- Haberler
- Gündem
- Türkiye'nin merak ettiği soru: Yunus Emre Geçti, 26 suç kaydına rağmen nasıl dışarıdaydı?
Türkiye'nin merak ettiği soru: Yunus Emre Geçti, 26 suç kaydına rağmen nasıl dışarıdaydı?
27 yaşındaki Şeyda Yılmaz'ın, 26 suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti tarafından şehit edilmesi ülke gündemine bomba gibi düştü.
Geçtiğimiz gün "motosiklet hırsızlığı" suçundan yakalanıp firar eden 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti'nin yakalanması için düzenlenen operasyonda; polise direnen şahıs bir polis memurunun silahını alarak polislere ve çevreye ateş açtı. Saldırıda 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz ve şüphelinin annesi yaralandı. Hastaneye kaldırılan polis memuru Yılmaz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, şehit oldu.
26 tane suç kaydı bulunan birinin elini kolunu sallayarak dışarıda gezebilmesi sosyal medyada ve sokakta tepkilere neden oldu.
Bu olay üzerine akıllara gelen soruları sizler için Av. Sedat Demirbağ'a sorduk.
SABIKA KAYDI İLE SUÇ KAYDI AYNI ŞEY DEĞİLDİR
Sabıka kaydı ve suç kaydı arasındaki farktan bahseden Av. Sedat Demirbağ, "Öncelikle birinin sabıka kaydı ile suç kaydı aynı şey değil. Suç kaydı, genellikle kolluk tarafından bilinen ve kişinin kaç ayrı suça karıştığına dair bir kayıt iken; halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen adli sicil kaydı, kişinin işlediği suçlar sebebiyle kesinleşmiş cezalarının yer aldığı bir kayıttır. Yani birisinin aldığı hapis cezasının sabıka (adli sicil) kaydına işlenebilmesi için aldığı hapis cezasının istinaf ve temyiz kanun yolları dahil olmak üzere kesinleşmesi gerekmektedir" dedi.
HENÜZ CEZA DOSYALARI KESİNLEŞMEMİŞ OLABİLİR
19 yaşındaki Yunus Emre Geçti'nin 26 tane suç dosyasının bulunma ihtimalini düşük bulduğunu belirten Av. Demirbağ, şahsın serbest olmasının sebebinin henüz ceza dosyalarının kesinleşmediğini düşündüğünü söyledi.
Av. Demirbağ, "Ülkemizde yargılamaların çok uzun sürdüğü de düşünüldüğünde 19 yaşındaki Yunus Emre GEÇTİ’nin 26 tane sabıka (adli sicil) kaydı olması ihtimalini düşük buluyorum. Muhtemelen 26 adet ceza dosyası mevcuttur ve bunların bir kısmı da devam ediyordur. Dolayısıyla Yunus Emre GEÇTİ'nin serbest olmasının sebebi, henüz ceza dosyalarının kesinleşmemiş olması olabilir.
DEVAM EDEN DOSYALARINDA TUTUKLAMANIN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU DÜŞÜNÜLMÜŞ OLABİLİR
Ayrıca; kişinin ceza davası devam ederken tutuklanması veya serbest bırakılması da dosya içeriğine göre ve dosyada tutuklama nedenlerinin bulunup bulunmamasına göre belirlenmektedir. Yunus Emre GEÇTİ'nin devam eden dosyalarında mahkemeler tutuklama kararının hukuka uygun olmadığını düşünmüşler ki; kendisi serbest kalmıştır" şeklinde konuştu.
"YUNUS EMRE GEÇİT'İN SERBEST OLMASININ NEDENİ MEVCUT İNFAZ REJİMİMİZ OLABİLİR"
Cezai yaptırımların, şahısları topluma kazandırma ve ıslah etme yönünde olduğunu belirten Av Sedat Demirbağ, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Son olarak; mevcut infaz yasalarımız ve infaz rejimimiz suçlunun ıslah edilerek tekrar topluma kazandırılmasını hedeflemektedir. Bunun bir sonucu olarak da mevcut infaz rejiminin caydırıcı etkisinin yüksek olduğundan söz edemeyiz. Yunus Emre GEÇTİ'nin serbest olmasının bir diğer nedeni de mevcut infaz rejimimiz olabilir."