Trafik Sigortası Poliçe Ücretlerinde Değişiklik! İşte güncel rakamlar
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te oran ve limit rakamlarında değişiklik istendi. İşte ayrıntılar..
Trafik sigortaları için yapılan her ay yüzde 2 yapılan artış 2024 yılıdan itibaren yüzde 5 olarak değerlendirme yapılması kararı verildi. Bunun dışında teminat tutarlarında da yükseliş gerçekleştirildi. Ayrıca kaza halinde ortaya çıkan maddi ve manevi teminatlardaki artış düzenlendi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te oran ve limit rakamlarında değişiklik istendi.
Karar verilen değişiklikle birlikte 2024 yılında Ocak ayından itibaren başlayacak olan trafik sigortası primleri her ay yüzde 5 oranında artış gösterecek.
Diğer yandan Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise hasar maliyeti oranlarının hesaplamasında yüzde 45 asgari ücret oranı, yüzde 30 harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçları yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, yüzde 15 ağırlık ile harcama endeksi-motorlu araçlar fiyat artış oranı ve yüzde 10 ağırlık ile harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı ücretlerine göre yükseliş olacak..
Kurul'un verdiği kararda, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususlar dikkate alınarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar yükseltme yetkisine sahip oldu.
KAZA GERÇEKLEŞİRSE SİGORTA ŞİRKETİ MAKSİMUM NE KADAR ÖDEME DESTEĞİ SUNACAK?
Herhangi bir kaza kapsamında kişi başına sağlık gideri, sakatlanma ve ölümde 1.8 milyon liraya, kaza başına İnsan Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlarda 9 milyon lira, Eşya Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlar, Römork ile iş makineleri 18 milyon lira, Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlarda 9 milyon lira, Motosiklet ve Yük Motosikletinde 5.4 milyon liraya kadar arttırıldı.
Maddi zararlarda ise araç başına 200 bin lira, kaza başına ise 400 bin lira ücret belirlendi. Böylece yüzde 67 oranında bir artış eğilimi gösterdi.