Türkiye için tek haneli enflasyon ne zaman mümkün?
Türkiye, 2024'te kredi derecelendirme kuruluşlarından art arda not artışları alırken, uzmanlar 2025'te enflasyon, faiz politikası ve TL'nin durumunu paylaştı.
Türkiye, 2024 yılını uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından aldığı üst üste not artışlarıyla kapattı. Bu gelişmelerin ardından S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill ve Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye ekonomisine dair 2025 beklentilerini ve olası kredi notu artışlarını değerlendirdi.
S&P’den Enflasyon ve Faiz Tahminleri
Gill, Türkiye’de enflasyon tahminlerini bu yıl için %42’den %45’e yükselttiklerini belirtti. Enflasyonu düşürmenin ekonominin temel zorluklarından biri olduğunu ifade eden Gill, "Türk yetkililer talebi tamamen azaltmak yerine yumuşatmayı hedefliyor" dedi.
2025 yılı sonu enflasyon beklentilerinin %24 olduğunu aktaran Gill, tek haneli enflasyon seviyelerine ancak 2027 sonunda ulaşılabileceğini öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimine Ocak veya Şubat 2025’te başlayabileceğini ve bu indirimin 250 baz puan düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.
Gill, TL’ye duyulan güvenin artırılmasının kredi notunu olumlu etkileyebileceğine işaret etti. Döviz mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payının %42-43 seviyesinden düşmesinin bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, küresel ekonomik gelişmelerin ve Avrupa’nın düşük büyümesinin Türkiye üzerinde olası yan etkiler yaratabileceğini söyledi.
Fitch: Türkiye 2021 Öncesi Not Seviyesine Döndü
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Morales, Türkiye’nin kredi notunun 2024’te iki kez artırılarak BB- seviyesine çıkarıldığını ve 2021 öncesi seviyesine döndüğünü hatırlattı. Türkiye’nin makro-finansal istikrar risklerinin, geleneksel para politikasına dönüşle birlikte azaldığını belirtti.
Enflasyonun, temel zorluk olmaya devam edeceğini dile getiren Morales, 2024 sonu enflasyon tahminlerini %46, 2025 sonu tahminlerini ise %24 olarak açıkladı. TCMB’nin politika faizinin 2025 sonunda %29 seviyesine gerileyeceğini öngören Morales, sıkı para politikasının kademeli bir gevşeme döngüsüne dönüşeceğini belirtti.
Morales, Türkiye’nin kredi notunda 2024’teki artışların ardından yeni bir iyileşmenin hızının, yüksek enflasyon ve zayıf para politikası nedeniyle daha yavaş olabileceğini söyledi.
2024’teki Kredi Notu Artışları
Türkiye, 2023 yılının ortasından itibaren ortodoks ekonomi politikalarına dönerek, 2024’te kredi notunda önemli iyileştirmeler sağladı:
Fitch Ratings: Mart 2024’te Türkiye’nin kredi notunu "B+"ya, Eylül 2024’te ise "BB-"ye yükseltti.
S&P Global Ratings: Mayıs ve Kasım 2024’teki değerlendirmelerinde Türkiye’nin notunu sırasıyla "B+" ve "BB-" seviyesine taşıdı.
Moody’s: Ocak 2024’te not görünümünü "pozitif"e çeviren Moody’s, Temmuz ayında ise iki basamak artışla notunu "B1"e çıkardı.
Bu not artışları, Türkiye’nin uluslararası borçlanma maliyetlerini olumlu etkilerken, yatırımcıların Türkiye’ye yönelik güvenini artırdı.