Tüm Marketlere Zorunlu Düzenleme Geldi 1 Ocak'tan Sonraya Dikkat!
Ticaret Bakanlığı tarafından kararlaştırılan marketler için yeni düzenleme Resmi Gazete'de paylaşıldı. Tüm marketler için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu halde olacak. İşte haberin devamı..
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeye göre, zincir marketler için harekete geçti. Perakende ticarette ilke ve kuralları sil baştan güncellendi.
Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette kamuoyundan gelen görüşleri de önemseyerek, üretici, tedarikçi ve işletmeler arasındaki ticari ilişkilerle ilgili yenilikler yaptı. Bakanlık tarafından düzenlenen "Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yer aldı.
Bakanlığa aktarılan görüşler kapsamında yönetmelik, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna uygun şekilde düzenlendi.
Düzenlenen yeni yönetmeliğe göre, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde karşı tarafın ticari faaliyetlerini önemli ölçüde zarar veren, makul karar verme becerisini etkileyen veya normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına neden olan eylemleri, "haksız ticari uygulama" adı altında yasaklama kararı aldı.
İDARİ PARA CEZASINA UYGULANACAK
Bu kapsama ilişkin karara göre, karşı tarafın herhangi bir kişiden mal veya hizmet teminine baskılanması, kampanya maliyetinin, kampanyalı satış gerçekleştirmek istemeyen tarafa yansıtılması, tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ticari ilişkinin şartlarının, yazılı veya elektronik ortamda yapılan sözleşmeyle belirlenmemesi, sözleşmede tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren veya açık ve anlaşılır olmayan hükümlere yer verilmesi yasaklanarak idari para cezasın olarak uygulanmasına karar verildi.
30 GÜN SÜREDE İPTAL İŞLEMİ GERÇEKLEŞMELİ
Ürünü doğrudan etkileyecek herhangi bir hizmet sağlanmadığı halde karşı taraftan prim ve bedel alınması, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde değişen tarım ve gıda ürünlerine yönelik siparişlerin, ürünün teslim tarihinden önceki 30 gün içinde iptal edilmesi, ürünlerinin tesliminden sonra bozulma gibi maliyetlerin karşı tarafın faturasına aktarılması ve satılamadığı gerekçesiyle iade edilmesi gibi faaliyetlere idari para cezası kesilecek.
İdari ve cezai uygulamlarına veya müşteri şikayetlerine yönelik maliyetlerin üretici veya tedarikçiye aktarılması, kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle karşı tarafa ticari misillemelerde bulunulması, işletme ölçeği ile ürün ve faaliyetlerine ilişkin esaslı hususlarda gerçek olmayan veya yanıltıcı bilgilendirmelere veya bildirimde bulunarak karşı tarafın zararı olacağı durumlarda da idari para cezası uygulanacak.
KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMEYİ YARDIMCI OLMAK İSTENİYOR
Üretim tarihinden sonraki süreçte 30 gün içinde değişen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde tarafların ölçeğine bakılmaksızın ödeme süresi "45 gün" olması gerektiği kararına varıldı.
Ürünlerin araştırmasında alacaklının "küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli" ya da "alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli"olması hususlarında, alacaklının borçludan ölçeğinin daha az olması durumunda küçük ölçekli işletmeyi yardımcı olmak amacı ile bu süre "30 gün" olarak değerlendirildi.
Yapılan düzenleme ile üretim tarihinden sonra 30 gün içinde bozulmayan herhangi tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde alacaklının küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli ya da alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumlarında 60 gün olmasının uygun olduğuna karar verildi.
Ödeme aşamasında taraflar arasında ihtilafların azaltılması, vade kısalması ile üreticinin veya tedarikçinin nihai fiyat düşünürken finansman maliyetinin ve fiyatların düşürülmesi amaçlandı.
1 OCAK'TA YÜRÜRLÜKTE OLACAK
Glütensiz, laktozsuz, düşük proteinli ve benzeri özelliklere sahip gıda ürünlerine ilişkin arzın çoğaltılması ve talebin karşılanmasını desteklemek istendi. Bu konuya ilişkim Ticaret Bakanlığına, işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200’den fazla sayıda olan zincir marketlere, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde geçerli olacak şekilde, tıbbi beslenme tedavisi yapılacak hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi sunuldu.