Tunç: 'Yeni politikalarla yol alacağız'

Pandemi ve kuraklık sürecinin etkisiyle ülkemiz ve ilimiz tarımında yeni strateji ve politikalara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Tunç, yeni dönemde yeni politikalar belirleyerek sorunları aşacaklarını ifade etti.

Tunç: 'Yeni politikalarla yol alacağız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemiz tarımına yönelik önemli projeleri hayata geçirirken ilimizin tarımsal üretimi ve sorunlarına yönelik olarak sık sık şehrimize gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, tarımla ilgili kamu kurumları yanında sektör temsilcileri ile görüşmeler yaptı.

KURAKLIK MASAYA YATIRILDI
Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak amacıyla ilimize gelen Bakan Yardımcısı Tunç,  Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde sektör toplantısına katıldı. Toplantıda bölgede yaşanan kuraklık ve pandeminin üretimdeki etkisi ele alındı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’un başkanlık ettiği toplantıya; Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Nuri Yılmaz, Tarım Reformu Genel Müdürü Bekir Engürülü, HAYGEM Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem Bölükbaşı, İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, sektör temsilcileri ile üretici ve çiftçiler katıldı.
Kuraklığın yol açtığı tarımsal üretim kaybı ile gelecekte ortaya çıkacak tablonun değerlendirildiği toplantıda sulu tarım yapılması için ilgili kurum olan DSİ’nin ilimizdeki projelerine ağırlık vermesi gerektiği üzerinde duruldu.

“YENİ YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ”
Pandemi süreci ve sonrasında tarım sektörünün mevcut alışkanlıklarının biraz daha geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Yarımcısı Mehmet Tunç, şunları söyledi:“Pandemi ve sonrası yeni bir dönemde yeni strateji ve politikalara ihtiyaç olacak. Bunlarla alakalı ilk olarak yeni yol haritalarımızı belirleyeceğiz. İkincisi ise bu yıl içerisinde bulunduğumuz bir kuraklık problemini ve kuraklık riskini yaşıyoruz. Bu kuraklık riski bize gıda arz güvenliğimizin sağlanması noktasında yeni politikalar ve yeni stratejileri belirleme görevi veriyor. Bu konuda neler yapmamıza dair görüşlerinizi alacağız.”dedi. 

“KURAKLIĞIN ZARARLARI GİDERİLECEK”
Pandemi ve kuraklığa ilaveten Elazığ’ın yaşadığı 3’ncü bir problemin de deprem olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Tunç, şunları söyledi:“Elazığ bir deprem geçirdi ve depremden sonra da bazı ilave ihtiyaçlar ve eksiklikler yaşadık. Bu risklerin de en aza indirilmesi ile alakalı sizlerden öneri ve tavsiye alacağız. Kuraklıktan etkilenen alanlarda İl Müdürlüğümüz, TARSİM Bölge Müdürümüz gerekli çalışmalarını yapıyorlar ve yaptılar. Köy veri bazlı hasar oranları daha sonra şuanda ise parsel oranlı çalışmaya dönüştü. Her parseldeki kayıtlar ve hasarlar tutanaklarıyla bakanlığa ve ilgili birimlere iletilecek.” 

DEKAR BAŞI 100 TL ÖDEME
Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi dekara 100 TL’ye kadar hasar tazmin ödemeleri üreticilerimize ve çiftçilerimize yapılacağını ifade eden Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, buna ilaveten TARSİM sigorta kapsamında olan alanlarda da TARSİM Bölge Müdürlüğünün gerekli çalışmaları yaptığını,   bunlarla alakalı ödemelerin üretici ve çiftçilerimize yapılacağını ifade etti.

BORÇLAR ERTELENİYOR
 Daha önce borç ertelemeleriyle alakalı çıkmış Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin gereği olarak borç ertelenme ve bugün kanunlaşan diğer borçların yapılandırılması ile alakalıda çalışmaların da devam ettiğini belirten Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, şunları söyledi:“Bununla alakalı üreticilerimiz müracaatlarını yaparlarsa hem borçların yapılanması hem geri ödemelerin yapılanması konusunda gerekli duyarlığı hükümetimiz gösteriyor. Bu duyarlılık inşallah sizlerin memnuniyetini sağlayacak sonuçlara ulaşacak diye ümit ediyoruz”

TARIMSAL FAALİYETLER DURMAMALI
Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel pandemi ve kuraklığın oluşturduğu tahribatın tümüyle ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını da aktaran Tunç, “Ona kimsenin gücü yetmiyor. Amacımız nispeten bir miktar rahatlatma imkânı olabilirse ve sürdürülebilir bir tarımsal faaliyetin devamını sağlayabilmektir. Yine amacımız halka, zincir kopmasın ve üretim sürdürülebilir bir şekilde devam etsin. Bu amaç doğrultusunda inşallah verilecek bu hasar tazminatları yeni dönemin tarımsal faaliyeti için bir can suyu ve kaynak olarak kullanılmasını ümit ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde hiçbir parsel boş kalmadan yeniden üretime, ekime ve dikime devam edeceğimizi ümit ediyorum” dedi.