİ KOOPERATİFLERİNDEN TARIMSAL ÜRETİME YÖNELİK KREDİLER NELERDİR?
Tarım Kredi Kooperatifleri 1863 yılından günümüze kadar sahip olduğu yaygın şube ağı ve kooperatifçilik alanında yetişmiş nitelikli personeliyle tarımsal üretim yapan ve Kooperatiflerimize üye olan üreticilerimizin ekonomik menfaatlerini korumak ve özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaklarımıza Kısa ve orta vadeli kredileri kullandırmaktadır.
 KISA VADELİ İŞLETME KREDİLERİ
 Kısa vadeli İşletme Kredileri, ortakların tarımsal işletmesinin tohumluk, fide, fidan, kimyevi gübre,zirai mücadele ilacı,karma hayvan yemi, akaryakıt gibi girdilerin temini ve nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile bir yıl vade ile verilen kredidir.
 
Genel İhtiyaç Kredileri
 Genel İhtiyaç Kredileri, ortağın yıllık devamlı üretim giderlerini karşılamak ve işletme sermayesinin eksik unsurlarını tamamlamak amacıyla o yılın ürün bedelinden ödenmek üzere en çok bir yıl vade ile açılmakta ve nakit olarak kullandırılmaktadır.
 
Tohumluk Kredileri

Tohumluk kredileri bir dekardan elde edilecek ürün verimini artırmak amacıyla ortaklara ayni olarak hububat,patates gibi ürünler için kullandırılan en çok 1 yıl vadeli kredidir.
 Kimyevi Gübre Kredileri
 Bir dekardan elde edilecek ürün verimini artırmak amacıyla en çok bir yıl vadeli ve ayni olarak kullandırılır.
 Hayvancılık İşletme Kredileri
 Tarımsal bir işletmesi olan veya arazisi olmadığı halde doğrudan doğruya besicilik dahil hayvancılıkla uğraşan ortaklara hayvanların cinsi ve sayısı göz önüne tutularak verilen kredilerdir. Hayvancılık kredileri Büyük ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık,kümes hayvancılığı v.b.kapsamaktadır.
 Tarımsal İlaç Kredileri
 Zirai mücadele için açılan ilaç kredileri ile ürün cinsi ve ekim sahası göz önüne tutularak ortakların her türlü haşere, zararlı ile mücadele etmesini sağlamak üzere ayni olarak kullandırılan kredilerdir.
 Akaryakıt Kredisi
 Ortaklarımızın ihtiyaç duydukları motorin ve madeni yağ ihtiyaçları ayni olarak karşılanmaktadır. 

 TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE KREDİ KULLANMAK İSTEYEN  KİŞİNİN NE YAPMASI GEREKİYOR?

Tarım Kredi Kooperatiflerince yalnızca kooperatife ortak olan üreticilere kredi kullandırılmaktadır. Bir üreticinin kooperatife ortak olabilmesi için tarımsal bir işletmeye sahip olması veya belirlenen ölçülerde hayvancılık, balıkçılık ve benzeri üretim faaliyetinde bulunması gerekmektedir. Ortak olmak için tarımsal işletmenizin bulunduğu yerdeki Tarım Kredi Kooperatifine başvurmanız halinde detaylı bilgi alabilirsiniz.

ÇİFTÇİLERE NE GİBİ DESTEKLERİNİZ VAR ANLATIRMISINIZ?
 
Tarımsal ürünlerde özellikle tohum,gübre, ilaç bitki besleme elementleri, motorin, akaryakıt, alet makine, fide fidan..Çiftçilerimizinde ortak ürünlerini de alarak değerlendiriyoruz.Hayvan satışı, yem satışı buna benzer tarımsal ürünleri de çiftçiye temin ederek satış yapmaktayız.Bütün tarımsal ürünleri temin edip çiftçilere girdi satışı yaparak çiftçimizin piyasada ezilmelerini önlüyoruz.Tarım Kredi Kooperatifleri hükümetimizin çıkarmış olduğu kararnamelerle sigortasını yaptıran çiftçilere indirimli faiz imkanlarıyla kredi  kullandırıyor.Çiftçilerimiz ürünlerini ne kadar çok sigorta yaptırırlarsa o kadar indirimli kredi imkanı sağlamış oluyoruz.Bugün Akçakiraz Tarım Kredi Kooperatifini ziyaret ediyoruz.Bu ziyaretimizde Akçakiraz Tarım Kredi müdüremiz Neşe hanımın yoğun çalışmaları sayesinde çiftçilere bugüne kadar sera alanlarının ve fidelerin satıldığı Antalya ilimiz olmasına rağmen şu anda en az bir milyonun üzerinde fide çiftçilere satış yapılmıştır.Sebzelerin üretilmesini sağlıyoruz.Elazığın da sera şehri olduğunu gelip görmek lazım..
 
