TOKİ'leri Az Kat, Çok Kolon Korudu
TOKİ binalarının depremden zarar görmemesini az katlı ve çok kolonlu olmalarına bağlayan ve çok katlı yapılaşmanın insan tabiatına aykırı olduğunu ifade eden Elazığ Mimarlar Oda Başkanı Kazım Sanaç, insanlarımızın çok büyük ev alma alışkanlığından da vazgeçmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Kübra Kabukçu/Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen asrın felaketi depremlerde ölü sayısı 31 bin 974'e yükselirken arama-kurtarma çalışmalarının sonlandırıldığı illerde enkaz kaldırılması çalışmalarına başlandı.
ELAZIĞ’DA YIKIMLAR DEVAM EDİYOR
Kahramanmaraş depremi sonrası ilimizde de çok sayıda ağır hasar almış ve riskli binaların yıkımına başlanmıştı. İlimizin birçok noktasında yıkımlar devam ederken Gazi Caddesi ve Hürriyet Caddesi’ndeki binaların yıkımı tamamlanarak ulaşıma açıldı.
SANAÇ: “TOKİ BİNALARININ SAĞLAMLIĞI AZ KATLI OLUŞUNDAN”
Elâzığ’da yaşanan depremde TOKİ binalarının hasarsız olmasının nedenini az katlı olmasına ve aşırı statik yüklenmesine bağlayan Elazığ Mimarlar Odası Başkanı Kazım Sanaç, Rüstempaşa ve Mustafapaşa Mahallesinde bulunan TOKİ’ler de zemin katlarda dükkân olmasına rağmen aşırı bir kolonlama yapıldığını, bunların da sarsıntıyı azaltma etkisi olduğunu ifade etti.
“ACİL YIKILACAK BİNALAR ARAŞTIRILIYOR”
Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunarak Elazığ’da hasar tespit çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Sanaç,“TOKİ’ler ve yeni binalar yorgun değil. Genel anlamda zaten az katlı binaların hiç birisinde bir hasar olmadı diye biliyorum. Hasar tespit çalışmalarının aslında 4 aşaması var. Acil yıkım, ağır hasar, orta hasar ve az hasar. Şimdi bu dördünün içinde acil yıkımları olacak binaları taranıyor. Yani şöyle içinde eşyası olup da alınmayan ve taşınmasına izin verilmeyecek derece de tehlike arz eden binalar. Yani bu anlamda açıkçası tedirgin olmuş insanları henüz tatmin edecek şekilde detaylı incelemeleri yapmalarını bu hızlı ve acil dönemde beklemekte haksızlık olur.” dedi.
“İLK ETAPTA ACİL, DAHA SONRA GENEL BİR HASAR TESPİTİ YAPILABİLİR”
Acil yıkılacak binalar da çok ciddi maddi kayıplar olduğunu ifade eden Başkan Sanaç,“Çünkü ilk anda tehlike arz eden binaları tespit etmek için müracaat alınıyor diye düşünüyorum. İlk olarak acil olan binaların tespiti yapılacaktır daha sonra ise genel bir hasar tespit çalışması yapılacak diye düşünüyorum. Acil yıkılacak binalar da çok ciddi maddi kayıplar da söz konusu. Mesela zemin katlar da çok ciddi malzemesi olan insanlar var. Ticari işletmelerimiz var.” dedi.
ÇOK KATLI YAPILAŞMA İNSAN TABİATINA AYKIRI
Başkan Sanaç, “Depremle mücadele de arz-talep dengesi ile oynamamız lazım. Yani az katlı yapılaşmaya deprem etkisi derseniz çok doğru değil. Çünkü insanlar diyorlar ki Japonya’da çok katlı binalar var, onlar da bir şey yok, tedbirini alıp yaparsan. Doğrudur ve kesinlikle doğrudur. Lakin şunun propagandasını yapmamız gerekiyor; çok katlı yapılaşma insan tabiatına aykırıdır. Çok katlı yapılaşmalar komşuluk ilişkilerinden tutun sosyolojik ilişkilere kadar aykırıdır. Bu anlamda bizler az katlı binaları insanlara tercih ettirebilirsek zaten kentler de arz-talep dengesine göre en doğru şekli alacaktır.” dedi.