Toptancı Çözüm: Toplu Kura

24 Ocak depremi sonrası TOKİ tarafından yapılan konutların kura çekimlerinde adil ve hakkaniyetli bir yöntem bulamayan bürokratların imdadına siyasiler yetişti. Soruna, toplu ve toptancı çözüm olarak toplu kura önerisi getirildiği iddia ediliyor.

Toptancı Çözüm: Toplu Kura
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TOKİ tarafından değişik mahallelerde evleri ağır hasar gören ya da riskli alan ilan edilen bölgelerde ikamet eden hak sahiplerine verilmek üzere şehrin değişik bölgelerinde yapılan konutların kura çekimlerinde yaşanan tartışma ve itirazlara kesin çözüm getirecek formül şekillenmeye başladı. 

“ÇÖZÜM TOPLANTISI”NDAN KÖKLÜ ÇÖZÜM ÇIKTI
İlimizin sorunlarının aynı masa etrafında Ankara’da görüşüldüğü toplantıdan hak sahiplerini ilgilendiren önemli bir kararın  çıktığı iddia ediliyor. 

Elazığ Valisi Erkaya Yırık, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, ilimizin sorunlarını görüşerek çözüm bulma amacıyla düzenledikleri  toplantıyı Ankara’da gerçekleştirdiler.

KONUTLAR BİTTİ, NASIL KURA ÇEKELİM
Toplantının en önemli maddesi TOKİ tarafından yapımı tamamlanan konutların hak sahiplerine verilmesinde uygulanacak kura yöntemi oldu.

Bugüne kadar gerçekleştiren kura çekimlerinde vatandaşın, eski binalarının bulunduğu  mahalle, metrekare, kat durumu ile cephe vaziyet planında  yaşanan haksızlıklara itirazları olmuştu.
Yapılan bu itirazları çözüme kavuşturulamaması, yeni çekilen kuralarda da bu sorunların aynen tekrarlanması ve itiraz sayısının yükselmesi sebebiyle konu, ilimiz yöneticileri ile milletvekillerine taşınmıştı.

PRENSİP KARARI VERİLDİ
Toplantıda Elazığ'daki deprem konutlarının nasıl ve ne zaman teslim edileceği yönünde kesin olmasa da bir kararın çıktığı gündeme geldi. 

Toplantıdan çıktığı iddia edilen sonuca göre, Elazığ'da deprem konutları genel kurayla teslim edilecek. Hak sahipleri genel bir kuraya girecek ve kurada ismi çıkan hak sahibi yine kuradan çıkacak bölgedeki deprem konutundan ev sahibi olacak.  

KURA NE ZAMAN?
İlk toplu kura halen teslim edilme aşamasına gelmiş 4 bin konutun kurası çekilmesi ile başlayacak.

Alınan karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da uygun görülürse ilk kuranın önümüzdeki günlerde çekilmesi bekleniliyor.

BAKANLA GÖRÜŞÜLECEK
İlimiz heyetinin Ankara’da aldığı bu karar Perşembe günü için kendisinden randevu alınan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a da iletilecek.

Bakan Kurum ile yapılacak görüşmenin ardından nasıl bir yol izleneceği, toplu kuranın getireceği yeni sorun ve yasal hakların sistemi nasıl etkileyeceği, Bakanlık bürokrat ve hukukçularının da görüşleri alınarak son şekli verilecek.

KOLAY OLANI ZOR ETMEK
İlimizde TOKİ tarafından yapılan konutların, hak sahiplerini mağdur etmeden ve herkesin rıza göstereceği bir yöntem ile hak sahiplerine teslim etme gibi çok da zor olmayan bir yöntem geliştiremeyen bürokratların bu ilgisizliğinin faturasının siyasilere çıkartıldığını ifade eden vatandaşlar, siyasilerin bulduğu toplu kuranın da birçok yasal sıkıntı ve problem getireceğini belirtiyorlar.

Bölgesel kura çekimleri yanında bazı bölgelerden toplanacak taleplerle istekli sayısının oluşturulabileceğini, şehrin değişik bölgelerinde bulunan konutlara farklı fiyatlar uygulanabileceğini, talebin az olduğu bölgelerde değişik ödeme kolaylıkları ve kampanyalar düzenlenebileceğini belirten vatandaşlar, böylesine esnek bir çalışma yapılmadığı için bölgesel farklıklardan kaynaklı “iyi mevki-kötü mevki” ayrışmasının yaşandığını ifade ediyorlar.

YASAL HAK DOĞURABİLİR
Hak sahiplerinin eskiden oturdukları ev ve mahalle dikkate alınmadan çekilecek toplu kura ve bunun sonucu ortaya çıkacak hak kayıplarının başta “şerefiye davası” olmak üzere birçok yönden yasal sıkıntı getirebileceğini ifade eden hukukçular, böylesi bir süreç ve yıllarca devam eden mahkeme dolayısıyla tüm para ödenmesine rağmen tapu işlemlerinin de gecikeceğini belirtiyorlar.

YENİ MAĞDURİYETLER OLUŞTURACAK
Toplu çekilecek kurada merkezi mahallede evi olan hak sahibine en ücra yerde, dış mahallelerde oturan hak sahibine ise daha değerli ve itibar gören bir yerde ev çıkabileceğini belirten hukukçular, bu mağduriyetlerin hem maddi hem de manevi bir yıkım getireceğini ifade ediyorlar.

KURA İÇİN ÖZEL BİR EKİP ÇALIŞMALI
Hak sahiplerine teslim edilecek konutlarla ilgili kura çekimleri ile ilgili özel bir ekibin, değişik formüller ve alternatifler üzerinde çalışması gerektiğine vurgu yapan vatandaşlar, bu konuda öncelikli ve doğru olan sistemin bölgesel kura çekimi olduğunu, şehrin iki ayrı bölgeye ayrılarak, doğu mahallelerindeki hak sahiplerine doğudan, batıda bulunan hak sahiplerine ise batıdan konut verilmesi gerektiği, bu çalışmadan sonra geriye kalan konutların ise bu kuralara girmeyen vatandaşlara verilmesinin daha isabetli olacağını ifade ediyorlar.