ELAZIĞDA TARIM KREDİ NE DURUMDA?
 
9 kooperatifimiz aktif halde.Elazığ,Akçakiraz,Baskil,Mollakendi,Poyraz,Kovancılar,Karakoçan,Keban,Gemici kooperatifleri..Kebanda alabalık yetiştiricilerinin balık yemi ihtiyaçlarını gideriyoruz.Aynı zamanda hububat tohumu ihtiyaçlarını gideriyoruz.Mollakendi Akçakiraz yöresinde mısır tohumu ihtiyaçlarına yardım ediyoruz.Daha fazla çiftçiye ulaşmak en büyük  amacımız..Çiftçilerimizin yüzlerinin gülmesini istiyoruz.Yüksek verim kaliteli verim için tarım kredi kooperatifi olarak hizmete hazırız.
 

‘’HEDEFLERİNİZ NELERDİR?’’

Akçakiraz Tarım Kredi Kooperatifi Müdüresi Neşe Hanım;Bölge Birliği Müdürümüz ve Akçakiraz Belediye Başkanımız Sebahattin  KAYA  beye ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederiz.Biz Akçakiraz tarım kredi kooperatifi olarak;  Tarım Kredi Kooperatifi olarak tarımı geliştirmek, çiftçimizin iyi gününde kötü gününde yanında olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçileri bilinçlendirmek adına toplantılar tertipliyoruz. Bu toplantılarda hem kurumumuzu tanıtıyor hem de yöre çiftçilerini kooperatifimize davet ederek ekimden biçime kadar olan kısımda, ilaç ve fide talepleri karşılanıp üretim boyunca teknik eleman desteği ve gübresinden, mazotuna, tohumluğundan hayvan yemine, gıda maddelerinden sera örtülerine, sulama malzemelerine kadar birçok tarımsal girdilerini Tarım Kredi Kooperatiflerinden tedarik etmeleri, sigortalarını yaptırmaları için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Toprak analizleri yaparak hangi toprakta hangi ürünü yetiştirebiliriz diyerek çiftçilerimize destek oluyoruz. Bizler Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olarak Türk tarımına verdiğimiz önemi yaptığımız çalışmalarla göstermeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizi Tarım Kredi Kooperatifleri’ne davet ederek en büyük çiftçi ailesine ortak olarak tarımsal girdilerini bizim üzerimizden sağlamalarını temin etmeyi, kaliteyi ve güler yüzlü hizmetimizle faydalı olmak istiyoruz.Son dönemde sera örtüsü ve seracılık konularına önem vererek, bu iş üzerinde çalışmalar yaparak yöremizdeki kooperatiflerin örtü altı üretiminin gelişmesi adına çiftçilerimizin sera kurulumları ve tedarikini sağlayarak Bölge Tarımının gelişimine katkıda bulunduk.” Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri  olarak bunun gururunu yaşıyoruz. Bölge tarımını daha güzel yerlere getirmek adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Elazığ çiftçisinin kazancı Elazığ’ın kazancıdır. Bizler Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi olarak Türk tarımına verdiğimiz önemi yaptığımız çalışmalarla göstermeye çalışıyoruz. Çiftçilerimizi Tarım Kredi Kooperatifleri’ne davet ederek en büyük çiftçi ailesine ortak olarak tarımsal girdilerini bizim üzerimizden sağlamalarını temin etmeyi, kaliteyi ve güler yüzlü hizmetimizle faydalı olmak istiyoruz.Elazığ’da gelişen seracılığın daha ileri seviyelere gitmesi için Elazığ halkının sebze ihtiyaçlarının dışarıdan talep etmeleri yerine kendi yerli üretimi olan ürünlerini talep etmesini bekliyoruz.Teşekkürler...